Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

karinn jakie bierzesz hormony? i chcesz je sama odstawić po diecie, czy po konsultacji z lekarzem? też mam problem z hormonami i parę innych spraw. bardzo zależy mi na dobrych efektach diety.

Dostałam Yaz na 3 miesiące, ale dopiero kończąc 2 opak zorientowałam się, że dr Dąbrowska pisała o tym, że w trakcie kuracji nie przerywa się przyjmowania hormonów bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Inaczej zastosowałabym kuracje wcześniej. W każdym razie teraz jestem już bez leków a do WO wracam od 15 lutego :)

Co tu tak cicho? Kaszalot, Shayla, KamilaDomi, jak Wam idzie?

Ja zrobilam zakupy, musze ugotowac jakas zupe i zrobic surowki. Tak bym chciala wytrwac 6 tygodni - Pomocy!!!!!!

Pasek wagi

Rozumiem Cię Kaszalot. Ja też wymiękam po dwóch tygodniach. Jeszcze nie udało mię dłużej poprowadzić diety niż 18 dni. Zrzucam to na dość niską wagę, że nie mam masy, że będę słaba, że... i tak można sobie dorabiać teorie i ciągle się usprawiedliwiać. Teraz staram się prowadzić dietę z dnia na dzień. Nie zakładam celów zbyt odległych i tak chyba łatwiej.

Dziś mam 18 dzień diety .

15 dnia diety zrobiłam mały bilans i  :
Waga przy wzroście 160cm : pomiar z
1 dnia postu 74,5kg ,
8 dnia postu 70,3kg ,
15 dnia postu 68,4 kg
Cera ładniejsza ,gładsza ,kolorki na twarzy zdrowe.
Oczy bez popękanych naczynek.
Lekkość, siła i energia oraz spokój wewnętrzny i bardzo bobry sen.

16 i 17 dnia przechodziłam kryzys ozdrowieńczy, z powodu niepewnego samopoczucia nachodziły mnie myśli że powinnam skończyć dietę ale powiedziałam sobie STOP nie tak szybko ,jak kolejne dni będą coraz gorsze to ok, a tu niespodziana dziś moja witalność powróciła :):) Byłam pewna że brak mi sił z powodu diety, a to był tylko kryzys ozdrowieńczy , drżenie mięśni w nodze potem w tym miejscu ból, słaba kondycja, senność i 4 godzinny ból migrenowy. Najwyraźniej kolejne organy w moim organizmie się uzdrawiały  teraz jest gitara

Jeju, super, gratuluje:) Czytając takie wiadomości aż mam ochotę dołączyć do Was:) Tylko ja mam problem z jedzeniem, po prostu nie wiem co mogę przygotowywać do zjedzenia itp..

czytam ostatnio dużej o tej diecie. I wyczytałam, że wyrównuje poziom potasu, ale bardzo zubaża organizm jeśli chodzi o magnez i trzeba go suplementować. akurat braku magnezu chciałabym uniknąć, bo i tak mi go brakuje. Słyszałyście o tym?

podsuncie mi jakies pomysly na sniadania, luche itp. szczególnie zależy mi na tym by wiedzieć co mogę zabrać do pracy

Ja zabierałam w pudełeczku warzywa gotowane na parze (brokuł, burak, marchewka, kalafior) bądź surowe (ogórek kiszony, kalarepa, sałata lodowa, rzodkiewka) lub kompozycja warzyw startych na grubej tarce posypanych koprem, to były takie surówki.

nie przyprawiacie warzyw, zup kostkami rosolowymi? jarzynka? czy mozna? 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.