- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
14 kwietnia 2013, 18:24
Surówka: Pokroić lub zetrzeć na tarce seler naciowy, dodać utarte jabłko, pokrojona zieloną pietruszkę, szczypior, ogórek kiszony
Z czerwonej kapusty można zrobić surówkę z grejpfrutem ( wg
Książki E.Dąbrowskiej).
Ja duszę czerwoną kapustę z jabłkiem i cebulką i cynamonem. Mam super przepis na czerwoną nie na diecie bo zamiast jabłka dodaje się ananasa. jest rewelacyjna.
Przy okazji Wam wkleję bo nie odbiega za bardzo od normy.
Tutaj lepiej innymi pysznościami nie kusić losu.
14 kwietnia 2013, 19:00
14 kwietnia 2013, 19:12
14 kwietnia 2013, 19:16
14 kwietnia 2013, 19:51
Z tą kopalnią to przesada, co chwila zaliczam jakąś rafę.
Gerson i Dąbrowska zalecają ograniczenie "sztuczności" - przecież sama dieta jest powrotem do natury - zioła tak, suplementy tak ale zależy od składu - pytać w aptece, zależy jakie mają wypełniacze / te z sodem musujące na pewno nie/ i jak leki stałe to czy się z nimi nie skonfliktują, kosmetyki mocno powściągliwie, zależy od składu. Podobno rocznie regularny użytkownik kosmetyków typu kolorowe i namaszczające wchłania ok 2kg w skórę różnych dziwnych rzeczy, nie koniecznie dobrych.
Na WO dobrze sobie włączyć olej lniany budwigowy, wiesiołkowy i preparaty potas-magnez szczególnie zimą i na przednówku, gdy się je mało zielonych warzyw.
Cellulit to śmietnik limfatyczny, po WO sporo go ubędzie. Peeling kawowy /balsam do mycia plus fusy takie po kawie z ekspresu/ nieźle wygładzają skórę - tu pytać piękną i młodą bo praktykuje;-)
Używać jak najmniej obciążających i tylko minimum tego co naprawdę potrzebne, wszystko w granicach zdrowego rozsądku:
- z tych pielęgnujące i myjące ( szare mydło i woda) - bezzapachowe kremy, lekkie szampony i mydła ;-),
- estetyczne - farby i szampony koloryzujące i kolorowe /make-up/ mocno obciążają i mają sporo toksycznych składników. Poza tym bez szminki można funkcjonować, ale bez mydła nie bardzo ;-)
AAA zapomniałam babciowy sposób - wetrzeć w dłonie odrobinę spirutusu np. kamforowego
Pozdrowienia
14 kwietnia 2013, 23:23
Edytowany przez diladriel 14 kwietnia 2013, 23:24
15 kwietnia 2013, 07:10
15 kwietnia 2013, 08:02
15 kwietnia 2013, 09:27
15 kwietnia 2013, 09:45