- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
28 stycznia 2013, 08:57
28 stycznia 2013, 10:27
Karrla1985 zrobiłam dziś zupę z papryki z Twojego przepisu. Wyszła rewelacyjnie! Zjadłam właśnie całą michę i jestem mega hapi :)
31 stycznia 2013, 15:48
Ja nie wiem jak jest ze mną, bo się nie ważyłam już dawno. Miałam plan by zrobić to 3 lutego, ale nie spodziewałam się, że wytrwam na WO aż 6 tygodni :) Do końca brakuje mi tylko 2 i może właśnie wtedy dokładnie się zważę, pomierzę i będę świętować warzywnym wywarem z papryką i pomidorami :D
Basiekk potrzeba kopa na szczęście? :) Myślę, że mój motyl z paska jest już na tyle silny, by pociągnąć Twój księżyc we właściwą stronę! Miłego dnia :)
1 lutego 2013, 10:54
Witam serdecznie Dziewczynki,
Zaczynam od niedzieli WO :)
Bede trzymac za Was i za siebie kiuki alby wytrwac w swoim postanowieniu :)
Pozdrawiam
1 lutego 2013, 23:54
Witam serdecznie Dziewczynki, Zaczynam od niedzieli WO :)Bede trzymac za Was i za siebie kiuki alby wytrwac w swoim postanowieniu :) Pozdrawiam
Witaj! Trzymam kciuki, żeby Tobie również się udało :)
3 lutego 2013, 09:10
3 lutego 2013, 17:23
4 lutego 2013, 12:36
Edytowany przez basiekk 4 lutego 2013, 12:36
4 lutego 2013, 22:46
Co z witaminami A,D,E,K, które wchłaniają się tylko gdy są rozpuszczone przez tłuszcz? jak to jest u Was? i jak radzicie sobie z tym, że w zasadzie nie ma sezonowych warzyw?
Przyznam szczerze, że nigdy aż tak bardzo w kwestię tłuszczową na WO się nie wgłębiałam. A co do drugiej części pytania: wybieram mniejsze zło. Uwielbiam kapustę kiszoną i chrzan, sok z marchewki i grejfruty. To jest to, co stanowi podstawę mojego warzywno-owocowego jadłospisu. Kilka metrów od domu jest warzywniak, a w nim zaprzyjaźniona sprzedawczyni. Ma rewelacyjną kapustę kiszoną, a chrzan przywozi specjalnie dla mnie - bez chemii i konserwantów. Ponadto jestem w tej dobrej sytuacji, że niektóre składniki z jadłospisu WO wyciągam ze spiżarni babcinych przetworów. Warzywa, które są dobre - jem na surowo. Te, które są pozbawione smaku - przerabiam na zupy i przeciery.
dzisiaj waga pokazała 79 kg... załamałam się :( mam duzy problem z podjadaniem jakiś pierdół , co chwila coś wsuwam :(Upichciłam sobie zupę a la krem z buraków i innych warzywwrzucam fotkę:
Basiekk co to za marudzenie? Bierz się w gaść dziewczyno i działaj. Nie szkoda czasu? Do wakacji już tylko 6 miesięcy! :) Co do zupy z buraków - od 5 tygodni bezsprzecznie i codziennie króluje u mnie barszcz czerwony. I o dziwo - jeszcze mi się nie znudził :D