Temat: Low carb high fat- nisko weglowodanowa ale tłusta dieta

Czy ktoś może słyszał/próbował tej diety. Podobno w Skandynawii jest bardzo popularna. Wiem ze moim problemem są weglowodany, które spożywam, ale myśle ze dałabym radę żyć i bez nich... Pytanie tylko czy warto? I czy zna ktoś jakaś stronę z fajnymi przepisami na potrawy które maja mało weglowodanow ale sa bogate w tłuszcze. 
Białko 2-2,2 g/kg
węgli 0,9 g/kg
reszta z tłuszczu

możesz przeplatać low carb z dniem praktycznie bez wegli.  Np w beztreningowy  dzień tylko sniadanie, a w treningowy w sniadanie, przed i po treningu wegle.

ogolnie rodzaje low carb so różne, ja obecnie jestem na low carbo i białka spozywam ponad 3g/kg ,a wegli praktycznie wogóle.

a co do przepisów to na necie jest ich kosmiczna ilość.tylko radze zwracać uwage na jakość produktów
Nie próbowałam , słyszałam o niej ale ja bym się jej nie podjęła ...
Brzmi fajnie.Podejrzewam, że podobna do Dukana, powinna działać.
Tylko nie podoba mi się, że trzeba zmieścić się w bilansie kalorycznym, dlatego zostaję przy Dukanie
Pasek wagi
Ja jestem na niskowęglowodanówce. Jem dużo białka i tłuszczu raczej nie przejmując się proporcjami. Wagę utrzymuję, jestem zdrowa i nie chodzę głodna. Śmiało polecam.
Pasek wagi

gruby22 napisał(a):

Białko 2-2,2 g/kgwęgli 0,9 g/kgreszta z tłuszczu

To nie jest dieta LCHF, duzo bialka i duzo tluszczu tez nie. W LCHF tluszcz stanowi okolo 75% dostarczonej energii, weglowodanu ogranicza sie do minimum (pomiedzy 20 i 50g) reszta bialka czyli bardzo malo. W tej diecie najwiekszym problemem jest wlasnie ograniczenie bialka, odpadaja chude miesa takie jak kurczak czy wiekszosc ryb. Nie mozna tez w niej robic zadnych odstępstw, jeden dzien wysokoweglowodanowy moze zmarnowac nam kilka tygodni. Jezeli jednak wytrzymamy rygor tej diety to w nagrode otrzymujemy organizm, ktory spala tluszcz jak szalony.

O tej diecie mozna poczytac np na tej stronie http://www.dietdoctor.com/lchf 


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.