- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 października 2013, 18:47
Na
śniadanie
• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem, posypana łyżką posiekanej
natki pietruszki, pomidor, jajko na twardo. Kawa lub herbata z mlekiem.
• Jogurt naturalny (125 g) z łyżką otrąb pszennych, 3 suszone figi. Kawa lub
herbata z mlekiem.
• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem, posypana łyżką posiekanego
koperku, z plasterkiem chudej wędliny i świeżym ogórkiem. Kawa albo herbata z
mlekiem.
• Kromka chleba razowego cienko posmarowana masłem i posypana łyżką posiekanej
natki pietruszki, 2 łyżki serka wiejskiego light z pomidorem. Kawa albo herbata
z mlekiem.
Na II śniadanie
• Sałatka z zielonej fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej), jednego jajka
na twardo oraz łyżeczki cząbru z sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy i soku
cytrynowego.
• 1/2 opakowania serka wiejskiego light z pokrojonym w kostkę pomidorem i
połówką czerwonej papryki oraz łyżeczką posiekanej bazylii.
• Sałatka z pomidorów, czerwonej papryki, 1/2 kuli (lub 3 małych kulek)
mozarelli z sosem przygotowanym z 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki
oregano.
• Sałatka z zielonej sałaty, pomidorów, jajka na twardo i świeżych ziół z sosem
przygotowanym z łyżeczki oliwy oraz soku cytrynowego.
Na obiad
• Pulpety z chudego mielonego mięsa: 150 g mięsa wymieszaj z łyżką jogurtu
naturalnego i łyżeczką cząbru. Dopraw pieprzem i solą, uformuj 2 pulpety i
ugotuj je w niewielkiej ilości bulionu. Surówka z utartego zblanszowanego
selera, małego jabłka i łyżki jogurtu naturalnego.
• Duszona ryba: 150 g ryby uduś z cebulą i marchewką. Surówka z czerwonej i
żółtej papryki z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną świeżą bazylią.
• Ryba pieczona: 150 g ryby oprósz ziołami i upiecz w folii. Surówka z białej
kapusty, 1/3 pomarańczy oraz łyżki jogurtu naturalnego.
• Pieczony kurczak: średnią pierś kurczaka oprósz ziołami i upiecz w folii.
Surówka z tartych warzyw: marchwi, selera, pietruszki z łyżką jogurtu
naturalnego oraz szczyptą (do smaku) gałki muszkatołowej.
18 października 2013, 18:52