- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 września 2010, 11:54
Cześć dziewczyny!
Chciała bym znać wasze zdanie na temat diety awangardowej. Czy stosowałyście ją i czy dała wam jakies skutki.
Piszcie proszę o swoich wrażeniach i na czym polegała wasza dieta!
Za pomoc z góry dziękuje :)
3 września 2010, 13:08
3 września 2010, 14:07
3 września 2010, 22:31
1.ostaw słodycze
2. Polub taniec
3. Zapisz się na basen
4. Bądź optymistką
5. Naucz się mówić "nie"
- Odmawiaj, kiedy będąc z wizytą u przyjaciół, ktoś częstuje cię kalorycznymi przekąskami - . Nauczyła się konsekwentnie przestrzegać reguł ścisłej diety. Na tę składały się owoce i warzywa w dowolnych ilościach, białe mięso i litry wody mineralnej. - Niegazowanej! - . Jak ostrzega, bąbelki gazu pobudzają soki trawienne i… apetyt.
6. Polub spacery
-
7. Zapisz się na zajęcia jogi
8. Niezależnie od efektów, które uda ci się osiągnąć - polub samą siebie
Niby dzięki tym 8 zasadom można stracić 8 kg na 12 dni. Ja się zastanawiam czy wybrać tą diete czu dukana...
13 września 2010, 20:40
Dziękujemy za skorzystanie z naszego serwisu
Na wstępie pragniemy poinformować, że jest to program, który stosujemy wyłącznie do 9 dni kuracji. Efekty jego działania będą bardzo szybko widoczne i nie należy zbyt szybko napawać się ogromnym optymizmem, gdyż organizm ludzki potrzebuje także innych składników w codziennej diecie niż przedstawione poniżej. Jest to tylko etap oczyszczający.
Warunkiem skuteczności terapii jest determinacja połączona z sumiennością. W ciągu tych 9 dni wolno nam korzystać tylko z ośmiu kategorii pokarmów. Oto te kategorie:
- chude mięsa
- podroby
- wszystkie ryby
- owoce morza
- drób
- chuda szynka, chude wędliny
- jaja
- chude produkty nabiałowe
Powyższą grupę pokarmów wolno nam mieszać ze sobą. Podczas stosowania terapii można wybrać sobie te pokarmy z powyższych kategorii, które lubimy i tylko nimi się odżywiać, nie uwzględniając innych. Zasada, której kategorycznie należy przestrzegać, jest prosta i mówi, że wszystko co figuruje na powyższej liście jest dostępne dla Państwa bez ograńczeń, a o tym czego na niej nie ma należy zapomnieć.
Pokrótce omówimy Państwu poszczególne kategorie:
Chude mięsa
Przez chude mięso rozumiemy trzy rodzaje mięs: cielęcinę, wołowinę i koninę. Sposób przyrządzania tych mięs jest dowolny. Nie należy używać tłuszczu, masła, oliwy i śmietany nawet odtłuszczonej. Polecamy smażenie na grillu, chociaż równie dobrze mogą być pieczone w piekarniku, na rożnie, zawinięte w folię, a nawet gotowane. Dozwolony jest także tatar i carpaccio. Steki są dozwolone pod warunkiem, że zawartość tłuszczu w nich oscyluje w granicach 10%.
Podroby
Dopuszczalne są jedynie: wątroba cielęca, wołowa lub wątróbki z drobiu i ozór. Wartość wątroby wynikającej z dużej zawartości witamin niestety zostaje zmniejszona przez dużą zawartość cholesterolu, dlatego osoby z grupy ryzyka chorób naczyniowo-sercowych muszą wykluczyć ją ze swojego jadłospisu.
Ryby
W tej grupie nie ma restrykcji, wszystkie ryby są dozwolone: tłuste i chude, białe i niebieskie, świeże i mrożone, w konserwie w sosie własnym- nie w oleju, wędzone i suszone. Ryby należy przygotowywać bez dodatku tłuszczu, polane cytryną i przyprawione aromatami lub pieczone w piekarniku, gotowane w wywarze z jarzyn lub lepiej w folii, dla zachowania całej esencji smaku.
Owoce morza
W tej kategorii pokarmów znajdują się wszystkie skorupiaki i mięczaki. Nie należy zapominać o tych produktach z uwagi na to, że wprowadzają do jadłospisu urozmaicenie, są także bardzo sycące.
Drób
Praktycznie spożywać możemy każdy drób, z wyłączeniem ptactwa o płaskich dziobach (kaczki, gęsi), pod warunkiem, że skonsumujemy go bez skóry. Do spożycia należy wybierać jak najmłodszy drób.
Chude wędliny
Można spożywać dostępną na rynku szynkę wieprzową light, lekko wędzoną szynkę z indyka lub z kurczka o zawartości tłuszczu 2-4%. Prawdziwa szynka i golonka są zabronione a tym bardziej szynka surowa i wędzona.
Jaja
Jaja spożywamy w każdej praktycznie postaci, na twardo, na miękko, sadzone, jajecznicę czy omlet. Smażymy je bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej.
Chudy nabiał
Do niego zaliczamy: jogurty, serki homogenizowane, twarożki. Należy zwracać uwagę aby wybrać produkty bez zawartości tłuszczu. Chudy nabiał o owocowych smakach jest dozwolony dwa razy dziennie. Jeżeli jednak chcą Państwą pirunującego efektu diety należy go unikać.
WAŻNE
Należy wiedzieć i pamiętać, że:
zabroniony jest cukier w zamian używamy aspartamu
polecane są wszystkie przyprawy, zioła, ocet, czosnek, cebula, musztarda
dozwolone są korniszony
niedopuszczalny jest ketchup za wyjątkiem ketchupu dietetycznego
guma do żucia z uwzględnieniem „bez cukru”
zabronione są wszelkie oleje
jeść tak często jak się chce, nie omijać posiłków (omijanie to częsty błąd)
koniecznie pić w trakcie jedzenia
zawsze muszą być pod ręką produkty z listy, aby nie ulec pokusie
produkty można dowolnie mieszać
warzywa dozwolone – pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, kapusta, grzyby, papryka, marchew, buraki,
zabronione są – ziemniaki, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek, bób, soczewica, pieczywo,
należy jeść powoli, koncentrując całą swoją uwagę na tym, co się ma w ustach
mięsa pieczemy we folii lub w rękawie foliowym bez dodatku tłuszczu
jeść powoli dokładnie przeżuwając
nigdy nie prosić o dokładkę
spożywać obfite ilości wody (bardzo ważny element diety), przynajmniej 1,5 litra dziennie
do potraw używać jak najmniejsze ilości soli
zalecane jest przyjmowanie zimnych dań i napojów, wtedy zwiększa się wydatkowanie kalorii przez organizm
więcej spacerujemy
wybieramy schody zamiast windy
jak najczęściej pozycja stojąca rozkładając ciężar na oby dwie nogi