Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

dodzia - ale warzywa, które spożywamy też mają białko. Za to zgodze się że w książce nic o grzybach nie było.
Dokładny cytat z książki "W czasie kuracji zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze takie jak: korzeniowe (marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan), kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior), cebulowe (cebula, czosnek, pory), dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia), liściaste (sałata, seler naciowy, zioła przyprawowe), psiankowate (pomidor, papryka), owoce (jabłka, grapefruity, cytryny). Nie należy spożywać zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, ani słodkich owoców. "

Czyli mamy pomyśleć i jeść warzywa ubogie w wartości odżywcze. Warzywa takie jak wymienione.

Wczoraj wytrwałam w diecie :)
filippo, można fasolkę szparagową ale w łupinach, w całych strąkach a nie łuskaną
, tam jest więcej zielonego niż fasolek, ziarenek...

Pasek wagi
odbiorę sobie samobójstwo, 5, 50 kg od 26 kwietnia!!??

Pasek wagi

laryska--może źle się wyraziłam, jemy to co pisze w książce. To czego niema w spisie dozwolonych warzyw i owoców nie wolno. Jak zaczynamy eksperymentować, to dieta nie jest już dietą dr Dąbrowskiej.

1GG-fasolka szparagowa owszem,ale dopiero na zdrowym żywieniu.

Dziewczyny Miecia podała linka do ksiażki, poczytajcie sobie rozwieją się wszelkie wątpliwości.

Fragment z książki

Przepisy diety warzywno-owocowej

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Na życzenie wielu radiosłuchaczy podajemy przykładowe przepisy  2-tygodniowej diety codziennej warzywno-owocowej, oraz zdrowego  żywienia.

 

Istotą leczenia chorób cywilizacyjnych żywieniem jest w pierwszym  etapie kuracja "oczyszczająca", polegająca na czasowym

powstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogatobiałkowych,  bogatotłuszczowych oraz bogatowęglowodanowych. W drugim etapie  stosuje się zdrowe żywienie.

 

Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej"  (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych  biokatalizatorów i błonnika.

 

W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:

 

- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew,  rzepa;

 

- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż,  rzeżucha, koper, zioła;

 

- cebulowe: cebula, por, czosnek;

 

- psiankowate: papryka, pomidor;

 

- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior,  kalarepka;

 

- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;

 

- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.

 

W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w  białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż  (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w  tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki  itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego  rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem  odżywiania "wewnętrznego".

 

Warzywa i owoce można spożywać w postaci:

 

a) soku z warzyw i owoców,

 

b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,

 

c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,

 

d) warzyw fermentowanych (kiszonych),

 

e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,

 

f) owoców.

 

Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku  apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem  są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić  pod kontrolą lekarza.

 

Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie  przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w  miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać  dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków,  istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych  polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu  (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).

 

Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być  leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli  cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.

 

Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2  tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie  korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym  powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w  miesiącu.

 

Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita,  nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić,  zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką  otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także  wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku  uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.

 

Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki  i spacerów na świeżym powietrzu.

 

Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą  wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im  przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega  ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie  przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę  mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1  łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1  szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U  osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku  dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas  należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę  (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze  szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.

 

Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo  wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach  "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze  trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso,  wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia  niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

 

 

Dzień 1

 

Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler  naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak;  herbata miętowa; sok jabłkowy.

 

Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka  z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior; kompot  z jabłek (z goździkami, bez cukru).

 

Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem;  gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

 

Dzień 2

 

Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i  ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok  z marchwi i jabłek, herbata.

 

Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta  biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, sól); surówka z selera z  jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i soli; surówka z  kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.

 

Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą;jabłko  pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.

 

Dzień 3

 

Śniadanie:jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego,  pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej  kapusty, herbata miętowa.

 

Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem,  szczypiorkiem; kompot z dyni z goździkami bez cukru.

 

Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z  chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy.

 

Dzień 4

 

Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany  kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej  porzeczki, herbata wieloowocowa.

 

Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i  przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą;  herbata owocowa, sok pomidorowy.

 

Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z  rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa.

 

Dzień 5

 

Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor  z ogórkiem kiszonym; sok z marchwi, herbata miętowa.

 

Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka;  kompot z jabłek z goździkami.

 

Kolacja:1/2 grapefruita, surówka: papryka czerwona, cebula,  jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy.

 

Dzień 6

 

Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem;  pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa.

 

Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler  naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z  marchwi; kompot jabłkowy.

 

Kolacja: 1/2 grapefruita; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko,  sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa.

 

Dzień 7

 

Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew,  seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony  z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży.

 

Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z  jabłkiem; kompot z jabłek.

 

Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka:  świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa.

 

Dzień 8

 

Śniadanie: kapusta biała gotowana; ogórek kiszony, pomidor z  cebulą; surówka: papryka, pomidor, jabłko, ogórek kiszony, natka,  sałata, seler naciowy z kwaskiem mlekowym; sok z marchwi.

 

Obiad: barszcz ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z  białej kapusty z arbuzem; sok pomidorowy, sok jabłkowy, herbata  miętowa.

 

Kolacja: bigos jarski;jabłko pieczone; surówka: kiszona kapusta,  marchew, szczypiorek, jabłko; sok jabłkowy, herbata owocowa.

 

Dzień 9

 

Śniadanie: burak gotowany; pomidor z cebulą; surówka: marchew,  jabłko, chrzan; sok z buraka kiszonego; herbata miętowa.

 

Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie;  ogórek kiszony z cebulą; surówka: seler korzeniowy, jabłko,  cytryna, z dodatkiem wody; kompot z jabłek.

 

Kolacja: jabłko pieczone; surówka: kapusta kiszona z grapefruitem;  surówka: brukiew, jabłko, marchew; sok jabłkowy, sok pomidorowy.

 

Dzień 10

 

Śniadanie: marchew gotowana (w całości); pomidor z cebulą;  surówka: kapusta kiszona, papryka, szczypiorek, natka, jabłko; sok  z kiszonego buraka; sok z marchwi, herbata miętowa.

 

Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; kabaczek pokrojony w paski i  ugotowany; surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny;  sałata z sokiem z cytryny; sok z jabłek i buraków.

 

Kolacja: leczo jarskie; surówka z kapusty białej z papryką;  buraczki na gorąco; sok z selera i marchwi, herbata owocowa.

 

Dzień 11

 

Śniadanie: pomidor z cebulą; ogórek kiszony; surówka z rzepy,  rzodkiewki, jabłka; surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem; sok z  marchwi; sok z surowego buraka z wodą i sokiem z cytryny; herbata  miętowa.

 

Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; surówka z czerwonej i żółtej  papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym; pomidor z cebulą; kompot  z jabłek;1/2 grapefruita.

 

Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi i jabłka; surówka z  selera, dyni, jabłka; sok z marchwi; herbata wieloowocowa.

 

Dzień 12

 

Śniadanie: marchew gotowana; surówka z ogórka kiszonego, jabłka i  cebuli; pomidor z cebulą; surówka z kapusty czerwonej, pomarańczy,  cytryny; sok z pokrzywy i jabłek.

 

Obiad: zupa ogórkowa; biała kapusta gotowana; surówka z rzepy,  jabłka; kompot jabłkowy.

 

Kolacja: mus jabłkowy; surówka z białej kapusty, grapefruita,  cytryny; sok wielowarzywny: marchew, seler, pietruszka, rzepa,  burak; surówka z selera, dyni i jabłka; sok jabłkowy; herbata  miętowa.

 

Dzień 13

 

Śniadanie: burak gotowany; surówka z pomidora, ogórka kiszonego,  papryki i cebuli; surówka: biała kapusta, jabłko, przyprawy  ziołowe; sok z marchwi; sok z ogórka kiszonego.

 

Obiad: barszcz; marchew gotowana; surówka z jabłka z chrzanem;  surówka:jabłko, ogórek kiszony, kapusta pekińska, seler naciowy,  szczypior, natka, pomidor; herbata z róży.

 

Kolacja: bigos jarski; surówka z marchwi; surówka z pora z  jabłkiem; sok z marchwi; herbata miętowa.

 

Dzień 14

 

Śniadanie: kapusta biała na gorąco; pomidor z cebulą, ogórek  kiszony; surówka: marchew, seler, jabłko i sok z cytryny;1/2  grapefruita; sok z marchwi.

 

Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie;  surówka: pomidor, papryka, ogórek kiszony, jabłko; kompot jabłkowy.

 

Kolacja: mus jabłkowy; pory gotowane; surówka: kapusta kiszona,  marchew, szczypiorek; sok pomidorowy; herbata z róży.

 

Uwaga: do surówek można dodawać zmielony kminek i majeranek, a  także przyprawy ziołowe, co ułatwia trawienie i zapobiega  wzdęciom.

 

Wykonanie potraw

 

Kiszenie buraków: Do kamiennego garnka wrzucić 1 kg obranych i  pokrojonych w plastry buraków i zalać 2 1 przegotowanej wody  (najlepiej mineralnej lub źródlanej). Dodać 3 płaskie łyżeczki  soli szarej, 3 ząbki czosnku i zawiniętą w gazę skórkę z chleba  razowego. Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3  dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy.  Resztę przelać przez gazę do butelek i przenieść do lodówki. Zużyć  w ciągu 1 miesiąca.

 

Kiszenie kapusty: Uszatkować 1 kg kapusty białej. Dodać 3 utarte  marchwie, 1 łyżeczkę kminku, 3 dkg szarej soli. Wymieszać i  ugnieść w kamiennym garnku aż sok pokryje powierzchnię. Przykryć  talerzykiem, obciążyć np. słojem z wodą i przykryć gazą.  Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu. Po 3 dniach kapustę nakłuć  drewnianym trzonkiem, aby upuścić gaz. Następnie znów ucisnąć i  przenieść w chłodne miejsce.

 

Kiszenie ogórków: 2 kg ogórków ułożyć w kamiennym garnku lub  słoiku, dodać suszonego kopru, kawałek korzenia chrzanu, 5 ząbków  czosnku. Zalać 1, 51 wody przegotowanej z 3 płaskimi łyżkami soli.  Obciążyć talerzykiem i słoikiem z wodą. Po około 7 dniach ogórki  nadają się do spożycia.

 

Bigos jarski: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę, dodać  pokrojoną kapustę kiszoną lub świeżą i udusić na małym ogniu. Po  ok. 20 min. gotowania dodać pokrojone kwaśne jabłka, przecier  pomidorowy i przyprawy (majeranek, kminek, czosnek, sól, liść  laurowy) i zagotować.

 

Leczo jarskie: Ugotować w małej ilości wody pokrojoną cebulę,  dodać pokrojoną surową paprykę (można też dodać kabaczek),  przecier pomidorowy, przyprawy (sól, czosnek, liść laurowy, ziele  angielskie, pieprz) i udusić na małym ogniu.

 

Jarzyny na ciepło: Marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę pokroić  i ugotować w małej ilości wody, dodać ziele angielskie, liść  laurowy, przecier pomidorowy, sól.

 

Gotowanie jarzyn: najlepszym sposobem jest krótkotrwałe gotowanie  jarzyn na parze w specjalnym podwójnym garnku z sitkiem. Można też  gotować jarzyny na metalowym durszlaku nad garnkiem z gotującą się  wodą. Jarzyny powinny być tylko częściowo ugotowane. Wówczas są  smaczniejsze, mają więcej witamin i żywszy kolor, niż gotowane w  wodzie. Na parze można gotować kalafior, brokuły, kapustę,  marchew, pory, dynię itp.

 

Zupa jarzynowa gotowana: Pokrojoną włoszczyznę (marchew, seler,  pietruszkę, por, cebulę) zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy (np.  majeranek, lubczyk, bazylię, liść laurowy, ziele angielskie,  czosnek, koperek czy natkę pietruszki, sól szarą) i ugotować.  Można zupę zmiksować. Aby nadać zupie odpowiedni charakter, dodać  pod koniec gotowania pokrojone ogórki kiszone lub kiszone buraki,  albo kalafior, kapustę czy przecier pomidorowy.

 

Zupa jarzynowa surowa: Jest szczególnie zdrowa, gdyż pominięto tu  proces gotowania, który niszczy witaminy i enzymy. Do malaksera  (blender) wrzucić pokrojoną marchew, seler, cebulę, por, kalafior,  dodać przecieru pomidorowego, soli, 1 ząbek czosnku i zalać gorącą  wodą z przyprawami np. jarzynką, zmiksować i podać na gorąco do  picia.

 

Gołąbki jarskie: Sparzyć we wrzącej wodzie liście kapusty,  wypełnić farszem jarzynowym, zawinąć liście. Gołąbki zalać niedużą  ilością wody z przecierem pomidorowym, vegetą i udusić na małym  gazie.

 

Farsz jarzynowy: Ugotować na parze lub w osolonej wodzie jarzyny:  marchew, seler, pietruszkę, por, cebulę, przyprawić bazylią, solą,  pieprzem, natką pietruszki i zmielić. Farsz jarzynowy można też  użyć do faszerowania papryki, kabaczka, cebuli, buraków (wydrążyć  ugotowany burak i dodać farsz jarzynowy i zapiec w piekarniku).

 

Surówki:

 

- pokroić w drobną kostkę paprykę czerwoną, zieloną, ogórek  kiszony, cebulę;

 

- zetrzeć na tarce marchew z jabłkiem;

 

- pokroić w kostkę ugotowany burak, ogórek kiszony i cebulę;

 

- pokroić lub zetrzeć na tarce seler naciowy, dodać utarte jabłko,  pokrojoną zieloną pietruszkę, szczypior, ogórek kiszony;

 

- pokroić kapustę kiszoną i szczypior, dodać utartą marchew,  jabłko;

 

- drobno uszatkować kapustę białą, posolić, dodać pokrojoną  cebulę, utarte jabłko, zioła (cząber, kminek).

 

(Przepisy pochodzą z Ośrodka wczasów zdrowotnych "U Zbója" w  Gołubiu Kaszubskim.)

 

Po kuracji "oczyszczającej" warzywno-owocowej zaleca się stopniowe  rozszerzanie diety przez wprowadzenie niedużych ilości chleba  razowego i kasz (do zup i na drugie danie), a następnie też roślin  strączkowych. Od tego czasu proponuje się wprowadzenie na stałe  zdrowotnego żywienia, zbliżonego do żywienia zgodnego z Naturą.

 

U osób z ciężkimi chorobami cywilizacyjnymi najlepsze efekty  lecznicze uzyskuje się na diecie wyłącznie wegetariańskiej  (warzywa, owoce, strączkowe, zboża) ze wstawkami diety

"oczyszczającej" warzywno-owocowej.

 

Pacjenci z objawami alergii lub nietolerancji pokarmowej powinni  unikać pokarmów, które uczulają. Szczególnie często spotyka się  nietolerancję lub uczulenie na: mleko, ryby (np. u chorych z  astmą), pszenicę (np. w zapaleniu stawów), truskawki, orzeszki  ziemne, pieprz.

 

Zasady zdrowego żywienia

 

Zasady zdrowego żywienia stanowią do dziś temat dość kontrowersyjny. Ostatnio, dzięki szeregu badaniom

epidemiologicznym i klinicznym wiedza na temat żywienia uległa  dość radykalnym zmianom. Zostało dowiedzione, że współczesna dieta  zachodnia, obfitująca w tłuszcze zwierzęce i białko a uboga w  błonnik, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych  takich, jak: choroba wieńcowa, nadciśnienie, otyłość, nowotwory,  osteoporoza.

 

W 1991 roku Stowarzyszenie Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej,  reprezentowane przez największe autorytety w dziedzinie żywienia  (Neal D. Barnard, Denis Burkitt, Colin Campbell i Oliver  Alabaster), wydało raport, zalecający gruntowną zmianę diety.  Polega ona na wprowadzeniu wyłącznie czterech grup pokarmów  roślinnych: warzyw, owoców, nasion zbóż i roślin strączkowych.  Według opinii ekspertów produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso,  ryby, nabiał) nie są niezbędnym pokarmem. Mogą być one uważane  jako dodatek, a nie podstawa żywienia. Szereg badań dowiodło, że  pokarmy roślinne zapewniają dowóz wszystkich składników pokarmowych.

 

Słynna szkoła żywienia dr Bricher-Bennera również nie zaleca  mięsa. Natomiast mleko (i to zwłaszcza zsiadeł) traktuje jedynie  jako dodatek do diety. Dieta ta bazuje również na zbożach,  surowych warzywach i owocach.

 

Makrobiotyka jest sposobem odżywiania, opartym na zgodzie z  prawami Natury. Jej podstawowym składnikiem jest pełne ziarno,  z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i owoców. Produkty  zwierzęce stanowią jedynie znikomy procent. Makrobiotyka zaleca  odpowiednie łączenie pokarmów np. zbóż z warzywami, ryb z  sałatami, drobiu z owocami.

 

W ostatnich latach dużą popularność zyskała opracowana przed 130  laty dieta dr Wiliama Howarda Haya, która opiera się na zasadzie  nie łączenia w jednym posiłku pokarmów białkowych z węglowodanami.  Podstawą pożywienia są tu także surowe warzywa i owoce. Natomiast  mięso i mleko, a także pokarmy bogatowęglowodanowe, jak ryż,  ziemniaki i chleb zaleca się spożywać rzadziej i w mniejszych  ilościach.

 

Praktyka potwierdziła wysoką skuteczność wyżej wymienionych  kierunków żywienia w utrzymaniu zdrowia, a także w leczeniu  szeregu już istniejących chorób cywilizacyjnych. Do dziś cieszy  się nie słabnącym powodzeniem słynne sanatorium Bircher-Bennera w  Zurichu oraz szereg ośrodków, zajmujących się leczeniem według  zasad dr Haya czy makrobiotyki.

 

Profesor Winston J. Craig, członek Stowarzyszenia Dietetyków  Amerykańskiego Instytutu Żywności, przedstawił na Europejskim  Kongresie Unii Wegetariańskiej w Bratysławie w 1995 roku referat  pt. "Roślinne pożywienie - lekarstwo i ochrona ludzkości", w  którym przedstawił dietę roślinną jako dietę optymalną.

 

Narodowe organizacje zdrowia we wszystkich krajach zalecają  spożycie minimalnych ilości tłuszczu z wyłączeniem tłuszczów  nasyconych i wysoką zawartością węglowodanów złożonych. Światowa  Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożycie 400 g owoców i warzyw  i około 30 g nasion roślin strączkowych.

 

Rośliny są nie tylko źródłem witamin, mikroelementów, białek,  węglowodanów, ale także zawierają substancje chemiczne o dużej  aktywności biologicznej, mogące nie tylko zapobiegać chorobom, ale  także je leczyć. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują naturalne  przeciwutleniacze (polifenole, pigmenty, witamina A, C, E) i duża  grupa związków, posiadających właściwości przeciwnowotworowe  (siarka w cebuli i czosnku, fityniany w zbożach i soi, ligniny w  siemieniu lnianym, indole i izotiocyjanidy w marchwi i selerze,  kwas elagonowy w grapefruicie i wiele innych). Szczególnie wysoki  poziom związków przeciwnowotworowych zawierają ziarna soi  (fityniany, inhibitory proteaz, fitosterole, saponiny,

izoflawonoidy).

 

Planując przepisy zdrowego żywienia należy zatem uwzględnić  zasadę, według której podstawą zdrowego żywienia powinny być  pokarmy roślinne w stanie naturalnym tzn. jak najmniej przetworzonym. Natomiast bogatobiałkowe pokarmy pochodzenia  zwierzęcego takie jak: mleko zsiadłe, kefir, jogurt, twaróg, ryby  mogą być jedynie dodatkiem do diety, pod warunkiem nie łączenia  ich z węglowodanami (ziarnem, ziemniakami).

 

W zdrowym żywieniu zaleca się spożywać:

 

A) Produkty pochodzenia roślinnego, jako podstawę żywienia:

 

a) wyroby wyłącznie z pełnego ziarna (mąka razowa, chleb razowy,  płatki zbożowe, ziarno skiełkowane, grube kasze, pszenica  gotowana, makarony razowe, ryż brązowy);

 

b) warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę ilości  przyjmowanych codziennie pokarmów. (Surowe owoce sezonowe spożywać  około 20 minut przed posiłkiem. Szczególnie godnym polecenia jest  codzienne spożywanie roślin zielonych, np. pietruszki, selera  naciowego, brokułów, jarmużu, kapusty, brukselki, rzeżuchy, ziół  itp., a także warzyw kiszonych i roślin bakteriobójczych, jak  chrzan i czosnek);

 

c) niewielka ilość roślin strączkowych, z uwzględnieniem produktów  z fermentowanej soi (np. sos sojowy) jako źródła witaminy B12;

 

d) niewielka ilość:

 

- nasion oleistych (pestki dyni, słonecznika, orzechów),

 

- oleju tłoczonego na zimno np. z oliwek, kukurydzy, słonecznika,

 

- oleju z nasion wiesiołka (Oeparol 1-2 kapsułki/dzień).

 

B) Produkty pochodzenia zwierzęcego, jako dodatek do pokarmów  roślinnych:

 

a) niewielka ilość masła, najlepiej zmieszanego z olejem tłoczonym  na zimno,

 

b) niewielka ilość mleka, zwłaszcza fermentowanego (zsiadłe,  kefir, jogurt, twarożek) jako samodzielny pokarm lub w połączeniu  z warzywami,

 

c) ryba gotowana lub duszona (1-2 razy w tygodniu), najlepiej w  połączeniu z jarzynami i chrzanem,

 

d) białko jaja jako dodatek do wyrobów z mąki lub roślin  strączkowych.

 

Należy ograniczyć smażenie, zastępując je duszeniem lub pieczeniem.  Do smażenia zaleca się używać specjalnych patelni do dietetycznego  smażenia w niewielkiej ilości oleju (najlepiej z oliwek lub  rzepaku). Obecność kominka w środku patelni i szczelnej przykrywki  stwarza warunki zbliżone do pieczenia w piekarniku.

 

Pokarmy należy dokładnie żuć, co nie tylko ułatwia trawienie (w  ślinie zawarty jest enzym trawiący skrobię), ale także przyspiesza  gojenie wrzodów żołądka (czynnik EGF, ułatwiający gojenie wrzodów  trawiennych).

 

Pokarmy przerobione przemysłowo takie, jak: cukier, biała mąka,  biała sól, oleje rafinowane, margaryny - zostały wykluczone z  diety.

 

W zdrowym żywieniu także nie zaleca się:

 

- pokarmów wywołujących uzależnienie,

 

- o wysokiej zawartości tłuszczu, soli, substancji chemicznych,

 

- a także połączeń skrobi z białkiem.

 

Zatem nie należy spożywać: słodyczy, czekolady, dżemów, ciasta z  białej mąki, białego chleba, mięsa, kiełbas, mocnej herbaty, kawy,  piwa, alkoholu, napojów gazowanych, słonych przekąsek (orzeszki  ziemne), sztucznie barwionych galaretek i napojów, pizzy czy  białego makaronu z: serem, jabłkami, mięsem lub rybą, ani żywności  w proszku (mleko, śmietanka, zupy), sera żółtego, frytek itp.

Ale mi się pięknie buraczki ukisiły :)
Hej dziewczyny!!!
Nie miałam czasu pisać ale udaje mi się trwać przy diecie, choć waga się prawie zatrzymała i bardzo powoli spada. Od jutra zaczynam ostatni tydzień WO! I już się niestety boję co będzie na ZO. Niby wszystko w książkach napisane ale jakoś tak mam obawy. Diladriel odezwij się czasem. Serdecznie Ci gratuluję i dzięki za wsparcie Tobie i innym dziewczynom w momentach kryzysu. Jak Ty sobie radzisz po WO? Miecia podawała kilka stron temu link do wątku po WO ale tam cisza jak makiem zasiał.
Larysko mam prośbę o zapisanie kolejnego pytania na Twoje "wczasy"- chodzi mi o olej lniany- pewnie będą o nim mówić na wykładach. Strasznie żałuję że nie mogę sobie też fundnąć takiego wypoczynku. 
Pasek wagi
groteska !! na mnie kakoś nikt nie wyskauje dżgając  mnie plizzzz
Pasek wagi
mam problem, kto mi pomoże! Wczoraj stwierdziłam, że mogę łososia z patelni. Było mi tak ....niedobrze a w kpońcu włożyłam sobie palce w gardłoZwymiotowałam i poszłam spać. Dziś było wszystko OK ale myślałam, że mogę zjeść trochę kurczaka. Mdłości i chęć wymiotów. Zwymiotowałam, i jest mi lepiej. Czy któraś tak miała?
Pasek wagi
kolcowa - o co mam dokładnie zapytać w sprawie tego oleju?
GG - nie mam pojęcia, może musisz powolutku wprowadzać produkty mięsne/ryby?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.