Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

 

Dziewczyny wklejam Wam do poczytania jak to działa

 

1. Uruchomienie samoleczących mechanizmów przez post

 

W rozwoju chorób cywilizacyjnych istotną rolę odgrywa zaburzenie stanu równowagi (homeostazy)

w organizmie, zatem jest to proces odwracalny. Potwierdzeniem słuszności tego twierdzenia będzie

cofanie się wszystkich chorób, wraz z normalizacją badań dodatkowych, dzięki uruchomieniu własnych

samoleczących mechanizmów. Możliwość manipulowania homeostazy, poprzez zachowanie właściwej

jakościowo i ilościowo diety, znajduje się w stadium początkowym, jest więc przez lekarzy w niewielkim

stopniu zrozumiana i doceniana.

Chcąc przywrócić zdrowie odpowiednim żywieniem należy w pierwszym etapie zastosować

„oczyszczającą” głodówkę leczniczą, lub proponowaną tu jej odmianę - dietę warzywno - owocową. Następnie

powinno się wprowadzić na stałe zdrowe żywienie. Wspomagającym czynnikiem leczniczym jest

zwiększenie czynnego wysiłku w postaci gimnastyki, spacerów, pracy fizycznej.

Głodówka lecznicza czyli post, może być ścisła, gdy całkowicie eliminujemy przyjmowanie pokarmów,

pijąc jedynie wodę. Innym rodzajem postu może być picie soków np. jarzynowych lub wyłączne

spożywanie jarzyn i owoców. Postem może być także spożywanie chleba i wody.

Wspólną cechą postów jest przerwa w odżywianiu. W tym czasie zostaje uruchomiony szereg reakcji

zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów, regeneracji i przywrócenia homeostazy, czyli

zdrowia. W przypadku braku postów organizm zostaje pozbawiony możliwości samooczyszczania. Przerwanie

dowozu białka i tłuszczu doprowadza do zużycia własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczu,

cholesterolu (odżywianie wewnętrzne). Uruchomienie proteolizy (rozpadu białek) ma ogromny

wpływ na procesy regeneracji, ustępowanie zmian zwyrodnieniowo – zapalnych. Jak wykazały badania

naukowe, głodowanie zwiększa wydzielanie hormonu somatotropowego, który aktywizuje glukagon i nukleotyd

cAMP. Ten związek neutralizuje mediatory zapalne, uszczelnia błony komórkowe, dostarcza

energii komórkom do ich pracy.

Uruchomienie lipolizy (rozpadu tłuszczu) sprzyja cofaniu się miażdżycy, otyłości, usprawnieniu

wielu przemian. Kwasy tłuszczowe przesiąkają do światła przewodu pokarmowego, co daje uczucie braku głodu.

W czasie leczenia chorób cywilizacyjnych dietą głodówkową lub warzywno-owocową, występuje

utrata wagi i cofają się choroby cywilizacyjne. Inne diety niskokaloryczne oparte na spożywaniu białka w postaci chudego mięsa, mleka i twarogu wywołują także efekt odchudzający, jednakże pozostają bez wpływu na współistniejące choroby.

 

2. Dwuetapowe leczenie żywieniem

Leczenie chorób cywilizacyjnych. żywieniem jest dwuetapowe. Pierwszy etap o charakterze

oczyszczającym jest okresem, w którym zaleca się spożywanie wyłącznie warzyw i owoców. Drugi etap

polega na wprowadzeniu na stałe zdrowego żywienia, które gwarantuje równowagę w organizmie i jego

dobrą kondycję. Pierwszy etap nie powinien być dla człowieka jednorazowym epizodem, do którego się

nie wraca. W okresie zdrowego żywienia zaleca się od czasu do czasu krótkotrwałe wstawki diety warzywno

– owocowej, np. jeden tydzień tej diety w miesiącu lub post o chlebie i wodzie np. dwa razy w tygodniu.

Czas kuracji zależy od zaawansowanej choroby i współpracy pacjenta. Najlepsze wyniki uzyskuje

się po sześciu tygodniach diety warzywno - owocowej. Można stosować także krótkie kuracje, przeplatając

je okresami zdrowego żywienia.

W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak: korzeniowe

(marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior), cebulowe

(cebula, czosnek, pory), dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia), liściaste (sałata,

seler naciowy, zioła przyprawowe), psiankowate (pomidor, papryka), owoce (jabłka, grapefruity,

cytryny). Nie należy spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa,

ani słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równoznaczne z zahamowaniem

procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek.

Jednym z częstszych błędów kuracji jest dodatek do diety warzywnej pokarmów wysokoodżywczych

jak mleko, olej, masło, co przerywa odżywianie wewnętrzne. Ponieważ odżywianie zewnętrzne jest

wówczas niewystarczające, więc może dojść do szeregu niedoborów pokarmowych i braku ustępowania

chorób cywilizacyjnych.

Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów.

Warzywa zaleca się spożywać w postaci surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na

wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie

głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów."

Przykładowy jadłospis:

Na śniadanie: szklanka soku pomidorowego lub jabłkowego, marchwiowego, słaba, niesłodzona

herbata i 2 jabłka.Na obiad: zupa jarzynowa, kilka surówek, ugotowany burak, ogórek kiszony, sałata, bigos z kapustyi pomidorów na ciepło.Na kolację: herbata ziołowa, jabłko. W przypadku nietolerancji pokarmów surowych zaleca się początkowo kilka dni postu owodzie

lub soku np. marchwiowym, następnie warzywa gotowane i stopniowe wprowadzanie surówek.

W razie wzdęć dodawać do pokarmów zmielony kminek z majerankiem, lub Raphacholin (sok z

czarnej rzodkwi). Zaleca się codziennie spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego, np.

kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek lub chrzan. Jedynie bakterie fermentacyjne

trawią błonnik. Czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie niszczą bakterii fermentacyjnych.

W czasie kuracji należy spożywać zielone rośliny (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) w

postaci soków, surówek: Rośliny te są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego wapnia, co zapobiega odwapnieniu

organizmu, chlorofilu dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza. Wolno używać soli z mikroelementami,

gdyż jarzyny prawie nie posiadają soli.

 

3. Przebieg kliniczny kuracji

Najtrudniejszym okresem kuracji warzywno - owocowej jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje

przestawienie przemian na tory spalania. Niekiedy odczuwa się osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi

uwalniają się rozpuszczalne w tłuszczu toksyny (pestycydy, leki). Jeżeli nie przerywa się kuracji, to po 2

– 3 dniach wszystkie dolegliwości ustępują.

Ważnym problemem są wypróżnienia, gdyż szereg przykrych objawów, jak uczucie osłabienia czy

głodu, wtedy ustąpią. Jako pierwszy znak poprawy pojawia się lepszy sen, pogodniejszy nastrój i niespotykana

dotąd chęć do pracy. Zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniejszają się bóle wieńcowe, stawowe,

chromanie, stopy stają się cieplejsze, przebarwienia troficzne skóry cofają się, ustępują obrzęki, pojawia

się wielomocz. Pot i mocz przybierają przykry zapach, zaś stolec traci przykrą woń.

Dieta warzywno - owocowa dostarcza zaledwie 400 kcal (a dieta zwykła ok. 2000 kcal), co przywraca

komórkom wrażliwość na insulinę. Obniża się wówczas stężenie insuliny we krwi, zmniejsza się

zwrotne wchłanianie sodu w nerkach (dane z piśmiennictwa), co doprowadza do ustępowania wszystkich

chorób należących do zespołu X.

Normalizacja ciśnienia, podobnie, jak cofanie się cukrzycy, choroby wieńcowej następują samoistnie.

Należy wówczas stopniowo odstawiać leki, gdyż w przeciwnym razie dojdzie do szeregu ubocznych

objawów polekowych, np. po Verospironie - może pojawić się obrzęk gruczołów piersiowych, po moczopędnym

Furosemidzie - mogą wystąpić zaburzenia elektrolitowe i lipidowe, po naparstnicy - nudności,

zaburzenia rytmu, po Encortonie - nasilenie trądziku, ciśnienia, po insulinie - niedocukrzenie itd. Leki należy

redukować pod kontrolą lekarza.

W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości,

które były w przeszłości, np. pojawia się ból stopy, która była złamana przed wielu laty, szum

w uszach z wieku dziecięcego, kiedy ktoś chorował na zapalenie uszu, zawroty głowy analogicznie jak

wówczas, kiedy przebył wstrząs mózgu, obrzęk dziąseł, bóle stawów, niedokrwistość, itp. Te objawy

zwykle ustępują samoistnie. Zdarza się, że po spożyciu mięsa ustępują kryzysy ozdrowieńcze (analogicznie

jak u narkomanów ustępują objawy pod wpływem narkotyku).

Procesy regeneracyjne zwyrodniałych kości i stawów trwają najdłużej, bo od kilku miesięcy do

kilku lat. Zaobserwowano cofanie się przykurczów stawów w chorobie zwyrodnieniowej i reumatoidalnym

zapaleniu stawów, już po 6 tygodniach diety.

W czasie diety ustępuje stłuszczenie wątroby, żółć zawiera więcej kwasów żółciowych (antykamiczna),

poprawia się trawienie. Z moczem obficie wydalają się sole (piasek).

Nie zaobserwowano ubocznych działań diety, poza osłabieniem. W moczu pojawia się przejściowo

aceton, który znika po wypiciu roztworu miodu lub spożyciu słodkich owo

Na podstawie badań własnych zaobserwowano, że w czasie diety warzywno – owocowej:

a) utrata wagi jest proporcjonalna do wagi wyjściowej: im wyższa waga wyjściowa, tym większa

jej utrata. Szczupli chudną po 2 tygodniach średnio 3- -4 kg, a otyli 4-6 kg. Pacjenci z nadwagą chudną

po 4 tygodniach - 8 kg, a po 6 tygodniach diety - 12 kg. Większa jest utrata wagi na dobę na początku diety

i wynosi 0,48 kg, zaś po 4 tygodniach 0,4 kg, a po 6 tygodniach - tylko 0,28 kg;

b) u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca poziom cholesterolu całkowitego obniża się po 6

tygodniach diety o 23%, LDL o 13%, trójglicerydów o 67%, zaś cholesterolu HDL początkowo obniża

się, a po 6 tygodniach wzrasta o 32%, co odpowiada przywróceniu gospodarki lipidowej do normy;

c) w przypadku przewlekłych infekcji bakteryjnych może wystąpić gorączka (ok. 4 dnia diety),

która ulegnie samoistnej normalizacji po 4 -6 dniach;

d) odczyn OB jeśli był wysoki ulegnie obniżeniu już po kilku dniach diety. W chorobach zapalnych

OB po kilku dniach kuracji przejściowo podwyższa się, a następnie obniża;

e) poziom krążących kompleksów immunologicznych zachowuje się analogicznie jak OB: jeśli

był wysoki - obniży się, zaś niski – przejściowo wzrośnie, a następnie obniży się (samoczyszczanie organizmu);

f) w przewlekłych zapaleniach wątroby podwyższona wyjściowo aktywność transaminaz oraz

auto przeciwciał ulega obniżeniu już po kilku tygodniach diety;

g) dieta pozwala na zmniejszenie (albo odstawienie) leków. Przykładowo: obniżenie dawki przyjmowanych

przewlekle hormonów sterydowych nie wywoła zaostrzenia objawów choroby pierwotnej

(astma, reumatoidalne zapalenie stawów, zapalenie wątroby), co najczęściej jest niemożliwe na diecie

normalnej;

h) powrót do poprzednio stosowanej diety mięsnej u pacjentów po kuracji jarzynowej powoduje

10

nawrót chorób wyjściowych.

Nie wskazane jest stosowanie tego rodzaju diety u kobiet w ciąży, w zaawansowanych chorobach wyniszczających jak: nowotwory, nadczynność tarczycy, w okresie przed operacją.

 

4. Przepisy diety warzywno-owocowej

 

 

1) Zestawy surówek:

- sałata, szczypior, koper, pomidor, seler naciowy, tarte jabłko, ogórek kiszony - wymieszać z wodą od

kiszonych ogórków, przyprawić zielem estragonu;

- marchew, seler, jabłko i sok z cytryny;

- marchew, jabłko, kapusta, cebula skropione kwasem mlekowym;

- marchew, jabłko;

- kapusta kiszona, cebula, lub szczypiorek, jabłko;

- burak gotowany, jabłko, cebula, sok z cytryny;

- kapusta kiszona, cebula, lub szczypiorek, jabłko;

- burak gotowany, jabłko, cebula, sok z cytryny;

- kapusta kiszona, marchew, jabłko, szczypiorek;

- ogórki kiszone, cebula;

- sałata z cytryną;

- kapusta biała (sparzona wrzątkiem) z jabłkiem, cytryną.

2) Zestaw soków:

- marchew, jabłka;

- marchew, burak;

- marchew, seler, pietruszka;

- seler, dynia, jabłka;

- pomidor, marchew, szpinak;

- pokrzywa, jabłka;

- kapusta, pietruszka zielona, marchew, jabłka itp.

3) Przepisy na inne dania:

- Zupa jarzynowa: marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić i ugotować dodając pod koniec łyżkę

koperku i sól. Można zupę zmiksować, dodać majeranku, czosnku lub bazylii. Na bazie zupy jarzynowej

można ugotować barszcz, zupę ogórkową, pomidorową, kalafiorową, szczawiową, kapuśniak itp.

- Zupa z papryką: ugotować pokrojone jarzyny: paprykę, cebulę, czosnek, marchew, pomidory, seler,

por, pietruszkę, kapustę. Przyprawić solą i pieprzem.

Uwaga! Do zup nie dodawać mleka, śmietany ani tłuszczu.

- Bigos jarski: zalać wrzątkiem pokrojoną kapustę świeżą, lub kiszoną z cebulą i po 20 min dodać pokrojone

jabłka, przecier pomidorowy. Przyprawić kminkiem, majerankiem, liściem laurowym i solą.

- Leczo: pokrojoną cebulę ugotować w małej ilości wody, dodać surową paprykę, przecier pomidorowy

i gotować do miękkości. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem.

- Leczo inne: do rozgotowanej cebuli dodać kabaczek lub dynię i surową paprykę oraz przecier pomidorowy.

Przyprawić solą i pieprzem.

- Dynia: pokroić na plastry, ugotować na parze, posypać solą, natką.

- Marchew: ugotować na parze, posypać koperkiem i solą.

- Burak gotowany: podać w plastrach na ciepło.

- Kalafior lub kapusta włoska - ugotować w osolonej wodzie.

- Sok z buraków kiszonych: 1 kg buraków, 2 1 wody, 3 ząbki czosnku, 1,5 1yżeczki soli szarej, 2 łyżeczki

cukru, skórka z chleba razowego. Po 3 dniach można pić na surowo lub używać do barszczu.

- Jabłka pieczone w folii.

- Mus jabłkowy: ugotować w małej ilości wody pokrojone jabłka i przetrzeć przez sito.

Nie, nie mam ze sobą problemu. Po prostu nie uważam, żebym napisała w swoim poście cokolwiek, co mogło być odebrane jako wulgarne, chamskie czy też w jakikolwiek sposób nieżyczliwe. Dostałam niemiłą odpowiedź, zupełnie nie wiem czemu. Dobrze, że zmądrzałaś, to nie daje Ci jednak prawa do oceniania innych. Czytałam książkę i wiem na czym polega to oczyszczanie.  To, że odbiegam od diety nie jest tylko głupią chęcią schudnięcia, jak w Twoim przypadku. Nie będę wchodzić w szczegóły moich decyzji i się tłumaczyć, w każdym razie jedzenie tego banana i mandarynki raz na jakiś czas dużo mi da. Chciałam jedynie otrzymać tutaj wsparcie oraz wspierać innych. Będę Was pewnie czytać i Wam kibicować, ale pisać - po takiej reakcji - nie zamierzam. Trzymam za Was kciuki. Pozdrawiam.


  Witajcie !  to juz 5 dzien i dzisiaj , po raz pierwszy bez bolu glowy , bez glodu i z dobrym humorkiem :))
  katie !  Polecam ci bardzo serdecznie sprobuj bez kawy :)  Po raz pierwszy od 25 lat nie pije kawy i wcale nie zaluje .
  Przyznam , ze ostatnio pilam wiecej kawy niz wody . Kawa na rano, wieczorem , w poludnie . Sama nie wiem po co?
  W koncu zaczely mnie piec jelita , przewod pokarmowy i zoladek ... Dlatego postanowilam na detoksie przestac calkowicie i...
   da sie ! Naprawde . Przez pierwsze dni bylam ciagle spiaca , ale teraz juz jest ok . Zadnych innych skutkow "nie picia " nie ma :)
   
Pasek wagi
 Alez wy macie cudne rezultaty !  Ja tak wysoko nie siegne raczej . Myslalam o tygodniu i 2-3 kg , a przede wszystkim chcialam pozbyc sie obrzekow, odtruc i wyzerowac organizm .Takie porzadki wiosenne , wewnetrzne  :)) . Marze , aby wkrotce poczuc ta lekkosc i energie , ktora daja detoksy.  Byc moze pociagne to troche dluzej , moze 2 tygodnie ... 
Pasek wagi

katie1989 nie mam zamiaru się z Tobą kłócić, bo i po co?Lepiej tą energię zamiast na kłótnie i wzajemne przytyki wykorzystać inaczej. Też Ciebie pozdrawiam.

Luckaaaa widziałam Twoje zdjęcia, z Ciebie to już jest laseczka,że hoho.A co do kawy, też widzę pozytywy z jej nie picia, o fajkach to już nie wspomnę. 

Kurcze dziewczyny, dziś mam kolejny kryzys: znowu biegunka, ledwo co napisze zdanie to lecę do w-ceta. A kolejna sprawa, to nie palę od 01.01.2011 r. a dziś zaczęła mi skóra nikotyną walić. Dodam,że nie miałam kontaktu z żadnym palaczem.

A to foto mojej zupy, nie wygląda wyjściowo,ale jest bardzo smaczna:brokuły i szpinak (mrożonki), papryka czerwona, cebula, marchew, por,seler,pietruszka i dużo przecieru pomidorowego oraz 2 łyżeczki soli szarej z Kłodawy.


Witajcie dziewuszki :) ja byłam 5 dni na DWO. dziś miałam dzień ze zdrowym żywieniem od jutra startuje na nowo. Mam już zapas dozwolonych warzywek i owocków :) zamierzam do 12stej jeść owocki a później warzywka pod rożnymi postaciami.
Znam zasady diety i wiadomo odstępstwo w postaci nie właściwego owocu czy warzywa przerywa cały proces oczyszczania opisywany przez Panią Ewę, czytałam na innym forum że na turnusach podawano owoce sezonowe typu truskawki.
Planuję być na diecie 7 dni z ewentualnym wydłużeniem do 14stu, później mam imprezy rodzinne na których nie dam rady być na WDO, więc będzie około tygodnia przerwy, chyba że coś wymyślę   by trwać na detoxie.
Chciałam Wam bardzo pogratulować wyników!!!!!!!
PeS. Co do czereśni wiem że są super na oczyszczanie organizmu i jak jest sezon warto jeść tylko je przez dzień lub 2, tyle że nie mam pojęcia jak to ma się w tej diecie WO bo faktycznie są słodkie
Cześć DziewczynyNa ten temat trafiłam dzięki Pusi (pozdrawiam) Otóż Pusia zaprosiła mnie do swoich znajomych właśnie w tym momencie ,kiedy zastanawiałam się czy  W MOIM PRZYPADKU jest sens podejmowac sie postu warzywno-owocowego. Zagladam do Pusi pamiętniczka a tam proszę...dieta Dr Dąbrowskiej . Uznaje to za ZNAK dietę zamierzam rozpocząc w poniedziałek 30 .05 . Optymalnie chciąlabym wytrwać 21 dni. Kiedyś mi sie to udało ,schudłam wtedy 10 kg (z 90 na 80 ) i dłuugo trzymałam wagę . Pamiętam jak cudownie sie wtedy czułam. Narazie przygotowuje sie do diety-ograniczam kawę,słodycze,konserwanty i mięso-dzieki temu może ominie mnie ból głowy na początku kuracji. Oj chciałabym znowu zgubić te 10 kg ,tylko ,że wtedy nie miałam PCO i problemów z tarczycą. Bedę tu zaglądała jak najczesciej . Najchętniej zaczęłabym od jutra,ale czekam na urlop ,no i w niedziele ide na przyjecie komunijne
Ile pijecie płynów na tej diecie  i jakie?
Ja głównie wodę , wodę z cytryną, herbatę zieloną, zastanawiam się nad czerwona.
A Wy???
 Pusia - bylam na urlopie i beztrosko przytylam ... , teraz wlasnie staram  sie szybciutko cos z tym zrobic zanim bedzie za pozno . Te 3 kilosy bardzo by mi pasowaly :)  wtedy wroce do figury ze zdjec , ktore ogladalas . Takie solidne przeczyszczenie i mnie by sie przydalo . Dlatego miedzy innymi zaczelam ten detoks - bo spuchnieta , brzuch jak balon , pelne jelita ... czy to ta zupka tak na ciebie dziala? Fajnie 
  wyglada wyprobuje za 2 dni jak mi sie skonczy moja z mlodej kapusty . 
 
  Witajcie nowe kolezanki w naszym owocowo- warzywnym gronie :))
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.