- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lutego 2011, 17:25
Wklejam tu fragment książki dr. Ewy Dąbrowskiej, fragment o zasadach diety. Sama zaczynam ja po raz kolejny, z tym że nigdy nie zrobiłam sześciu tygodni a teraz mam taki zamiar. Jeśli jest ktos chętny by sie przyłączyć i oczyścić/odchudzić/wyzdrowieć na wiosnę to zapraszam serdecznie! :)
Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria kuracji "oczyszczającej" (post), a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- owoce: jabłka, cytryny, grapefruity.
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz). Spożywanie tego rodzaju wysokoodżywczych roślin jest równoznaczne z
zapoczątkowaniem odżywiania "zewnętrznego" i zahamowaniem odżywiania "wewnętrznego".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza.
Kuracja warzywno-owocowe można prowadzić samemu, gdy nie przyjmujemy żadnych leków. W przypadku stosowania leków chemicznych, należy być pod kontrolą lekarza. Tylko lekarz może w miarę poprawy klinicznej stopniowo redukować i odstawiać dotychczas stosowane leki. W przypadku nie odstawienia leków, istnieje niebezpieczeństwo pojawienia się działań ubocznych polekowych. Niektóre leki hamują samoleczące zdolności organizmu (np. hormony, beta blokery, tiazydy, leki przeciwzapalne i in.).
Pacjenci chorzy na cukrzycę i przyjmujący insulinę, powinni być leczeni szpitalnie ze względu na konieczność całodobowej kontroli cukru, w trakcie redukcji dawek insuliny.
Kurację można prowadzić przez okres 6 tygodni lub krócej np. 2 tygodnie i następnie stosować "zdrowe żywienie". Szczególnie korzystne efekty lecznicze można uzyskać dzięki systematycznym powrotom do diety warzywno-owocowej np. 1 lub 2 tygodnie w miesiącu.
Dzięki dużej zawartości błonnika w diecie, która oczyszcza jelita, nie zaleca się stosowania lewatyw. W razie zaparć można pić, zwłaszcza rano, wywar z warzyw z siemieniem lnianym i łyżką otrębów, wody mineralne np. Zuber, Kryniczanka, wodę Jana, a także wodę z kiszonych buraków, ogórków albo stosować zioła
przeczyszczające (senes, raphacholin, rzewień itp.). W przypadku uregulowania wypróżnień nie odczuwa się głodu ani słabości.
Szczególnie godnym polecenia jest stosowanie codziennej gimnastyki i spacerów na świeżym powietrzu.
Uwaga! Pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego, np. z chorobą wrzodową żołądka, źle tolerują surówki i dlatego zaleca się im przeprowadzenie wstępnej, oczyszczającej kuracji sokowej. Polega ona na piciu soków z marchwi w ilości od 2 do 3 szklanek dziennie przez 3 kolejne dni. Można także pić herbatę ziołową, wodę mineralną nie gazowaną, a także wywar z warzyw (wieczorem zalać 1 łyżeczkę siemienia lnianego i 1 łyżeczkę otrębów pszennych, 1 szklanką gorącego wywaru z warzyw i pić rano na pusty żołądek). U osób z chorobą wrzodową żołądka czy nieżytem jelit, może po kilku dniach diety sokowej lub surówkowej wystąpić biegunka. Wówczas należy spożywać wyłącznie gotowaną marchew i marchwiankę (zmiksowana marchew z dodatkiem wody, w której się gotowała, ze szczyptą soli), a następnie stopniowo wprowadzać dietę warzywno-owocową.
Po skończonej kuracji warzywno-owocowej należy stopniowo wprowadzać dietę zdrowego żywienia. Po wszelkich kuracjach "oczyszczających" pojawia się zwykle subtelniejszy smak i lepsze trawienie, zaś pokarmy ciężkostrawne takie, jak smażone mięso, wędzone ryby, tłuste ciastka itp. mogą wywołać objawy niestrawności, czego nie obserwuje się zwykle podczas "tradycyjnego" żywienia. Konsekwencją powrotu do żywienia niezgodnego z Naturą, może być nawrót chorób cywilizacyjnych.
30 września 2017, 17:50
Cześć Dietowiczki ;) kiedy 1 kwietnia po raz 3 w życiu zaczęłam post, ważyłam 67 kg (mam ok 160 wzrostu). I byłam ze sobą baaardzo nieszczęśliwa;( szybko się męczyłam, miałam problemy z jelitami i ogólnie czułam się mała i gruba;p schudłam do 58-59 i trzymam wagę. Jak tylko zobaczę 60 kg na wadze, to robię przypominajkę i szybko wracam do wagi. Teraz przymierzam się do jesiennej edycji postu ;) wcześniej byłam tak ok 3 tyg (Wielkanoc pokonała moją silną wolę;), teraz też tyle planuję, ale nie mogę się zebrać. Ciężko się wraca, ale jak już się jest na tej diecie, to chce się więcej i więcej :D Muszę wam powiedzieć, ze to pierwsza dieta w życiu kiedy schudłam i trzymam wagę. Pochwalcie się, jak przechodzicie dietę i czy wyleczyliście nią jakieś choroby? ;) Potrzebuję koopa! :)
Pozdrawiam, Magda
2 października 2017, 06:57
Hej dziewczyny
Melduje wykonanie zadania ;-) wczoraj miałam ostatni dzień postu, jestem mega dumna że wytrzymałam całe 42 dni. Na wadze mniej 12 kg i średnio po 8 cm w obwodach ;-))) ale niestety wiem że teraz będzie trudniej. W tym tygodniu wprowadzam wszystkie pozostałe owoce i warzywa.
2 października 2017, 14:26
najważniejsze - morfologia po 6 tyg bardzo dobra a co do tarczycy to będę wiedziała 18 jak wrócę od endykrynologa
4 października 2017, 12:48
Witajcie dziewczyny,
Dziś mija mòj trzeci dzień na diecie. Muszę przyznać, że czuję się rewelacyjnie.
Oczyszczenie fizyczne jest bardzo ważnym elementem dla zbalansowanego trybu życia, ale polecam rownież jogę która doda motywacji i siły psychicznej. Wklejam zdjęcie mojego lunchu żeby rozweselič trochę ta biało-czarna przestrzeń.
Zachęcam do dzielenia sieę przepisami, miłego dnia dziewczyny.
Cukinia faszerowana marchewka, szpinakiem, papryka i środkiem z cukini. Gotowana na krótkiej wodzie z łyżeczka przecieru pomidorowego. Przyprawy do smaku.
xx
Edytowany przez Alexsolt 4 października 2017, 12:51
4 października 2017, 16:07
A tu kolejna zachcianka, zupa krem z pieczonych pomidorów. Bardzo fajna, aromatyczna zupa, która serdecznie polecam. Dla osób lubiacych ostre dania, szczypta chili wzbogaci to danie a zmiksowane osobno pomidory i pietruszka z selerem utowrzy wizualnie apetycznia kompozycję ;) nie zapomnijcie o oregano ktore fantastycznie podkreśla smak pieczonych pomidorów!
Edytowany przez Alexsolt 4 października 2017, 16:09
5 października 2017, 20:20
hej przepis na zupę wygląda ciekawie. Jak długo piekłaś pomidory z cebulą i w jakiej temperaturze?? Możesz podać dokładny przepis?
6 października 2017, 09:16
Hej Magdast,
Szczerze mówiac robiłam wszystko na ok. Pomidory w piekarniku siedziały około 20 min, do momentu aż skórka się nie zarómieniła, w temperaturze około 180 st. Po upiczeniu zmiksowałam pomidory, cebulę blenderem i marchewkę z wywaru (Nie musiałam dodawač wywaru bo konsystencja była nadal płynna). W osobnym naczyniu zmiksowałam pietruszkę i seler z odrobina wywaru.
6 października 2017, 21:25
dzięki za odpowiedz, zrobiłam wczoraj, z tymże bez selera, bo go nie lubię za to z dużą ilością marchewki i cebuli .... rewelacja. Już chyba nigdy nie będę przypiekać warzyw na patelni tylko w piekarniku, aaa i do mojej pomidorówki dodałam wcześniej podpieczoną w piekarniku i obraną ze skórki paprykę. Marchewka i papryka sprawiły , że całość miała lekko słodkawy posmak... mniam mniam polecam wszystkim
7 października 2017, 11:03
hej dziewczynki w niedzielę zakończyła 6 tygodniowy post, teraz mam 1 kg więcej czy to normalne? Czy ja robię coś nie tak? W tym tygodniu jem wszystkie warzywa i owoce
7 października 2017, 17:29
Dziś jest mój szósty dzień postu i samo przestawienie się na warzywa przyszło mi łatwiej niż sądziłam. Jestem mięsożercą, uzależnionym od jajek i kawy oraz czerwonego wina, wiec spodziewałam się najgorszego. ;) Wczoraj jednak, czyli dnia piątego mój organizm oszalał. Miałam sensacje żołądkowo-jelitowe porównywalne do zatrucia pokarmowego. Zwracałam niemal natychmiast nawet rumianek. Temu wszystkiemu towarzyszyły naprawdę potwornie bolesne skurcze na wysokości pępka - na całej szerokości brzucha. Mam się cieszyć czy raczej martwić? Dziś czuje się osłabiona i nieco pobolewa mnie brzuch, ale to zrozumiałe. Dopiero zjadłam śniadanie (u mnie jeszcze wczesna pora) i czekam na rozwój zdarzeń... Przeżyłyście coś podobnego?