- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 3025
4 października 2012, 19:15
Od dwóch dni jestem na diecie Low-Carb. Jem mniej niż 100g węglowodanów (ok 70g), ok 90-110 g białka i ok 30-40 g tłuszczów, głównie roślinnych. Co sądzicie o tej diecie, czy któraś z Was na niej była i czy przyjęte przeze mnie proporcje są prawidłowe?
- Dołączył: 2012-07-22
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 211
4 października 2012, 19:17
Ale że na jeden posiłek tyle jesz?
- Dołączył: 2011-03-14
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 8533
4 października 2012, 19:17
tluszczow roslinnych ? tzn ,ze olej czy margaryna ? zamien te tluszcze roslinne na tluszcze z jaj czy ryb
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 3025
4 października 2012, 19:21
No jak na jeden posiłek... w ciągu całego dnia wychodzą mi takie proporcje. Jem raczej normalne wielkości posiłków, tylko np. jem mniej ryżu / makaronu a więcej warzyw.
Oleju (1-2 łyżeczki) używam tylko do smażenia, bo nie mam patelni teflonowej, więc muszę czymś naoliwić patelnię, aby nie przywierało. Jajka jem, w postaci jajecznicy, na twardo, miękko. Ryby również, np. zrobiłam pastę z makreli. Do tego sery (np. mozzarella), mięso (najczęściej drób lub jakieś kawałki mniej tłuste).
Jem ok 1-2 kromki chleba. Dużo warzyw, mniej owoców, zmniejszyłam ilość węgli prostych i cukrów, a zwiększyłam ilość białka.
- Dołączył: 2011-04-18
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 3612
4 października 2012, 19:41
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem- 30/40 g tluszczu na dobę?
Jesli tak to zwieksz tluszcze-koniecznie!Przy podanych proporcjach wychodzi i za malo kalorii i za malo wartosci odzywczych.
Wywal olej do smazenia(tylko oliwa/olej lniany i t na zimno-do salatek),smaz na smalcu(tak,na smalcu),maśle lub najlepiej oleju kokosowym.Nie boj się tlustych kawalkow mięsa,naprawdę.
Ograniczając i tluszcze i węgle robisz ogromny błąd.Istotą low-carb jest zmniejszenie węgli na rzecz tluszczu
Edytowany przez Sturbuck 4 października 2012, 19:43
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 3025
4 października 2012, 19:43
Rozumiem, dzięki :) Czyli np taką pierś z kurczaka mogę usmażyć na maśle?
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5183
5 października 2012, 08:08
ailatana napisał(a):
Rozumiem, dzięki :) Czyli np taką pierś z kurczaka mogę usmażyć na maśle?
Starbuck mądrze radzi - na lowcarb obcinasz węgle, a zwiększasz spożycie tłuszczu. Smażenie na maśle? nadaje się tylko jajecznica czy inny omlet. Do produktów, które wymagają dłuższego smażenia używaj smalcu albo oleju kokosowego