Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

1GrubasGrubas, dokładnie, mam zamiar jeść te jarzynki na surowo i robić z nich soczki. Dzisiaj wypiłam już sok z buraka, niedawno filiżankę z soku z kiszonych ogórków licząc na małe przeczyszczenie, ale efektów na razie brak.
Jak miło, coraz więc nas tutaj. Witajcie, ja wracam do tej diety co pół roku,  i wypryski pojawiają się na twarzy, czasami na ciele, ale one wcześniej czy później znikają a cera staje się aksamitna. Tak jest u mnie. Nawet zmarszczek miej. Wypryski to znak oczyszczania, organizm wywala na zewnątrz różne złogi, więc tym się nie przejmujcie. Jeżeli wypryski miałyście jako objaw chorobowy przed dietą to po WO powinny zniknąć. Też tak miałam. Pierwszy raz zaczynałam dietę  WO gdy  moja twarz wyglądała jak poparzona, taką miałam alergię. Skóra atopowa po diecie stała się piękna i gładziutka, i to mnie bardzo przekonało do tego postu.  
Pasek wagi
Ja podejrzewam, ze moje wypryski to efekt przewlekłych zaparć. Muszę mieć bardzo zasyfiony organizm.
Na te diecie oczyścisz sobie jelita bo tak ona działa 
Pasek wagi
larysko - ja ciagle czytam o tych kiszonych burakach, jak to robisz, plizzz, daj przepis
Pasek wagi
asiku - napewno ci się przeczyszczą jelita i wszystko inne, ale daj sobie czas, to nie będzie Pędzikiem , muszą być trzy-cztery dni zanim zobaczysz efekty pozytywne, na początek ból głowy, mozliwe wypryski i dużo energiii, ja przestałam sypiać do 11, i zaczęłam się budzić wypoczęta o 7 rano!
Pasek wagi
No i czy mogę sobie wstawić jako profilowe zdjęcie mojego grubego kota?
Pasek wagi
Kiszone buraki:
Kilogram buraków obierasz ze skórki i kroisz na ok centymetrowe talarki (za mnie poszatkował mój zelmerek)
Dodajesz obraną główkę czosnku (każdy ząbek obierasz ze skórki)
Całość zalewasz 2 litrami ciepłej przegotowanej wody z 2 łyżkami soli
Garnek z zakwasem (podobno najlepsze jest ceramiczne naczynie) przykrywasz gazą i czekasz (żeby szybciej skwaśniało możesz na górę położyć kromkę chleba na zakwasie). Bez chleba ok 5 dni.
Po tym czasie przelewasz do słoików i wsadzasz do lodówki.

Ja do kiszenia dodałam pół marchewki i kawałek selera. Też to robię pierwszy raz. 
 Ja piję soki z buraków, nie kisiłam ich nigdy, ale też muszę spróbować. Nie wiem czy robiłyście sałatkę z buraków, mi bardzo smakuje. Buraki gotuję na parze, kroję na kosteczkę, dodaję ogórka kiszonego i trochę cebulki,  Do tego jabłko w kostkę i gotowe. Bardzo ją lubię
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.