- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
11 czerwca 2009, 14:55
Witam Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM) Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.tutaj jest cały opis:http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku Montignac - Jeść aby schudnąć
http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac
czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Edytowany przez calineczkazbajki 16 sierpnia 2011, 19:59
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
7 lipca 2009, 18:59
no Klara:)))) widzi się dobrze:))) w sumie to sama widzisz, gdzie robisz błąd a to oznacza, że już załapałaś o co chodzi:)))) hehe....
Ja mam pytanie za to o ten groch - IG 25, z kiszoną kapustą...... no i mam dylemat - jeść z tłuszczem?? (kiełbasa, skwareczki z boczku - jak u mamy:) czy nie jeść z tłuszczami........ soczewica IG22 można ze wszystkim......... hmmm...... przejrzę jeszcze książkę pod kontem tych strączkowo-grochowych (męczą mnie, bo to takie "treściwe" i boję się, że do tłuszczu niet......) ale może którejś z Was zapadło w pamięć i może dopomóc rozwikłać problem??? Groch, zarówno jak i soczewicę gotuje się do miękkości..... może to IG wzrasta?? Zaczynam kombinować w tej mojej skołatanej głowinie chyba za bardzo:))))
7 lipca 2009, 19:41
Magda,zaciekawił mnie ten groch i przejrzałam fora i znalazłam takie coś.
strączkowe warzywa -zalecane na MM -soja,soczewica,ciecierzyca,fasolka,groch/również groszek zielony- w I fazie jako posiłek węglowodanowy w ilości do 100 g nasion przed ugotowaniem na jeden posiłek.Należy zrównoważyć je warzywami -tak jak inne węglowodany.Uwaga-jedynym strączkiem który można łączyć z tłuszczami jest fasolka szparagowa IG 15 i traktujemy ja jako warzywa.
To nie z ksiązki,To z postu, wypowiedź eksperta w MM.Nie wiem czy ci pomogłam.
7 lipca 2009, 19:54
to dylemat ktorego ja nie zaznam, bo oprocz ryb, i to tylko niektorych -- nie jem innego miesa
![]()
a bardzo Ci sie tych skwarkow chce?
7 lipca 2009, 20:00
Podam wam tutaj przepis na smaczny chlebek
Chleb kefirowy Faza I /posiłek węglowodanowy/ i Faza II
składniki 500 g maki z pełnego przemiału
5 g soli
5 g sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
400 ml kefiru
Sposób przyrządzenia,nagrzać piekarnik do 200 stopni,przesiać mąkę,sól i sodę oczyszczoną do miski i wymieszać z kefirem za pomocą robota.Uformować chleb lub bułeczki i położyć na blaszce.Zanurzyć łyżkę w wodzie,po czym wypukłą stroną wygładzić powierzchnie chleba lub bułek.Wstawić chleb do piekarnika i piec około 30 minut,aż będzie chrupiący i złotobrązowy.
Można z tego zrobić słodkie bułeczki poprzez dodanie 100 g suszonych moreli lub brzoskwiń namoczonych w wodzie lub zimnej herbacie i pokrojone na kawałki.W I fazie mżzna podawać takie bułeczki z dżemem bez cukru,
Przepis pochodzi z książki,Montignac nad Wisłą.
- Dołączył: 2008-01-21
- Miasto: Inne
- Liczba postów: 12796
7 lipca 2009, 21:05
Augustyna, pomogłaś:) Intuicja jednak mnie nie zawiodła:))) Klaro, ten tłuszcz do grochu to nie tylko skwarki, ale oliwa, na której podsmażam cebulkę albo pieczarki do kapusty z grochem...... kiełbasa w kosteczkę i kapusta z grochem to smak z mojego domu rodzinnego:))) bardzo to danie lubię, ale ....... kiełbasce do grochu mówimy NIE :)) zostają jeszcze pieczarki z cebulką na odrobinie oliwy:))) Taka "odsmażana" kapucha z grochem na kapce tłuszczu jest boska, bardziej się klei....... mniam!! Ja mam bardzo dobre patelnie - teflon do smażenia bez tłuszczu praktycznie i rondle Zeptera do duszenia....... oliwy nie muszę używać, ale lubię jak się coś ze sobą klei i ma smak:)) Dobrze, że Monti nie zabrania, zaleca - ważne tylko z czym to wszystko łączyć - i dlatego lubię Montiego:))
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
7 lipca 2009, 21:57
Witam dziewczyny :)Ja dzis bardzo szczęsliwa jestem , poniewaz mam juz w swoich rączkach ksiażke "Smacznie i zdrowo czesc 1 " .Mam co najmniej 3 tygodnie aby ja zeskanowac i z przyjemnoscia z niej korzystac juz na długooo :)
W sierpniu dostane juz swoje ksiazeczki dot. MM :))
Poza tym wypożyczyłam jeszcze 4 ksiazki ( 3 ang +1 pol ) i kupilam 1 w prezencie (o diecie GI - oczywiscie )
Madzia jeszcze raz wszystkiego dobrego , szczesliwego , milosnego .. no i duzooo papierków :))
Klara do lunchu weglowodanowego przydałby sie jogurt albo twaróg ( chude ) . Montignac w prawie kazdym jadlospisie na kolacje weglowodanowa uwzglednia jogurt ...
7 lipca 2009, 22:34
wiesz co - ja lubie do mojego wegetarianskiego bigosu dodac pomidory. Bardzo poprawia wedlug mnie smak. A kapucha z grochem kojarzy mi sie z Wigilia i moglabym na tym zyc!!!!!!!!
7 lipca 2009, 22:35
jogurt... a czy moglabym ten jogurt tak z godzine PO lunchu czy powinnam raczej razem?
- Dołączył: 2007-05-06
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4266
7 lipca 2009, 22:54
Klara
jogurt niby powinien byc do posiłku
ale sam Montignac pisze , ze wazne jest aby patrzac na cały dzien co sie zjadło a nie na poszczególne posiłki
dlatego ja bym jadła ten jogurt wtedy kiedy mi pasuje ( oczywiście nie do tłuszczowego obiadu)
8 lipca 2009, 07:56
Dzień dobry,
a mi groch z kapustą kojarzy się tylko z bałaganem, zgodnie z powiedzeniem "wymieszane to jak groch z kapustą" :-)
Nigdy tego nie jadłam. U nas na Wigilię jest kapusta z grzybami :-)