- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
3 kwietnia 2018, 18:09
Joanna przejdzie tobie ten ból głowy miałam to samo za każdym razem ale po dwóch dniach było ok, choć przyznam szczerze, że napoczatku to nie motywuje no ale trzymam kciuki
3 kwietnia 2018, 18:23
tez czekam az mnie bol glowy dorwie - zwykle w 1. i 2. dzien...
moze herbatka z imbirem? ja dzis troche soku z brzozy a w nim podobno naturalna aspiryna ;)
4 kwietnia 2018, 08:31
Hej dziewczyny, wracam po świętach i melduję, że udało mi się przetrwać je na poście :) Dziś dzień 20 i póki co wszystko ok, na wadze -6,5 kg.
Powodzenia wszystkim rozpoczynającym!
4 kwietnia 2018, 09:56
Dziewczyny będące na początku swojej przygody postnej - TRZYMAM KCIUKI !
Niech omijają Was wszelkie dolegliwości oraz pokusy :)
4 kwietnia 2018, 11:23
Witam serdecznie wszystkich:)
Jestem tu po raz pierwszy jako uczestnik ,ale zdarzało mi się zaglądać i czytać wasze wpisy .Jestem pod wrażeniem waszych osiągnięć i wytrzymałości,dlatego też postanowiłam do was dołączyć na forum i oczywiście z postem .Myślę że z takim wsparciem jak wy dam radę wytrzymać na niej min 21 dni.
Pozdrawiam i do boju;)
4 kwietnia 2018, 12:07
ahoj!
przetrwałam pierwsze dni właściwie na sokach, miętowej herbacie i jabłkach (w tym wczoraj z braku wyboru na pomarańczowym). wiem, wiem, wszystko źle. mimo, że byłam nieprzygotowana jeśli chodzi o zaopatrzenie, mentalnie to był najlepszy moment więc poszło.
za mną 2 dni, od dzisiaj będzie już znacznie lepiej. dojadam śniadaniową sałatkę z 7 warzyw. przeglądam przepisy i robię listę zakupów na następne dni.
moja startowa waga to jednak 74, ważenie raz w tygodniu w poniedziałki.
pozdrawiam ! K.
Edytowany przez kasia_29 4 kwietnia 2018, 12:11
4 kwietnia 2018, 21:13
hej,
trafiłam dzisiaj w jednym z marketów na herbatę z Ziół Mnicha - Na pracę jelit, z liściem mięty i nasionami lnu. znacie? polecacie?
4 kwietnia 2018, 21:59
Hej.Ból głowy trwał do rana.Minął i teraz znowu ćmi.Mam nadzieję, że się nie rozszaleje.Było mi zimno i bolał kręgosłup.Rano miałam nawet wstręt na jedzenie.Ale przetrwałam.Ugotowałam sobie leczo - przysmażyłam pieczarki,papryke,cukinie,cebula,sól i pieprz i poddusiłam z passata pomidorowa.I polecam było pyszne.Za to nie wiem co jeść np.na śniadanie lub kolację.Co jecie na śniadania?
4 kwietnia 2018, 22:12
Hej.Ból głowy trwał do rana.Minął i teraz znowu ćmi.Mam nadzieję, że się nie rozszaleje.Było mi zimno i bolał kręgosłup.Rano miałam nawet wstręt na jedzenie.Ale przetrwałam.Ugotowałam sobie leczo - przysmażyłam pieczarki,papryke,cukinie,cebula,sól i pieprz i poddusiłam z passata pomidorowa.I polecam było pyszne.Za to nie wiem co jeść np.na śniadanie lub kolację.Co jecie na śniadania?
Ale pieczarek chyba nie wolno na poście?