- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
12 marca 2019, 08:52
Ja dalej czuje głód, kiedy wam minął? Myślałam że w 4-5 dzień już takiego ssania nie będzie...
A u mnie króluje kalafior, jarmuż i zupa paprykowa. A, i frytki z pietruszki! Pycha!
12 marca 2019, 10:06
Hej 2 dzień postu. Na Śniadanie sałatka z sałaty pomidorków ogórka kiszonego , papryki, cebulki i szpinaku do tego koktajl z buraka , jarmużu i jabłka. Na obiadek kapusta ( już nie mogę się doczekać :)). Mam jeszcze 2 jabłuszka więc może jakoś przetrwam. Do tego zielona herbata , woda z cytryną. A jak u was?? Jakie menu na dziś??
12 marca 2019, 16:58
ja dzis zaczynam
12 marca 2019, 17:08
ja dzis zaczynam
Powodzenia!
12 marca 2019, 17:11
Hej 2 dzień postu. Na Śniadanie sałatka z sałaty pomidorków ogórka kiszonego , papryki, cebulki i szpinaku do tego koktajl z buraka , jarmużu i jabłka. Na obiadek kapusta ( już nie mogę się doczekać :)). Mam jeszcze 2 jabłuszka więc może jakoś przetrwam. Do tego zielona herbata , woda z cytryną. A jak u was?? Jakie menu na dziś??
Ja kończę 4 dzień, niestety chodzę głodna :(
U mnie nuda- kiszonki, zuoa kalafiorowa, sałatki jarmuz-pomidor.. Ciągle zagryzam głód marchewkami, u czekam aż wyłączy mi się osrodek glodu. Oby jutro :)
13 marca 2019, 08:10
Hej . Mnie ratuje jedzenie na ciepło. Ugotuj kapustę dodaj trochę kiszonej , jabłko marchewkę i sos pomidorowy. Przypraw do smaku. Jest syta i na prawdę dobra. Mi zostało jeszcze trochę kapusty na dziś a jutro gotuję kalafior . Do pracy wzięłam koktajl jarmuż, szpinak, jabłko i sok jabłkowy. Jest bardzo dobry i zapychający. Kupuję sobie też marchewkę albo buraka w formie chipsów. Fajną sprawą są też frytki z selera. Kupuję gotowe w kauflandzie . Trzeba tylko wrzucić do piekarnika. Trzymaj się i nie poddawaj
Edytowany przez Talk2Ania 13 marca 2019, 08:11
13 marca 2019, 08:15
Ja kończę 4 dzień, niestety chodzę głodna :(U mnie nuda- kiszonki, zuoa kalafiorowa, sałatki jarmuz-pomidor.. Ciągle zagryzam głód marchewkami, u czekam aż wyłączy mi się osrodek glodu. Oby jutro :)Hej 2 dzień postu. Na Śniadanie sałatka z sałaty pomidorków ogórka kiszonego , papryki, cebulki i szpinaku do tego koktajl z buraka , jarmużu i jabłka. Na obiadek kapusta ( już nie mogę się doczekać :)). Mam jeszcze 2 jabłuszka więc może jakoś przetrwam. Do tego zielona herbata , woda z cytryną. A jak u was?? Jakie menu na dziś??
13 marca 2019, 08:41
Zaczelam z wagą 66.4, po czterech dniach postu mam 63.7. Czyli ponad 2.5kg na minusie. Planowałam tyle zrzucić w tydzień.
Zeszła mi woda z twarzy i brzucha, dopiero teraz widze jaka byłam opuchnieta. Po 4 dniach mam inną twarz, serio. W talii mam 3 cm mniej a na linii pępka 4cm. Także bardzo dużo!
Czekam tylko na ten osławiony zastrzyk energii ;)
13 marca 2019, 08:48
No i czekam aż zamiast wody zacznie spadać tłuszcz ;)