- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
26 stycznia 2015, 17:26
Azi74 powodzenia
Ggeisha wiem, że nie da się nie schudnąć WO, też o to chodzi
Ja na szczęście mam swoje kiszonki ogórki, kapustę i dziś nastawiłam zakwasik z buraczków, też swoich ogrodowych
Jutro zaczynam śniadanie od soku z marchwi i może buraka i surówek, chcę zrobić tez gołąbki wege z kapusty włoskiej
26 stycznia 2015, 18:14
Dzięki Monika:)
Ummmm swoje kiszonki ,mniam samo zdrowie.
Jak zrobiłaś buraczki ? Dodałaś skórkę razowca czy tak jak się robi ogóraski? Ja chyba też sobie ukiszę takie buraczki .Kiedyś,raz zrobiłam ale były strasznie kwaśne,aż do przesady.
hm...może za długo stały? Jak myślisz?
Do gołąbków jaki farsz planujesz?
26 stycznia 2015, 18:34
buraczki zrobiłam z przepisu E.Dąbrowskiej, ciekawe czy ten mi wyjdzie bo kiedyś robiłam to mi taki jakiś słaby wyszedł, może za krótko właśnie stał
1 kg buraków, 2 litry przegotowanej najlepiej mineralnej wody, 3 łyżeczki soli szarej (co to za sól?ja dałam kamiennej), 3 ząbki czosnku (ja dałam 5 bo malutkie były) i kawałek suchej skórki chleba na zakwasie owiniętego w gazie. Buraki wyszorowałam, obrałam, pokroiłam, zalałam letnią wodą, posoliłam, wymieszałam i przykryłam gazą, za 3 dni trzeba wyjąć chleb z zakwasu, przecedzić i przelać do butelek, zuzyć do 1 miesiąca
farsz na gołąbki podpatrzyłam u jednej dziewczyny z V, ale patrzę że nie kupiłam kalarepki, więc będzie marchew, cebula, seler, pietruszka, cukinia
Edytowany przez MonikaGien 26 stycznia 2015, 18:37
26 stycznia 2015, 18:52
u mnie dzis drugi dzien. ssie mnie, oj ssie. zaraz wrzuce brokula na ruszt.
na obiad bylo leczo z kapusta kiszona i surowka z tartej kalarepy i marchwi.
a w pracy herbatka: http://dieta-warzywno-owocowa.blogspot.de/2015/01/aromatyczna-herbatka-cynamonowo-jabkowa.html
26 stycznia 2015, 19:09
Monia szara sól to chyba kamienna też bym na nią obstawiała:) kurczę nie mam skórki chleba więc buraczków nie będzie:(
AloeVera herbatka wygląda kusząco:) Teraz jestem w pracy wiec nie mam możliwości jej wypróbować ale jutro się na nią skuszę.
Właśnie zjadłam grapefruita i jabłko.Chciałabym na tym zakończyć dzień ale nie wiem czy dam radę.
Ogólnie dziś chyba za dużo owoców było a za mało warzyw.
Jak oceniacie mój pierwszy dzień?
3 jabłka
1 grapefruit
1 burak
3 plasterki papryki i cebuli
26 stycznia 2015, 19:13
azi - ja bym dodala troche gotowanych warzyw. sama robie wlasnie zupe z brokula, kalafiora i troche jarmuzu. pokroilam byle jak, zaraz "niedbale" zmiksuje i bede wyobrazac sobie ze kawalki kalafiora to ziemniaki ;)
26 stycznia 2015, 19:21
Jutro postaram się zmienić proporcje warzyw i owoców.
Jarmuż o tej porze roku kupujesz świeży,czy mrożony? Ja szczerze mówiąc nigdy go nie jadłam.
Mam w lodówce czerwoną kapustę.Co mogłabym z niej zrobić?Mnie na myśl przychodzi tylko szatkowana kapusta plus jabłko i ewentualnie sok z cytryny.Ale czym ją doprawić? Tylko sól i pieprz?
26 stycznia 2015, 19:41
AloeVegara herbatka ciekawa, zapisałam sobie przepis, dziękuję
Azi mało coś tego, ja bym na surowiznie chyba nie dała rady, musze mieć coś gotowanego a z kapusty czerwonej surówkę a mozna i na ciepło zrobić z czerw cebulką i doprawić sokiem z jabłka
a można używać swojego domowego octu jabłkowego?
26 stycznia 2015, 19:55
Nie wiem czy można ocet jablkowy.W przepisach czasami się pojawia ,ale czy Dabrowska rzeczywiście go dopuszcza?