Temat: Dieta WO dr. Ewy Dąbrowskiej

Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)


Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.


W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:


- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;


- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;


- cebulowe: cebula, por, czosnek;


- psiankowate: papryka, pomidor;


- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;


- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;


- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.


W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z

zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".


Warzywa i owoce można spożywać w postaci:


a) soku z warzyw i owoców,


b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,


c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,


d) warzyw fermentowanych (kiszonych),


e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,


f) owoców.


Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.


Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).


Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.


Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.


Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła

przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.


Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.


Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.


Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.

Ja robie tak :
 myje porzadnie ogorki , obcinam po dwa milimetry koncowki, wkladam do sloja , na dno wrzucam swieze galezie (cale) kopru,chrzan, zabki czosnku , ziarenka gorczycy . Przygotowuje zalewe- na litr wody duza lyzka soli, mieszam do rozpuszczenia . zalewam ogorki . Na wierzch daje swieze liscie z drzewa wisni, albo porzeczki , znowu obrane, cale zabki czosnku ,obrany chrzan . Wszystkie ogorki musza byc  porzadnie zakryte zalewa. Na koniec trzeba wszystko przykryc (talerz , pokrywka ) i docisnac . nie zaluj kopru i zabkow czosnku - nadaja fantastyczny smak :))Po 3 dniach mozesz wcinac :))) 
Pasek wagi
 Ups !  Wazna informacja - ogorki kupowane , ktore byly pedzone nawozami sztucznymi - gnija zamiast sie kisic . Warto wiedziec co sie kupuje i od kogo .
Pasek wagi
Luckaaa wielkie dzięki!!! wypróbuję, i koniecznie będę kupować ze sprawdzonego źródła. Mam jeszcze techniczne pytanie, czy jakbym chciała tak zaprawić na przyszłość to po prostu zakręcam słoiki i już mogą sobie te ogórki siedzieć na półce w spiżarni czy jeszcze trzeba coś zrobić?
 szczerze mowiac , to ja zakrecone sloiki wkladam do gara z woda i zagotowuje bardzo krotko . wtedy zatrzymuje sie proces kisniecia i nie sa takie kwasne ... . Wazne zeby gotowanie trwalo naprawde niezbyt dlugo , bo zrobi sie mizia z ogorkow . Tak robie z tymi ogorkami , ktore jem zima w surowkach i do obiadow . Do zupy ogorkowej jednak wole te mocno zakiszone :)) 
  
Pasek wagi
  No i zwazylam sie po 8 dniach . Jest 2,5 kilo mniej   :)))   Jak dla mnie super , bo mieszcze sie w przedziale wagi normalnej i ciezko jest teraz zrzucic kazde deko 
Pasek wagi
Witam Was kobietki weekendowo. Jestem mega zadowolona.
Waga pokazała 60,90. Co do ogórków musiałabym poszperać bo nie pamiętam, ale może Emily wystarczy co Luckaa napisała.
Zjadłam już mój koktajl warzywno owocowy (seler naciowy, jabłko, pomidor)
teraz duszę warzywa ( papryka, pomidor, bakłażan, seler naciowy, cebulka, marchewka no i zioła do smaku) na obiadek.
Ale mi wesoło i lekko. Pa, pa
Pasek wagi
Luckaa gratuluję spadku wagi. Prawda, że boskie uczucie, hi, hi
Pasek wagi
noooooooo...............boskie!   tobie tez gratuluje ! Chudzino znikasz :))  
Pasek wagi
Hej dziewczyny ja zamierzam się zabrać za detox, ale brak mi jakoś odwagi. w lodówce resztki po dukanie, który w sumie na mnie nie działa no i te problemy z wypróznianiem. w dodatku jestem jeszcze kilka dni na antybiotyku i nie wiem czy najpierw skończyć leczenie czy nie koliduje jedno z drugim.
 Witaj Sylwiula !  ja nie mam pojecia , ale Pusia na pewno bedzie wiedziala .
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.