- Dołączył: 2011-02-23
- Miasto: Brzeziny
- Liczba postów: 220
30 kwietnia 2013, 18:38
czy dieta rozdzielna toto samo co dieta wg tombaka. tak się zastanawiam. postanowiłam zacząć się odżywiać i dzięki temu schudnąć stosując dietę rodzielną. sam tombak mówi, że opiera się jego dieta na diecie rozdzielnej wg hay'a. ale jest wiele nieścisłości-a może rozbieżności. podbno hay twierdził ze kolacja powinna być węglowodanowa bo najkrócej się je trawi-tombak zaś że białkowa. rozbieżności są równiez w kwestii spożywania owoców.
czy są osoby, które odżywiają się w ten sposób wg jednej lub drugiej diety, którą wybrać, jakie są waasze spostrzeżenia i efekty odchudzania.
czy macie jakieś publikacje na których można się wspierać.
zakupiłam książkę ursuli summ-dieta rozdzielna, jest tam sporo przepisów gotowych,
na czym lepiej się pierac-tombak czy summ
![]()
Edytowany przez hera16 30 kwietnia 2013, 18:40
- Dołączył: 2013-05-21
- Miasto: Borowianka
- Liczba postów: 20
22 maja 2013, 02:22
Bardziej bym w tym przypadku wierzył Tombakowi. Facet ma niesamowitą wiedzę na temat żywienia i jego wpływu na zdrowie. Mam jego kilka książek, które są w naszym domu w ciągłym użyciu, a porady tam zawarte sprawdzają się prawie zawsze. Natomist co do teorii dr Haya, to jest za bardzo rozpropagowana przez media, przez co dla mnie przynajmniej mniej wiarygodna.
Generalnie chodzi tu jednak o podstawową zasadę rozdzielności węglowodanów i białek. Zauważcie, że tę cechę mają też wszystkie diety nisko- bądź bezwęglowodanowe. Też nie je się tutaj węglowodanów z bialkami, poprzez eliminację węglowodanów z diety. Coś w tym musi być. Ciekawe jest również to, że tłuszcz można jeść zarówno z białkami, jak i z węglowodanami. Moim zdaniem wynika to z naturalnych połączenń tych składników w przyrodzie. Niezdrowe połączenia białek z węglowodanami wprowadził człowiek, który przy produkcji żywności zaczął mieszać wszystkie składniki w sposób dowolny.