Temat: Dieta bezglutenowa

Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś z was może też jest w kropce jeśli chodzi o nietolerancję glutenu i laktozy? Jak taka dieta ma się do procesu chudnięcia? Chciałabym schudnąć zdrowo i powoli, ale niektóre rzeczy nie są zależne ode mnie-biorę leki, które mnie zżerają. I to dosłownie. Myślę nad nowymi przepisami, bo jajka i boczek po miesiącu się jednak nudzą...Czy ktoś zna jakieś dobre przepisy jeśli chodzi o dietę bezglutenową i bezlatkozową? Więcej o mnie w pamiętniku więc zapraszam do konwersacji. 
Dzięki wszystkim z góry;)
pamietnik tylko dla właściciela.

tez mam nietolerancje glutenu i mleka i jeszcze kilku innych rzeczy.
Najzdrowiej jest zasiegnac porady dietetyka-ja tak zrobilam-cena od 150-300zl i podadza Ci przepisy ulozone specjalnie dla Ciebie na poszczegolne posilki :)
pozowdzenia!
Pasek wagi
jezeli chodzi o diete bezglutenowa kompletnie, to jest bardzo restrykcyjna, ponieważ gluten (mąka) jest dodawana do wielu produktow jako wypelniacz, rowniez ponoc gluten unosi sie kilka godzin w lodowce, wiec powinno sie stosowac osobne lodowki dla produktow z glutenem i bez, tak samo naczynia sztucce i przybory do gotowania.  Panierki w kotletach, slodycze ,wiekszosc ma gluten

jezeli chodzi o diete bezlaktozową, to mleko w proszku (ktore zawiera laktoze) tez jest dodawane do wielu produktow, w sumie najbardzij do slodyczy i jogurtow itp
Pasek wagi

No a skąd wiesz ze masz takie nietolerancje? Skoro masz taką diagnozę, to specjalista daje dietę.
Pasek wagi
Mieszkam sama, więc mam lodówkę tylko dla siebie, chodzi mi o to, ze lekarz potrafi tylko zapisać leki i powiedziec ze nie mozna jesc niczego co zawiera gluten i mleko(jakbym nie wiedziala) natomiast bylam raz w natur house po poradę i kobieta też nic kompletnie nie potrafiła mi pomóc.
Z tego co wiem, to nie ma leku na celiakię. Jedynym lekiem jest eliminacja glutenu. Ponieważ gluten dodawany jest do wielu produktów spożywczych, oznacza to eliminację również prawie całej żywności przetworzonej przemysłowo, takiej jak gotowe zupy, sosy, konserwy w słoikach, koncentraty w torebkach itp. przede wszystkim trzeba jednak wyeliminować pieczywo, wyroby z mąki, a więc makarony, ciasta, kluski itd.
Wbrew pozorom twoja dolegliwość daje ci szansę na zdrowe schudnięcie. Przejdź na dietę paleo, ketogeniczną, niskowęglowodanową, low-carb itp. eliminując całkowicie w/w produkty, a w krótkim czasie powrócisz do właściwej wagi bez konieczności katowania się na siłowni. Ja, mimo braku nietolerancji na gluten, wyeliminowałem go z diety dlatego że ogólnie jest trucizną dla każdego organizmu i odpowiada za większość tzw. chorób cywilizacyjnych.
Pozdrawiam
Da się schudnąć - są sklepy z tzw. zdrową żywnością, i tam kupisz WSZYSTKO co tylko zechcesz. Ja mam celiakię i jedynie co zrobiłam to przeszłam na tą dietę, odstawiłam słodycze i tłuste rzeczy. W 5 miesięcy zrzuciłam 20 kg. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.