- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 sierpnia 2013, 16:06
24 sierpnia 2013, 16:23
Kwaszona kapusta prawdziwy zimowy przebój. Zawiera mało kalorii, mimo to – ze względu na wysoka zawartość błonnika – bardzo syci. To nie wszystko: ponieważ jest wyjątkowo zasobna w wit. C, znakomicie wzmacnia odporność.
Wspomaga także trawienie i przyspiesza przemianę materii, a to za sprawą wyjątkowej obfitości kwasu mlekowego. Kupisz ją bez kłopotu w każdym sklepie spożywczym, warzywniaku i na bazarku. W czasie diety możesz jeść taką, jaką lubisz najbardziej, czyli bez przypraw, z marchewką, jabłkiem, kminkiem, cebulą oraz pić sok powstały w czasie kiszenia.
Dieta z wykorzystaniem kiszonej kapusty idealnie oczyszcza organizm – już po tygodniu zauważysz, że twoja skóra nabrała blasku i elastyczności. Kapustę możesz jeść na surowo lub gotować ją – wtedy warto po przyrządzeniu domieszać do niej nieco surowej, aby uzupełnić ubytki witaminy C. Dietę możesz stosować właściwie bez ograniczeń przez cały okres jesienno- zimowy, po 2 tygodniach ogranicz tylko liczbę posiłków zawierających kapustę do 2 dziennie. Początkowo waga będzie spadać dość szybko, po 2–3 tygodniach się zatrzyma, natomiast kontynuowanie takiego jadłospisu pozwoli ci zachować świetną formę i odporność przez całą zimę.
Przykładowy jadłospis:
ŚNIADANIA
Śniadania (posiłek zakończ zawsze wypiciem
szklanki soku z kiszonej kapusty):
1.
Szklankę kefiru lub maślanki zmiksuj z plasterkiem ananasa lub całym
kiwi i łyżeczką kiełków, do tego zjedz tost pełnoziarnisty.
2. Zrób
kanapkę z kromki pełnoziarnistego pieczywa, masła, liści sałaty lub
cykorii, jajka na twardo oraz świeżego lub kiszonego ogórka.
3. 30 dag płatków owsianych wymieszaj z obrana, podzielona na cząstki nektarynka, zalej szklanka letniego, chudego mleka.
4. Grahamkę przekrój na pół, posmaruj masłem, chudym twarożkiem (lub połóż plasterek chudego żółtego sera) i ulubiona konfiturą.
5.
Kawałek pumpernikla posmaruj masłem, przykryj sałata, plasterkiem
odtłuszczonej szynki z indyka, plastrami pomidora, posyp posiekanym
szczypiorem.
PRZEKĄSKI
(jako II śniadanie lub podwieczorek)
1.
10 dag kiszonej kapusty wymieszaj z łyżką kwaśnej śmietany, przypraw do
smaku pieprzem, zjedz z kromką pełnoziarnistego chleba.
2. Kromkę pieczywa posmaruj topionym serkiem kremowym, do tego zjedz kiwi lub pomarańczę.
3. 3 sucharki pełnoziarniste z niskosłodzonym dżemem lub jabłko zapiekane z cynamonem.
4.
10 dag kiszonej kapusty wymieszaj z połówką startego kwaśnego jabłka,
łyżeczką oleju, przypraw do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
5. Twarożek wiejski wymieszaj z łyżką pszennych otrąb, łyżką płatków kukurydzianych i łyżką suszonej żurawiny.
Poza tym możesz bez obaw popijać czyste zupy, np. czerwony barszczyk z kartonu. Przyprawiaj je sporą ilością ziół.
OBIADY
1.
Nadziewane ziemniaki: 2 spore ziemniaki ugotuj w mundurkach, przekrój
na pół, wydrąż. Wypełnij farszem z 10 dag posiekanej kiszonej kapusty, 5
dag wędzonego łososia, soli, pieprzu i koperku do smaku.
Posyp startym żółtym serem, zapiekaj ok. 20 min w temp. 180°C. Podawaj z
sałatka z pomidora, cebuli i dowolnych świeżych ziół, polaną sosem z
oleju i octu winnego.
2. Ryba duszona: 20 dag posiekanej kiszonej
kapusty uduś z 3 łyżkami bulionu warzywnego z kostki. Filet chudej ryby
(ok. 15 dag) opłucz, osusz, oprósz sola i pieprzem, podziel na 2–3
kawałki, połóż na kapuście i uduś. Przed podaniem posyp posiekana natka
pietruszki, skrop sosem sojowym. Podawaj z ziemniakami z wody.
3.
Pierś lub udko grillowanie: 20 dag posiekanej kiszonej kapusty podlej
odrobiną wody, podduś, oprósz pieprzem. Pojedyncza pierś z kurczaka (lub
udko bez skóry) posyp ulubionymi ziołami, zgrilluj z obu stron bez
tłuszczu. Podawaj z kaszą gryczaną na sypko i podduszona kapusta, posyp
ulubionymi, świeżymi ziołami.
4. Makaron z sosem: szklankę
pełnoziarnistego makaronu ugotuj al dente w osolonym wrzątku, polej
sosem z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz startego
parmezanu i świeżych posiekanych ziół. Podawaj z surówka z 20 dag
kiszonej kapusty wymieszanej z posiekanym plasterkiem ananasa, łyżką
rodzynek, olejem oraz solą i pieprzem do smaku.
5. Kapusta duszona:
na oleju podsmaż pokrojoną cebule, paprykę i cukinie. Dorzuć kilka
suszonych, namoczonych i pokrojonych w plasterki grzybów i 20 dag
kiszonej kapusty. Przypraw do smaku sola, pieprzem i kminkiem. Zjedz z 2
ziemniakami z wody.
KOLACJE
1. 20 dag kiszonej kapusty wymieszaj z posiekaną cebulą, marynowana papryką i pokrojoną w paski wędzoną szynką. Polej sosem z oliwy i soku cytrynowego oraz pieprzu do smaku. Zjedz z razowa grzanka.24 sierpnia 2013, 16:32