Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Nie nie, ja nie mówię,że nie mam nic do jedzenia, tylko,że nie wiem co z tego zrobić sobie smacznego ;) ja np kocham pomidory, które ładuję prawie do wszystkiego i jak nie mam w lodówce pomidorów (a akurat wczoraj mi się skończyły) to mi się wydaje,że nic dobrego już nie mogę ugotować :D ale dzięki za podpowiedzi, ten kmin indyjski to gdzie można kupić? bo jakoś nigdy nie rzucił mi się w oczy w żadnym sklepie. Przypraw akurat walę dużo i do wszystkiego, bo mi na tej diecie się coś ze smakiem zrobiło takiego,że jak nie doprawię prawie wszystkim co mam w koszyczku z przyprawami to mało smaku czuję i koniec. Ponoć to normalne przy dłuższym dietowaniu, wiele osób tak ma.
Jakoś mi umknęła informacja jakiej Ty soli używasz Aniu?
sądziłam,że do kapusty muszę mieć koperek żeby to było dobre. I kminek najlepiej też.
jabłka diradielku,pokrój na cząstki, mogą być ze skórką, pokrój na plastry cebule i razem duś pod przykryciem podlewając wodą jeśli trzeba, dodaj pieprzu soli, może być cynamon albo gożdziki.Jak chcesz bardziej kwaskowe to dolej soku z cytryny, albo dosyp chili odrobinkę Jak uzyskasz jednolitą breję,gęstą i pachnącą to weż surowego ogórka i maczaj go w tym :-)
bakłażana w plastrach albo w połówkach ugotuj, tylko odlej pierwszą wodę bo inaczej będzie gorzki. Można go też na pół godziny podsypać solą a potem spłukać, to też likwiduje goryczkę. Polewaj sosem z jabłek i cebuli i smacznego!!
Paprykipokrój w ćwiartki i potraktuj jako przekąskę i to samo kiszone ogóreczki, do przegryzania przed telewizorem. Możesz posiekać czosnek i potrzeć ogóreczki przekrojone na pół. Odczekaj kwadransik aż czosneczek wejdzie w reakcje z ogóraskiem i już!!! Masz pełną lodówkę na dwa dni. Ja bym jeszcze ugotowała kalafiorka i też o zjadła jako przekąskę na zimno czy na ciepło, kalafior ma to do siebie, że ma bardzo charakterystyczny smak i nie trzeba nic do niego dodawać.   (No może trochę masełka ze zrumienioną bułeczką albo łyżeczkę majonezu) hihihi, o tym zapomnij , to był mój głupi żart :-)

Pasek wagi
diladriel - używam grubej soli morskiej albo niskosodowej Magdi
kmin indyjski kupisz w każdym supermarkecie w dziale "kuchnie świata" - tylko kup w słoiczku i nie Kamisa.
A do kapusty wszystko pasuje, koperek najbardziej ale przecier pomidorowy też najbardziej :-)
Pasek wagi
Aniu dzięki za pomysły:) widzę,że odważnie łączysz smaki-jabłko z cebulą- wżyciu nie wpadłabym na takie połączenie! jakoś nie mam pewności  czy moje konserwatywne podniebienie byłoby przekonane do takiego nowatorskiego zestawu smakowego :D 
o bakłażanie i goryczce niby wiem, ale zauważyłam,że w moich bakłażanach nie ma różnicy czy dam je po tych ceregielach z solą czy nie-nigdy nie są gorzkie. dziwne.
Majonez dawałam do wszystkiego jak nie byłam na diecie, ale do kalafiora nigdy;) nie wpadłam na to:)
Aniu pytałam o sól, bo coś mnie tknęło,że może używasz jej dużo i organizm Ci wodę zatrzymuje, dlatego brak widocznych spadków wagi?sól, której używasz (ja także) na pewno lepsza jest od zwykłej soli, jednak Dąbrowska rekomenduje szarą sól.
jabłka duszone z cebulą to stara jak świat potrawa albo raczej dodoatek- do mięsa. Bardzo ją lubią Szwajcarki.Ja  w ten sos zwykle wrzucałam szynkę wieprzową do duszenia albo łopatkę wołową i razem się dusiło. Pycha ale to se chiba ne wrati
Pasek wagi
Bardzo możliwe, że jest jak mówisz, ja spotykam się po raz pierwszy z takim połączeniem:) to jest bardziej słodkie czy bardziej ostre? coś przypomina w smaku? ja jestem dość ostrożna jeśli chodzi o nowe dla mnie połączenia, np nigdy nie zdecydowałam się na sałatkę z grejfruta i czerwonej kapusty bo szkoda mi marnować jednego i drugiego żeby mi potem nie smakowało:P raz zrobiłam np sałatkę z buraczków i ogórków kiszonych, lubię i jedno i drugie, ale razem mi jakoś nie podchodziło,wolę zetrzeć sobie buraczki i zjeść same;)
teraz tak mnie zastanowiło,że nie wiem gdzie ja przeczytałam o tym,że można jeść bakłażana i cukinię. Bo raczej nie w książce Dąbrowskiej. Na początku diety czytałam o tej diecie z większości dostępnych źródeł i sobie sieczkę zrobiłam z wiedzy na ten temat. Czy ktoś ma jakieś sprawdzone info na temat tych 2 warzyw?
i w sumie to samo tyczy się imbiru świeżego. skąd wziął mi się pomysł,że można?
Póki nie wyjaśniłam sprawy powyższej odraczam jedzenie tychże warzyw;) zatem zrobiłam ostatecznie gotowaną kapustę z cebulą i pomidorowym przecierem-bardzo to dobre!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.