Nazywane są dietami błyskawicznymi albo oczyszczającymi. W zdecydowanej większości polegają na
jedzeniu wyłącznie jednego typu produktów. Dzięki "jednodniówkom" można zgubić nawet kilogram - głównie pozbywamy się zalegającej w
organizmie
wody i toksyn. Są świetnym rozwiązaniem przed ważnym wydarzeniem, gdy
zależy nam ekspresowym wyszczupleniu. Nie należy jednak przeprowadzać
ich zbyt często. I nie dłużej niż przez jeden, góra dwa dni. Oto
najpopularniejsze z nich.
Skuteczny dzień twarogowy
Popularną "jednodniówką" jest dieta twarogowa, w czasie której spożywamy ok. 800
kalorii.
Chudy twaróg zawiera przede wszystkim białko - niezbędny składnik
budowy nowych tkanek - a także wapń, czyli budulec kości i zębów.
Odznacza się niską zawartością tłuszczu i niewielką liczbą kalorii:
30-gramowy plaster ma ich tylko ok. 35.
Dzień twarogowy polega na spożywaniu 75 dag chudego twarożku, który
dzielimy na cztery porcje. Na śniadanie zjadamy twaróg z bananem
pokrojonym w plasterki. W czasie obiadu łączymy go z połową czerwonej
papryki. Na kolację mieszany ze szczypiorkiem i jednym ziemniakiem
ugotowanym w mundurku, a następnie pokrojonym w plasterki. Możemy skusić
się na przekąskę, np. po południu. Zjadamy wtedy porcję twarożku ze
skórką otartą z cytryny. Nie zapominajmy o piciu wody.
Ziemniakiem w nadwagę
Dobre efekty daje jednodniowa
dieta
ziemniaczana. Pamiętajmy, że ziemniaki aż w 75 proc. składają się z
wody - kaloryczne stają się dopiero w połączeniu z ciężkimi sosami czy
mięsem. Są za to cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, wapnia,
żelaza oraz potasu - ten ostatni oczyszcza organizm i pomaga pozbyć się
nadmiaru wody. Ziemniaki zawierają także błonnik.
W ciągu "dnia ziemniaczanego" spożywamy około tysiąc kalorii - z tego
750 kalorii stanowi kilogram ugotowanych (najlepiej na parze) lub
upieczonych bez tłuszczu, soli i przypraw ziemniaków. Reszta kalorii to
dodatki - jogurt naturalny, kefir albo
mleko,
które łączymy z ziemniakami. Po ugotowaniu dzielimy je na porcje i
zjadamy z dodatkami mlecznymi 4-5 razy w ciągu dnia. Taka "jednodniówka"
przede wszystkim świetnie oczyszcza przewód pokarmowy.
Jabłkowe odchudzanie
Jabłko jest wyjątkowym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Szybko
nasyca, reguluje pracę jelit i florę bakteryjną, zawiera cenne pektyny,
które oczyszczają
organizm
z substancji trujących, a zagraniczne badania potwierdziły, że
spożywanie tych owoców obniża poziom cholesterolu. Poza tym są
niskokaloryczne; jeden owoc zawiera średnio 50-100 kalorii. To właśnie
dlatego jabłka stanowią podstawę jednej z diet oczyszczających.
Przez cały dzień należy jeść tylko te owoce. Koniecznie świeże,
najlepiej polskie (nie z importu) i ze skórką (przed spożyciem umyte),
ponieważ pod nią znajduje się najwięcej witamin. Na
diecie
jabłkowej można przyjmować płyny - wodę, napary ziołowe czy zieloną
albo czerwoną herbatę. Ale uwaga: tę dietę mogą stosować wyłącznie osoby
zdrowe, nie dłużej niż przez jeden dzień i nie częściej niż raz na
miesiąc
Owsianka, czyli minus kilogram
Podstawą tej "jednodniówki" są płatki owsiane, które niszczą tłuszcze
złożone w żyłach oraz innych naczyniach krwionośnych. Owies zawiera
cenne aminokwasy i białko, a także ważne dla zdrowia mikroelementy -
magnez, żelazo, cynk, mangan, potas oraz witaminy: z grupy B, E czy PP.
W czasie "dnia owsianego" można zgubić do kilograma. Rano należy
przygotować owsiankę, która będzie składała się z siedmiu stołowych
łyżek płatków owsianych na dwa litry chudego
mleka.
Całość trzeba zagotować i podzielić na kilka porcji (zazwyczaj 4-6),
które zjada się od godziny ósmej, średnio co dwie, trzy godziny. W
czasie diety owsianej wskazane jest picie wody, można także sięgnąć po
herbaty ziołowe. Nie wolno pić słodkich oraz gazowanych napojów. Kawę można połączyć z mlekiem, ale nie cukrem.
Bananowy przepis na figurę
Dieta
bananowa polega na spożywaniu tysiąca kalorii dziennie. Banany regulują
ciśnienie krwi, są bardzo sycące, zawierają cenne witaminy (np. C i z
grupy B) oraz pierwiastki, zwłaszcza potas i żelazo. Poza tym znajduje
się w nich błonnik, dlatego poleca się je osobom walczącym z zaparciami.
To nie wszystko. Banany korzystnie wpływają również na gospodarkę wodną
organizmu - 100 gramów miąższu tego owocu to ok. 75 gramów wody.
W równych odstępach czasu spożywa się sześć bananów. Można je połączyć z
takimi przekąskami jak jabłko, dwie mandarynki, jogurt naturalny, 250
ml maślanki, trzy małe pomidory czy dwa strąki papryki. W czasie diety
bananowej konieczne jest wypicie przynajmniej dwóch litrów wody
niegazowanej; można sięgnąć także po herbatę ziołową.
Kapusta kiszona odtruwa i odchudza
Osobom, które chcą poczuć się lekko,
zdrowo
i oczyścić organizm, zaleca się jednodniową dietę kapuścianą. Jej
podstawą jest kiszona kapusta, która zawiera przeciwutleniacze, szereg
ważnych witamin (C, K, z grupy B), a także błonnik, żelazo, potas i
wapń. W kiszonej kapuście znajduje się również kwas mlekowy, który jest
niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Kiszona kapusta (100 gramów to tylko 20 kalorii) odtruwa organizm,
usprawnia przemianę materii, a oczyszczająco działa szczególnie jej sok.
Założeniem diety kapuścianej jest spożycie w ciągu dnia kilograma
kapusty, w kilku porcjach. Można z niej przyrządzić surówkę, np. z
dodatkiem marchwi, pomidora czy jabłka. Wskazane jest doprawienie
kapusty ziołami (pietruszką, szczypiorkiem, bazylią, koperkiem). Ważne,
aby w ciągu dnia wypić dwa litry płynów.
Dietę kapuścianą dla najlepszych efektów należy stosować przez dwa dni.
Miska ryżu dla szczupłej sylwetki
Zdrowotne właściwości ryżu znane są od tysiącleci. Zawiera on przede
wszystkim żelazo, potas, wapń, witaminy z grupy B oraz cenny kwas
pantotenowy, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ryż jest
również polecany osobom na
diecie,
ponieważ szybko wypełnia żołądek i powoduje uczucie sytości, a także
usprawnia metabolizm. W ciągu dnia ryżowego spożywamy ok. 800 kalorii.
Rano należy ugotować na sypko 15 dag ryżu i podzielić na trzy porcje. Pierwszą trzeba przygotować na
śniadanie
- ryż mieszamy z połową małego kubka jogurtu naturalnego, utartym
jabłkiem i szczyptą cynamonu. Jemy z kromką chrupkiego pieczywa i dwoma
przekąskami, po 30 kalorii każda. Na obiad ryż łączymy ze startym
zielonym ogórkiem, łyżką chudej śmietany, koperkiem i odrobiną soku z
cytryny. Jemy z dwoma plastrami chudej szynki. Na kolację smażymy ryżowy
omlet z dodatkiem natki pietruszki - serwujemy z kiełkami, np.
sojowymi albo rzodkiewkowymi.
Przepis na urodę w płynach
Jednodniową alternatywą dla zapracowanych i zabieganych osób, które
chcą ekspresowo wyszczuplić sylwetkę i poczuć się lepiej, jest dieta
oparta wyłącznie na płynach. Istnieje kilka wersji tego jadłospisu - w
jednej należy pić wyłącznie soki warzywne oraz owocowe, a w innej do
diety można włączyć maślankę czy kawę. Płynna "jednodniówka" dostarcza
organizmowi wiele cennych witamin, mikro- i makroelementów, oczyszcza organizm i pozwala pozbyć się zalegającej wody.
Pierwsza wersja "dnia płynnego" opiera się na pięciu
posiłkach (spożywamy ok. 400 kalorii). Na śniadanie podajemy herbatę (może być z łyżeczką miodu) albo
kawę
z mlekiem. Drugie śniadanie stanowi szklanka soku warzywnego. Na obiad
trzeba wypić 500 ml maślanki i zjeść gruszkę. Z kolei podwieczorek oraz
kolacja to 250 ml bulionu warzywnego, połączonego z kromką chrupkiego
pieczywa. W drugiej wersji w ciągu dnia, w paru porcjach, trzeba wypić
do dwóch litrów soków warzywnych i owocowych.
Mam nadzieję, że ten artykuł przydał się dla osób zainteresowanych:)