- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
17 października 2014, 15:09
Piję jak smok Wawelski ;)) O 12 otworzyłam butelkę wody 1.5 l i może ze 250 ml mi z niej zostało.
18 października 2014, 05:18
Witam :))
Zaliczyłam drugi dzień.
Przez pół dnia bolała mnie głowa, ale zrobiłam sobie przerwę w pracy, wyszłam przed budynek, posiedziałam przewietrzyłam się i ból sobie poszedł w siną dal. Spać poszłam po 21, spałam jak zabita do póki budzik nie zadzwonił.
Sobota pracująca, pod względem diety to może i dla mnie lepiej, mniej pokus.
Czuję się już o wiele lepiej i mam nadzieję że tak zostanie.
Miłego dnia ;))
18 października 2014, 12:53
MllaGrubas faktycznie sobota pracująca dla nas jest dobra. Ja dzisiaj rosół rodzince gotuję i tak pachnie że kichy wykręca. Może mogłabym zjeść marchewkę z rosołu? Jak myślicie?
18 października 2014, 20:34
Mlla spokojnie ja rano w poniedziałek zaczęłam a wieczorem już poległam. Kolejna próba w poniedziałek.. :)
18 października 2014, 22:05
Cześc Vitalianki/Vitalianie
Planuję 5 listopada przejśc na tą dietę na 6 tygodni po to, żeby się trochę pooczyszczac. Mam pytanie jakie owoce oprócz jabłek i grejpfruitów mogę na niej jeśc? I czy macie jakieś przepisy na proste potrawy z warzyw na obiad?
19 października 2014, 23:17
Jutro zaczynam ponownie, tym razem przynajmniej trzy tygodnie. Już raz byłam 2 tygodnie na WO - tydzień w ośrodku "U Zbója" a drugi tydzień pociągnęłam w domu. Czułam się fantastycznie, naładowana energią i lekka. Przez 2 tygodnie zrzuciłam 6 kg. Teraz dołączam do Was i zamierzam zrobić jutro badania podstawowe a potem na koniec diety. Sama jestem ciekawa jaki to ma wpływ na wyniki, tym bardziej, że mam cukrzycę typu II. Trzeba oczyścić oraganizm i nabrać energii. Pozdrawiam Was serdecznie Dziewczyny i przystępuję razem z wami do akcji.
Taka surówka z menu "U Zbója":
Nawet dobre!
Edytowany przez a569b0553ba7fbf7ed1ccc3d80bab76f 19 października 2014, 23:19
19 października 2014, 23:23
MIla możemy trzymać się razem! Jak będziesz miała kryzys to pisz. Ja jestem zmotywowana na maxa!
20 października 2014, 07:19
dziewczyny ja poleglam na weekendzie;) w sobote zobaczylam na wadze 78.6 i tak to na mnie jakos zadzialalo ze stwierdzilam ze jeden nalesnik z pieczarkami nikomu nie zaszkodzi, jak juz zjadlam nalesnika i dotarlo do mnie ze poleglam to zjadlam drugiego i w niedziele rowniez dwa:)
no ale zaczyna sie nowy tydzien;) bylam juz prawie w polowie, braklo mi 2 dni do 3 tygodni:) wiec od dzis zaczynam kolejne 3 tygodnie, nie poddaje sie, traktuje to jako wypadek przy pracy i dzis ciagne 22 dzien:) waga jak na pasku:)
wiem, ze teraz bedzie mi duzo ciezej niz w tamtych tygodniach, ale bedeee sie starac jeszcze mocniej:)
Edytowany przez makoska27 20 października 2014, 07:23
20 października 2014, 07:27
na sniadanie tradycyjnie surowka z grejfruta i jablek:) potem warzywkowa salatka, obiad leczo:) pozniej juz tylko jakas przekaska, gdyz obiad zjem dosc pozno;) ciekawe czy znow wystapia objawy jak w pierwszym tygodniu, aha, zapomnialam dodac ze w weekend wysoko goraczkowalam i wymiotowalam i bolalo mnie gardlo i to rowniez zadecydowalo ze zjadlam cos innego...ale przyznam ze sie zle czulam po tych nalesnikach choc smakowaly nieziemsko:) bylo mi strasznie ciezko na zoladku;)