- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 sierpnia 2012, 15:51
|
Jesz naprawdę dużo, a mimo to chudniesz! Dlaczego? Bo jesz jabłka. To
fantastyczne owoce. Są pyszne, orzeźwiają, sycą i... odchudzają.
Zawarte w jabłkach składniki przyczyniają się do niszczenia zbędnych
komórek tłuszczowych. Ludowa mądrość głosi, że wystarczy jadać jedno jabłko dziennie, aby być zdrowym i szczupłym. I jest w tym dużo racji. Żaden owoc bowiem nie zawiera jednocześnie aż tylu wartościowych składników - jest w nim ponad 300 ważnych dla zdrowia i urody substancji. Są to m.in. witaminy B i C oraz sole mineralne: jod, potas, wapń, fosfor, sód, żelazo. Mają wprawdzie także cukier, ale jest on łatwo przyswajalny. Jabłka są jednym z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Jego zadaniem jest regulowanie i przyspieszanie procesów trawienia. Błonnik ma zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu zwiększa się objętość pokarmu - pęcznieje on bowiem w żołądku i daje uczucie sytości. Niska kaloryczność tych owoców (tylko 46 kcal w 100 g) powoduje, że możesz ich zjeść dużo, zachowując szczupłą sylwetkę. Obecne zaś w jabłku pektyny oczyszczają jelita i pomagają usuwać produkty przemiany materii. Niezwykle ważną rolę odgrywają też kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) - wytwarzają one specjalny rodzaj białka, utrudniającego odkładanie się tłuszczu w komórkach. Jedz i ruszaj się !! |
3 sierpnia 2012, 15:52
3 sierpnia 2012, 16:09
3 sierpnia 2012, 16:13
:) pisze sie na to od poniedzialku przegloduje na jablkach i wodzie:) w zeszlym roku poscilam 5 dni, pilam jedynie wode, dobrze sie po tym czulam, a i nie rzucilam sie na jadlo jak swinia bo to nie byla dieta..
3 sierpnia 2012, 16:22
3 sierpnia 2012, 16:26
6 sierpnia 2012, 16:30