- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
13 czerwca 2014, 21:30
Dzięki pietraszenko. Trochę mało mnie pocieszyłeś chociaż przez ból gardła trzymam się diety bo mało co mogę przełknąć.
Co tu tak pusto? Nikt już nie pości?
Edytowany przez madlen345 13 czerwca 2014, 21:31
14 czerwca 2014, 12:17
Ja bym spróbowała dzień, max dwa pociągnąc na diecie mimo choroby. Jesli nie będzie lepiej chyba trzeba odpuścic. Podobno właśnie głodówki i monodiety (np tylko kasza jaglana) pomagają szybciej zwalczyć bakterie i wirusy. Ale tylko czytałam o tym, doświadczeń jednak sama nie mam w tym temacie. Zwykle przy chorobach swoich i dziecka ucinam całkowicie cukier i nabiał.
14 czerwca 2014, 14:05
Już 3 dni mnie to cholerne gardło boli i tylko płyny przyjmuję. Ropa nie chce odpaść a wiem że wtedy następuje natychmiastowa ulga. Dzisiaj wyjęłam starą sokowirówka i soczki będę pić. Może witaminki pomogą.
15 czerwca 2014, 14:05
Dzisiaj pierwszy dzień wychodzenia z diety. :) Wczoraj ukończyłam 4 tygodnie, schudłam 8 kg. Jestem zachwycona, byle tylko wagę utrzymać :)
15 czerwca 2014, 15:23
Ja też wczoraj skończyłam 40 dni postu i też schudłam 8 kg.Dzisiaj zjadłam coś innego niż zwykle i boli mnie żołądek.Czy Ty się na coś pokusiłaś?
15 czerwca 2014, 16:17
Nie, już chciałam wyjść. Za dużo bym schudła, waże 55,5 kg przy 170 cm. Narazie jadlam sałatkę owocową tj. arbuz, melon, truskawki, jabłka, mandarynka, na obiad warzywa z patelni na oliwie tj. brokuły, pomidor, cukinia + gotowana fasolka szparagowa. Na kolacje chyba zrobie sobie sałatkę z pomidora ogólka i odrobina fety. Jutro startuję z odrobiną owsianki na śniadanie i obserwuje wagę. Za tydzien mam wyjazd, nie chce sobie wszystkiego odmawiać ale też nie rzuce się na jedzenie.
16 czerwca 2014, 12:42
Ja dziś mam 36 dzień,a od tygodnia waga stoi lub raczej waha się 2 kilo w przód 2 kilo w tył.Czy też tak miałyście?Jeszcze 6 dni do końca ,a potem-też chciałabym jeszcze coś zrzucić.Cera mi się bardzo poprawiła,ale pojawiają się pojedyncze wypryski.Początki halluxa jakoś nie cofają się...
18 czerwca 2014, 10:00
Dziś 38 dzień.Jak to jest z tym uszczelnieniem jelit?Po burakach mam nadal różowe si....;-)???A podobno to mija?
19 czerwca 2014, 18:15
wokamina, czytałam, że wyściółka jelit odnawia sie juz po 14 dniach zdrowej diety, więc bez paniki, widocznie ten test nie jest az tak jednoznaczny ...
mam pytanie: czy na WO mozna jeśc fasolke szparagową i brukselkę? pytam, bo mi się zapomniało a ksiązka gdzies tez mi zaginęła w akcji ....