Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

No jest nasza Pusia. Gratuluję super wyników i cieszę się razem z Tobą.
Szkoda, że tak mało osób z wo korzysta.
Ja robię sobie jak wyżej napisałam przypominajkę.
Ile wytrwam nie wiem. Chwilo trwaj. Pa
Pasek wagi
no ja wprawdzie dzisiaj sniadanie zjadlam normalnie tzn.chleb razowy z twarozkiem ale sprobuje dalej caly dzien tylko owoce i warzywa.Moze wytrzymam i tak sobie mysle ze zaczne nie tak extremalnie poprostu chociaz z normalnym  sniadaniem no i moze bedzie to jakies przygotowanie do tej diety profesjonalnej w osrodku.

Pusia, super, ciesze sie razem z Toba

 

Spychala, cos chcialam zapytac, ale zapomnialam jak sobie przypomne to napisze ;)

 

Czyli jak dobrze rozumiem do godziny 12 najlepiej zjesc owoca, tak?? Troche mam problem z jedzeniem owocow na czczo, jakos dziwnie boli mnie przy tym zoladek.

 

jak juz pisalam robilam glodowke 16 dni, potem dolaczylam soki warzywne i powiem mam ze czulam sie rewelacyjnie no i mialam poczatki luszczycy, ktore odeszly w zapomnienie i mam nadzieje ze tym razem moje samopoczucie bedzie ak dobre jak wtedy. nikt mi nie wierzyl ze mozna tyle nie jesc i tak dobrze sie czuc, a dla mnie tamten okres to byla rewelacja.

 

Czesgo sie boje?? jesli zle mysle poprawcie mnie. Boje sie ze zwolni sie przemiana materii.

Wklejam informacje, które mogą być pomocne i odpowiedzią na pytania.

W przypadku nietolerancji pokarmów surowych, zaleca się początkowo  kilka dni postu o wodzie lub soku na przykład marchwiowym,  następnie warzywa gotowane i stopniowe wprowadzanie surówek. W  razie wzdęć dodawać do pokarmów zmielony kminek z majerankiem lub  Raphacholin (sok z czarnej rzodkwi). Zaleca się codziennie  spożywać pokarmy, zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone  ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek lub chrzan.  Czosnek i chrzan są zabójcze w stosunku do bakterii gnilnych i nie  niszczą bakterii fermentacyjnych. W czasie kuracji należy spożywać  zielone rośliny (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) w  postaci soków, surówek. Rośliny te są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (co zapobiega odwapnieniu organizmu),  chlorofilu, dostarczającego bezcennego magnezu i żelaza. Wolno  używać soli z mikroelementami, gdyż jarzyny prawie nie posiadają  soli.

Jaki jest przebieg kliniczny kuracji warzywno-owocowej?

Najtrudniejszym okresem kuracji jest kilka pierwszych dni, kiedy  to następuje przestawienie przemian na tory spalania. Niekiedy  odczuwa się osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się  rozpuszczone w tłuszczu toksyny (pestycydy, leki). Jeżeli nie  przerywa się kuracji, to po dwóch-trzech dniach wszystkie  dolegliwości ustępują. Ważnym problemem są wypróżnienia, gdyż  szereg przykrych objawów takich, jak uczucie osłabienia czy głodu  właśnie wtedy ustąpią. Jako pierwszy znak poprawy pojawia się  lepszy sen, pogodniejszy nastrój i nie spotykana dotąd chęć do  pracy. Zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniejszają się bóle  wieńcowe, stawowe, chromanie, stopy stają się cieplejsze, cofają  się przebarwienia troficzne skóry, ustępują obrzęki, pojawia się  wielomocz. Pot i mocz przybierają przykry zapach, zaś stolec traci  przykrą woń.

Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie  przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w  miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać  dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków,  istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych  polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu  (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).

 Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być  leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli  cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.

Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą  wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im  przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega  ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie  przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę  mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1  łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1  szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U  osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku  dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas  należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę  (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze  szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.

Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita,  nie zaleca się stosowania lewatyw.

W razie zaparć można pić,  zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką  otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także  wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku  uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.

Jeżeli chodzi o mnie to byłam na wo 4 tygodnie, Ładnie spadła mi waga. Zaczynałam z 66, 20 a kończyłam z 60,40.

Powodzenia i do usłyszenia


 


Pasek wagi

zuzek33 wskazane jest jedzenie owoców do południa.

Nie jedz ich po prostu na czczo z samego rana.

Ja jem teraz o godz 12.00 nie licząc tego z rana zmiksowanego z marchewka i selerem naciowym

Pasek wagi
Pusia gratuluję :)
To świetnie, bardzo cieszy taka nowina ;)

jade zaraz na zakupy, mam super parowar, bardzo czesto z niego korzystam i teraz przyda sie jeszcze bardziej, no i sokowirowke tez mam :)

zrobie sobie zupe na obiad, uwielbiam zupy w kazdej postaci i mysle ze moj maluszek ( 9 msc ) tez skorzysta :)

zuzek83, miłego gotowania
Kasiu, a co u Ciebie słychać?
Pasek wagi

Bardzo Wam dziękuję kochane i przesyłam   

Jeśli chodzi o jedzenie owoców, to dotyczy to zdrowego żywienia. Do 12 jemy tylko owoce na zdrowym żywieniu. Na poście w-o owoce jemy kiedy mamy ochotę, nie ma ograniczeń. chodzi tylko o to,żeby nie przeginać.

Mieciu u mnie dobrze, zaglądam na oba fora z ciekawości co u Was. Jestem na zdrowym odżywianiu - w sumie do 15 jestem na wo, bo do pracy zabieram tylko jabłka, marchewki, ogórki i pomidorki. Po południu jak wracam to jem jakiś obiad - staram się żeby był w granicach zdrowego żywienia :)
Zważę się w piątek to napiszę, czy coś mi to dało ;)
Pozdrawiam Laseczki :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.