Temat: Dieta Low Carb - kto stosował ?

Od dwóch dni jestem na diecie Low-Carb. Jem mniej niż 100g węglowodanów (ok 70g), ok 90-110 g białka i ok 30-40 g tłuszczów, głównie roślinnych. Co sądzicie o tej diecie, czy któraś z Was na niej była i czy przyjęte przeze mnie proporcje są prawidłowe? 


Ale że na jeden posiłek tyle jesz?
tluszczow roslinnych ? tzn ,ze olej czy margaryna ? zamien te tluszcze roslinne  na tluszcze z jaj czy ryb
No jak na jeden posiłek... w ciągu całego dnia wychodzą mi takie proporcje. Jem raczej normalne wielkości posiłków, tylko np. jem mniej ryżu / makaronu a więcej warzyw.

Oleju (1-2 łyżeczki) używam tylko do smażenia, bo nie mam patelni teflonowej, więc muszę czymś naoliwić patelnię, aby nie przywierało. Jajka jem, w postaci jajecznicy, na twardo, miękko. Ryby również, np. zrobiłam pastę z makreli. Do tego sery (np. mozzarella), mięso (najczęściej drób lub jakieś kawałki mniej tłuste).
 Jem ok 1-2 kromki chleba. Dużo warzyw, mniej owoców, zmniejszyłam ilość węgli prostych i cukrów, a zwiększyłam ilość białka.
Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem- 30/40 g tluszczu na dobę?
Jesli tak to zwieksz tluszcze-koniecznie!Przy podanych proporcjach wychodzi i  za malo kalorii i za malo wartosci odzywczych.
Wywal olej do smazenia(tylko oliwa/olej lniany i t na zimno-do salatek),smaz na smalcu(tak,na smalcu),maśle lub najlepiej oleju kokosowym.Nie boj się tlustych kawalkow mięsa,naprawdę.
Ograniczając i tluszcze i węgle robisz ogromny błąd.Istotą low-carb jest zmniejszenie węgli na rzecz tluszczu
Rozumiem, dzięki :) Czyli np taką pierś z kurczaka mogę usmażyć na maśle?

ailatana napisał(a):

Rozumiem, dzięki :) Czyli np taką pierś z kurczaka mogę usmażyć na maśle?


Starbuck mądrze radzi - na lowcarb obcinasz węgle, a zwiększasz spożycie tłuszczu. Smażenie na maśle? nadaje się tylko jajecznica czy inny omlet. Do produktów, które wymagają dłuższego smażenia używaj smalcu albo oleju kokosowego

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.