- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
24 maja 2011, 13:07
Dziewczyny wklejam Wam do poczytania jak to działa
1. Uruchomienie samoleczących mechanizmów przez post
W rozwoju chorób cywilizacyjnych istotną rolę odgrywa zaburzenie stanu równowagi (homeostazy)
w organizmie, zatem jest to proces odwracalny. Potwierdzeniem słuszności tego twierdzenia będzie
cofanie się wszystkich chorób, wraz z normalizacją badań dodatkowych, dzięki uruchomieniu własnych
samoleczących mechanizmów. Możliwość manipulowania homeostazy, poprzez zachowanie właściwej
jakościowo i ilościowo diety, znajduje się w stadium początkowym, jest więc przez lekarzy w niewielkim
stopniu zrozumiana i doceniana.
Chcąc przywrócić zdrowie odpowiednim żywieniem należy w pierwszym etapie zastosować
„oczyszczającą” głodówkę leczniczą, lub proponowaną tu jej odmianę - dietę warzywno - owocową. Następnie
powinno się wprowadzić na stałe zdrowe żywienie. Wspomagającym czynnikiem leczniczym jest
zwiększenie czynnego wysiłku w postaci gimnastyki, spacerów, pracy fizycznej.
Głodówka lecznicza czyli post, może być ścisła, gdy całkowicie eliminujemy przyjmowanie pokarmów,
pijąc jedynie wodę. Innym rodzajem postu może być picie soków np. jarzynowych lub wyłączne
spożywanie jarzyn i owoców. Postem może być także spożywanie chleba i wody.
Wspólną cechą postów jest przerwa w odżywianiu. W tym czasie zostaje uruchomiony szereg reakcji
zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów, regeneracji i przywrócenia homeostazy, czyli
zdrowia. W przypadku braku postów organizm zostaje pozbawiony możliwości samooczyszczania. Przerwanie
dowozu białka i tłuszczu doprowadza do zużycia własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu,
cholesterolu (odżywianie wewnętrzne). Uruchomienie proteolizy (rozpadu białek) ma ogromny
wpływ na procesy regeneracji, ustępowanie zmian zwyrodnieniowo – zapalnych. Jak wykazały badania
naukowe, głodowanie zwiększa wydzielanie hormonu somatotropowego, który aktywizuje glukagon i nukleotyd
cAMP. Ten związek neutralizuje mediatory zapalne, uszczelnia błony komórkowe, dostarcza
energii komórkom do ich pracy.
Uruchomienie lipolizy (rozpadu tłuszczu) sprzyja cofaniu się miażdżycy, otyłości, usprawnieniu
wielu przemian. Kwasy tłuszczowe przesiąkają do światła przewodu pokarmowego, co daje uczucie braku głodu.
W czasie leczenia chorób cywilizacyjnych dietą głodówkową lub warzywno-owocową, występuje
utrata wagi i cofają się choroby cywilizacyjne. Inne diety niskokaloryczne oparte na spożywaniu białka w postaci chudego mięsa, mleka i twarogu wywołują także efekt odchudzający, jednakże pozostają bez wpływu na współistniejące choroby.
2. Dwuetapowe leczenie żywieniem
Leczenie chorób cywilizacyjnych. żywieniem jest dwuetapowe. Pierwszy etap o charakterze
oczyszczającym jest okresem, w którym zaleca się spożywanie wyłącznie warzyw i owoców. Drugi etap
polega na wprowadzeniu na stałe zdrowego żywienia, które gwarantuje równowagę w organizmie i jego
dobrą kondycję. Pierwszy etap nie powinien być dla człowieka jednorazowym epizodem, do którego się
nie wraca. W okresie zdrowego żywienia zaleca się od czasu do czasu krótkotrwałe wstawki diety warzywno
– owocowej, np. jeden tydzień tej diety w miesiącu lub post o chlebie i wodzie np. dwa razy w tygodniu.
Czas kuracji zależy od zaawansowanej choroby i współpracy pacjenta. Najlepsze wyniki uzyskuje
się po sześciu tygodniach diety warzywno - owocowej. Można stosować także krótkie kuracje, przeplatając
je okresami zdrowego żywienia.
W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak: korzeniowe
(marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior), cebulowe
(cebula, czosnek, pory), dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia), liściaste (sałata,
seler naciowy, zioła przyprawowe), psiankowate (pomidor, papryka), owoce (jabłka, grapefruity,
cytryny). Nie należy spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa,
ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równoznaczne z zahamowaniem
procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek.
Jednym z częstszych błędów kuracji jest dodatek do diety warzywnej pokarmów wysokoodżywczych
jak mleko, olej, masło, co przerywa odżywianie wewnętrzne. Ponieważ odżywianie zewnętrzne jest
wówczas niewystarczające, więc może dojść do szeregu niedoborów pokarmowych i braku ustępowania
chorób cywilizacyjnych.
Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów.
Warzywa zaleca się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na
wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie
głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów."
Przykładowy jadłospis:
Na śniadanie: szklanka soku pomidorowego lub jabłkowego, marchwiowego, słaba, niesłodzona
herbata i 2 jabłka.Na obiad: zupa jarzynowa, kilka surówek, ugotowany burak, ogórek kiszony, sałata, bigos z kapustyi pomidorów na ciepło.Na kolację: herbata ziołowa, jabłko. W przypadku nietolerancji pokarmów surowych zaleca się początkowo kilka dni postu owodzie
lub soku np. marchwiowym, następnie warzywa gotowane i stopniowe wprowadzanie surówek.
W razie wzdęć dodawać do pokarmów zmielony kminek z majerankiem, lub Raphacholin (sok z
czarnej rzodkwi). Zaleca się codziennie spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego, np.
kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek lub chrzan. Jedynie bakterie fermentacyjne
trawią błonnik. Czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie niszczą bakterii fermentacyjnych.
W czasie kuracji należy spożywać zielone rośliny (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) w
postaci soków, surówek: Rośliny te są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego wapnia, co zapobiega odwapnieniu
organizmu, chlorofilu dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza. Wolno używać soli z mikroelementami,
gdyż jarzyny prawie nie posiadają soli.
3. Przebieg kliniczny kuracji
Najtrudniejszym okresem kuracji warzywno - owocowej jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje
przestawienie przemian na tory spalania. Niekiedy odczuwa się osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi
uwalniają się rozpuszczalne w tłuszczu toksyny (pestycydy, leki). Jeżeli nie przerywa się kuracji, to po 2
– 3 dniach wszystkie dolegliwości ustępują.
Ważnym problemem są wypróżnienia, gdyż szereg przykrych objawów, jak uczucie osłabienia czy
głodu, wtedy ustąpią. Jako pierwszy znak poprawy pojawia się lepszy sen, pogodniejszy nastrój i niespotykana
dotąd chęć do pracy. Zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniejszają się bóle wieńcowe, stawowe,
chromanie, stopy stają się cieplejsze, przebarwienia troficzne skóry cofają się, ustępują obrzęki, pojawia
się wielomocz. Pot i mocz przybierają przykry zapach, zaś stolec traci przykrą woń.
Dieta warzywno - owocowa dostarcza zaledwie 400 kcal (a dieta zwykła ok. 2000 kcal), co przywraca
komórkom wrażliwość na insulinę. Obniża się wówczas stężenie insuliny we krwi, zmniejsza się
zwrotne wchłanianie sodu w nerkach (dane z piśmiennictwa), co doprowadza do ustępowania wszystkich
chorób należących do zespołu X.
Normalizacja ciśnienia, podobnie, jak cofanie się cukrzycy, choroby wieńcowej następują samoistnie.
Należy wówczas stopniowo odstawiać leki, gdyż w przeciwnym razie dojdzie do szeregu ubocznych
objawów polekowych, np. po Verospironie - może pojawić się obrzęk gruczołów piersiowych, po moczopędnym
Furosemidzie - mogą wystąpić zaburzenia elektrolitowe i lipidowe, po naparstnicy - nudności,
zaburzenia rytmu, po Encortonie - nasilenie trądziku, ciśnienia, po insulinie - niedocukrzenie itd. Leki należy
redukować pod kontrolą lekarza.
W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości,
które były w przeszłości, np. pojawia się ból stopy, która była złamana przed wielu laty, szum
w uszach z wieku dziecięcego, kiedy ktoś chorował na zapalenie uszu, zawroty głowy analogicznie jak
wówczas, kiedy przebył wstrząs mózgu, obrzęk dziąseł, bóle stawów, niedokrwistość, itp. Te objawy
zwykle ustępują samoistnie. Zdarza się, że po spożyciu mięsa ustępują kryzysy ozdrowieńcze (analogicznie
jak u narkomanów ustępują objawy pod wpływem narkotyku).
Procesy regeneracyjne zwyrodniałych kości i stawów trwają najdłużej, bo od kilku miesięcy do
kilku lat. Zaobserwowano cofanie się przykurczów stawów w chorobie zwyrodnieniowej i reumatoidalnym
zapaleniu stawów, już po 6 tygodniach diety.
W czasie diety ustępuje stłuszczenie wątroby, żółć zawiera więcej kwasów żółciowych (antykamiczna),
poprawia się trawienie. Z moczem obficie wydalają się sole (piasek).
Nie zaobserwowano ubocznych działań diety, poza osłabieniem. W moczu pojawia się przejściowo
aceton, który znika po wypiciu roztworu miodu lub spożyciu słodkich owo
Na podstawie badań własnych zaobserwowano, że w czasie diety warzywno – owocowej:
a) utrata wagi jest proporcjonalna do wagi wyjściowej: im wyższa waga wyjściowa, tym większa
jej utrata. Szczupli chudną po 2 tygodniach średnio 3- -4 kg, a otyli 4-6 kg. Pacjenci z nadwagą chudną
po 4 tygodniach - 8 kg, a po 6 tygodniach diety - 12 kg. Większa jest utrata wagi na dobę na początku diety
i wynosi 0,48 kg, zaś po 4 tygodniach 0,4 kg, a po 6 tygodniach - tylko 0,28 kg;
b) u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca poziom cholesterolu całkowitego obniża się po 6
tygodniach diety o 23%, LDL o 13%, trójglicerydów o 67%, zaś cholesterolu HDL początkowo obniża
się, a po 6 tygodniach wzrasta o 32%, co odpowiada przywróceniu gospodarki lipidowej do normy;
c) w przypadku przewlekłych infekcji bakteryjnych może wystąpić gorączka (ok. 4 dnia diety),
która ulegnie samoistnej normalizacji po 4 -6 dniach;
d) odczyn OB jeśli był wysoki ulegnie obniżeniu już po kilku dniach diety. W chorobach zapalnych
OB po kilku dniach kuracji przejściowo podwyższa się, a następnie obniża;
e) poziom krążących kompleksów immunologicznych zachowuje się analogicznie jak OB: jeśli
był wysoki - obniży się, zaś niski – przejściowo wzrośnie, a następnie obniży się (samoczyszczanie organizmu);
f) w przewlekłych zapaleniach wątroby podwyższona wyjściowo aktywność transaminaz oraz
auto przeciwciał ulega obniżeniu już po kilku tygodniach diety;
g) dieta pozwala na zmniejszenie (albo odstawienie) leków. Przykładowo: obniżenie dawki przyjmowanych
przewlekle hormonów sterydowych nie wywoła zaostrzenia objawów choroby pierwotnej
(astma, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie wątroby), co najczęściej jest niemożliwe na diecie
normalnej;
h) powrót do poprzednio stosowanej diety mięsnej u pacjentów po kuracji jarzynowej powoduje
10
nawrót chorób wyjściowych.
Nie wskazane jest stosowanie tego rodzaju diety u kobiet w ciąży, w zaawansowanych chorobach wyniszczających jak: nowotwory, nadczynność tarczycy, w okresie przed operacją.
Edytowany przez pusia1977 24 maja 2011, 13:11
24 maja 2011, 13:10
4. Przepisy diety warzywno-owocowej
1) Zestawy surówek:
- sałata, szczypior, koper, pomidor, seler naciowy, tarte jabłko, ogórek kiszony - wymieszać z wodą od
kiszonych ogórków, przyprawić zielem estragonu;
- marchew, seler, jabłko i sok z cytryny;
- marchew, jabłko, kapusta, cebula skropione kwasem mlekowym;
- marchew, jabłko;
- kapusta kiszona, cebula, lub szczypiorek, jabłko;
- burak gotowany, jabłko, cebula, sok z cytryny;
- kapusta kiszona, cebula, lub szczypiorek, jabłko;
- burak gotowany, jabłko, cebula, sok z cytryny;
- kapusta kiszona, marchew, jabłko, szczypiorek;
- ogórki kiszone, cebula;
- sałata z cytryną;
- kapusta biała (sparzona wrzątkiem) z jabłkiem, cytryną.
2) Zestaw soków:
- marchew, jabłka;
- marchew, burak;
- marchew, seler, pietruszka;
- seler, dynia, jabłka;
- pomidor, marchew, szpinak;
- pokrzywa, jabłka;
- kapusta, pietruszka zielona, marchew, jabłka itp.
3) Przepisy na inne dania:
- Zupa jarzynowa: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować dodając pod koniec łyżkę
koperku i sól. Można zupę zmiksować, dodać majeranku, czosnku lub bazylii. Na bazie zupy jarzynowej
można ugotować barszcz, zupę ogórkową, pomidorową, kalafiorową, szczawiową, kapuśniak itp.
- Zupa z papryką: ugotować pokrojone jarzyny: paprykę, cebulę, czosnek, marchew, pomidory, seler,
por, pietruszkę, kapustę. Przyprawić solą i pieprzem.
Uwaga! Do zup nie dodawać mleka, śmietany ani tłuszczu.
- Bigos jarski: zalać wrzątkiem pokrojoną kapustę świeżą, lub kiszoną z cebulą i po 20 min dodać pokrojone
jabłka, przecier pomidorowy. Przyprawić kminkiem, majerankiem, liściem laurowym i solą.
- Leczo: pokrojoną cebulę ugotować w małej ilości wody, dodać surową paprykę, przecier pomidorowy
i gotować do miękkości. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
- Leczo inne: do rozgotowanej cebuli dodać kabaczek lub dynię i surową paprykę oraz przecier pomidorowy.
Przyprawić solą i pieprzem.
- Dynia: pokroić na plastry, ugotować na parze, posypać solą, natką.
- Marchew: ugotować na parze, posypać koperkiem i solą.
- Burak gotowany: podać w plastrach na ciepło.
- Kalafior lub kapusta włoska - ugotować w osolonej wodzie.
- Sok z buraków kiszonych: 1 kg buraków, 2 1 wody, 3 ząbki czosnku, 1,5 1yżeczki soli szarej, 2 łyżeczki
cukru, skórka z chleba razowego. Po 3 dniach można pić na surowo lub używać do barszczu.
- Jabłka pieczone w folii.
- Mus jabłkowy: ugotować w małej ilości wody pokrojone jabłka i przetrzeć przez sito.
Edytowany przez pusia1977 24 maja 2011, 13:15
24 maja 2011, 15:55
24 maja 2011, 16:42
24 maja 2011, 16:47
Edytowany przez luckaaa 24 maja 2011, 16:48
24 maja 2011, 20:02
24 maja 2011, 20:09
24 maja 2011, 20:34
24 maja 2011, 21:19
24 maja 2011, 21:30