Temat: Dieta strukturalna

Dieta strukturalna oparta jest na bardzo prostej zasadzie. Wszystkie zalecane w niej produkty zostały wyselekcjonowane według kryteriów minimalnej kaloryczności i maksymalnej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
W efekcie powstała lista pokarmów najbardziej wartościowych dla współczesnego człowieka.
Ich regularne spożywanie zapewnia wzmocnienie, regenerację i odmłodzenie organizmu oraz trwałą redukcję masy ciała.
Dieta strukturalna doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych.
Kuracje z zastosowaniem naturalnych koktajli o bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy zapewniają gruntowne oczyszczenie organizmu, przypływ energii i bardzo dobre efekty zdrowotne u osób z miażdżycą, podwyższonym poziomem cholesterolu, cukrzycą, nadciśnieniem, schorzeniami zwyrodnieniowymi stawów, osteoporozą, problemami dermatologicznymi, alergią oraz zespołem przewlekłego zmęczenia. 
Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o żywieniu.
Skuteczność kuracji odchudzających i zdrowotnych przeprowadzanych w oparciu o jadłospisy opracowane przez twórcę diety strukturalnej dr Marka Bardadyna sprawiła, że odżywianie strukturalne znajduje coraz częściej zastosowanie w programach renomowanych sanatoriów i ośrodków SPA w kraju i zagranicą. 
Specjalne Programy Odchudzania są stosowane w Poradniach Dietetycznych Dr Bardadyn. Lekarze i dietetycy zalecają je osobom, które wymagają odchudzania skutecznego, trwałego i bezpiecznego.
Dzięki maksymalnym dawkom naturalnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy produkty diety strukturalnej zapewniają prawidłowe tempo podstawowej przemiany materii, nawet podczas znacznego ograniczania kaloryczności diety.
W rezultacie nie występuje charakterystyczny dla większości diet odchudzających efekt jo-jo, a pozostanie na produktach strukturalnych również po zakończeniu kuracji umożliwia trwałe unormowanie masy ciała nawet bez ciągłego kontrolowania kaloryczności diety.
Jeśli tkanki twojego ciała otrzymają wszystkie niezbędne do odnawiania ich struktury składniki, to nie będziesz miał ochoty na zbędne kalorie. Dopóki brakuje, choć jednego pierwiastka twój system trawienny będzie aktywny i będzie zmuszał cię do jedzenia, aby zdobyć to, czego potrzebuje organizm. Jeśli w obfitym, ale niepełnowartościowym pożywieniu nadal nie będzie brakującego związku, nie poznasz wrażenia prawdziwej sytości bez względu na ilość zjedzonych kalorii.
Poznawanie diety strukturalnej proponujemy zacząć od listy zalecanych produktów. Są zdecydowanie lepsze od innych rodzajów jedzenia, z którego większość ludzi układa swoje jadłospisy, narażając się nieświadomie na nadwgę, otyłość, schorzenia cywilizacyjne i przedwczesną starość.

LISTA POKARMÓW ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ

Gwiazdki znajdujące się przy poszczególnych produktach określają ich znaczenie dla procesów wzmacniania, regeneracji i odmładzania tkanek. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość pokarmu w przeciwdziałaniu procesom starzenia. Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie współczesnego człowieka.

PRODUKTY ZBOŻOWE

CHLEB PEŁNOZIARNISTY (RAZOWY) ***
KASZA GRYCZANA *****
KASZA JAGLANA****
KIEŁKI PSZENICY ****
MAKARON RAZOWY***
MUESLI BEZ CUKRU*
OTRĘBY OWSIANE****
OTRĘBY PSZENNE****
PŁATKI OWSIANE*****
RYŻ BRĄZOWY***
RYŻ DZIKI****
ZARODKI PSZENNE*****

WARZYWA

BROKUŁY****
BRUKSELKA**
BURAKI****
CEBULA***
CYKORIA**
CZOSNEK*****
DYNIA****
KALAFIOR***
KAPUSTA*****
MARCHEW****
OLIWKI**
PAPRYKA****
PIETRUSZKA**
POMIDORY***
RZEŻUCHA****
RZODKIEWKA***
SAŁATA****
SZPINAK***
ZIEMNIAKI***

OWOCE

ANANAS****
ARONIA*****
AWOKADO*****
BANANY****
CYTRYNY**
FIGI****
GREJPFRUTY****
JABŁKA***
JAGODY CZARNE*****
KIWI**
MALINY***
MORELE***
POMARAŃCZE***
PORZECZKI CZARNE****
ŚLIWKI***
TRUSKAWKI***
WINOGRONA****
WIŚNIE*****
ŻURAWINY****

ORZECHY I PESTKI

MIGDAŁY***
NASIONA SŁONECZNIKA*****
ORZECHY BRAZYLIJSKIE****
ORZECHY NERKOWCA***
ORZECHY LASKOWE***
ORZECHY WŁOSKIE***
PESTKI DYNI*****
SEZAM****
SIEMIE LNIANE*****

PRODUKTY BIAŁKOWE

FASOLA***
GROCH****
JAJA*****
JOGURT***
KEFIR***
KURCZAK***
ŁOSOŚ****
MORSZCZUK*
MINTAJ**
PSTRĄG*
SOCZEWICA*****
SOJA*****
SOLA**
ŚLEDŹ*** 
TOFU (SER SOJOWY)****
TUŃCZYK****
WĄTRÓBKA CIELĘCA LUB DROBIOWA***

TŁUSZCZE

MASŁO*
OLIWA Z OLIWEK****
OLEJ RZEPAKOWY****
OLEJ LNIANY****

NAPOJE

HERBATA ZIELONA***** 
HERBATA CZERWONA****
KAKAO****
MLEKO SOJOWE***
NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE**
NAPAR ZE SKRZYPU*****
SOK BRZOZOWY****
WINO CZERWONE***
WODA MINERALNA*****

INNE

CZEKOLADA GORZKA***
DROŻDŻE PIWNE***
MELASA TRZCINOWA****
MIÓD****


Pasek wagi
http://www.drbardadyn.com/dieta/
Pasek wagi
marta24zagan-zamiiesciłaś pomocna informacje-chyba zastosuje ta dietkę:))dzieki
> marta24zagan-zamiiesciłaś pomocna informacje-chyba
> zastosuje ta dietkę:))dzieki


Nie ma za co Sama poszukuję czegoś
Pasek wagi
Widzę,że wątek zamarł, a szkoda.
Szukałam właśnie na vitalii czegoś o tej diecie, byłam ciekawa czy ktos stosowała, czy komus sie udało na niej w jakikolwiek sposób schudnąć lub zacząć zdrowo się odżywiać.

Nie chcę dublować wątków, więc może zacznę tu...W weekend zaczęłam stosować koktajle ale tak naprawdę to stosowałam je jedynie w piątek (od godz. 15) i sobotę bo w niedzielę miałam rodzinny obiad i nie wypadało odmówic;/ ale to co mogę powiedzieć po tym (tak naprawdę ) jednym dniu stosowania... dodam, że odrobinę je zmodyfikowałam i  ruchu miałam sporo, bo myłam w całym domu okna (domek piętrowy), koktajle są sycące, nie chodziłam głodna, smak dobry, (jedynie ten z tuńczykiem zjadłam inaczej i bez soku pomidorowego a z malutkim pomidorkiem-bo tylko to miałam w  domu) i czułam się naprawde dobrze:) Mam zamiar je stosować jako kolację, może jako śniadanie również... chociaż jeśli są na mleku sojowym to raczej są cienkie. Gdzieś wyczytałam, że można leko sojowe zastąpić kefirem bądź jogurtem naturalnym i ja zastępowałam właśnie kefirem i w takiej wersji mi bardzo smakowały. Moż jest ktoś chętny do wspólnego dietkowania?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.