6 kwietnia 2009, 21:58
Witam mam do Was ogromną proźbę mógłby mi ktoś wytłumaczyć kto sie na tym zna niektóre zasady tej oto diety?. Tylko proszę Was nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki na vitalii lub google, ponieważ po przeczytaniu kilku takich stron i forum mam kilka wątpliwości.
Pierwsza to taka, że w niektórych ser biały jest napisany jako białko, a w innych w białkach nie ma napisane nic o białym tylko w neutralnym jest, że można kozi ser, a co z białym , jak można go jeść i z czym?
Co z jogurtem naturalnym i maślanką?
I owocami?
A i jeszcze pytanie dotyczące owoców w niektórych są jako węglowodany tylko niektóre. Natomiast w innych są jako 4 grupa jako przekąska.
Wkleję może te dwa najróżniejsze jadłospisy oba zapisane jako niełączenia:
BIAŁKO:
duszona wołowina, drób, ryby,owoce morza,kiełbasa, szynka gotowana,jajka, mleko, soki owocowe.
WĘGLOWODANY:
ciemne pieczywo, ciasta(choc wg mnie tego to wogle nie powinnlismy),makaron, ryż,ziemniaki,musli,chleb chrupki,banany,słodkie jabłka,porzeczki, śliwki,gruszki, suszone owoce, cukier trzcinowy, miód, gęste soki owocowe
NEUTRALNE:
warzywa i soki warzywne,zioła, grzyby, kiełki,jogurt, kefir,kozi ser,mozzarella,śmietana, oliwki,orzechy, tłuszcze,wędzone mięsa oraz ryby
ORAZ DRUGA:
1 GRUPA
PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE
mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina, jagnięcina, dziczyzna
mięso ryb, fauna morska: ryby, owoce morza
nabiał: ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana, jaja
rośliny wysokobiałkowe: soja i tofu
2 GRUPA
PRODUKTY WSZECHSTRONNE
warzywa: pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka
szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak,
szparagi, bakłażan, sałata
tłuszcze i oleje: masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne
orzechy i ziarna: orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni i inne
3 GRUPA
WĘGLOWODANY
produkty bogate w skrobię: ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, fasola, groch, kasze
produkty z mąki: chleb, makaron, drożdżówki, ciastka, ciasta, herbatniki, sosy
niektóre słodkie owoce egzotyczne: banan, mango, daktyle, figi
produkty słodzące i słodycze: cukier, miód, syropy, czekolada, cukierki, batoniki
4 GRUPA
OWOCE
truskawka, jagoda, malina, jabłko, gruszka, arbuz, melon, cytrusy,
ananas, kiwi, śliwka, nektarynka, brzoskwinia, suszone owoce.
Ona jest zaprzeczeniem prawie tej pierwszej wiec ktora? Dodam, że ta pierwsza wersja pochodzi z jakieś gazety (tytuł to ,,dieta bez łączenia" , a ta druga z vitalii (temat ,,dieta niełączenia"
A może macie jakąś inną sprawdzoną wersje?. Z góry dziękuje.
7 kwietnia 2009, 06:23
jogurtem naturalnym i maślanką neutralne- możesz jeść np z ziemniakami; wcale nie mają dużo białka, szczególnie te poniżej 0.9% tłuszczu
biały ser z warzywami, pieczywem chyba też- w chudym białka jest bardzo mało; to żółty ser jest wysokobiałkowy;
a owoce w grupie węglowodanowej, to wysokokaloryczne, bogate w skrobię- np. banany porównywalne z ziemniakiem, dlatego są 2 różne grupy; jabłka np. nie zawierają skrobi
- Dołączył: 2005-09-22
- Miasto: Bielawa
- Liczba postów: 763
7 kwietnia 2009, 09:56
Różne są diety niełącznie:Diamondzi,Hay,MM,SBi zapewne jeszcze więcej i są to zupełnie inne diety i inaczej są klasyfikowane produkty i inne zasady spożywania posiłków,więc może zastanów się jaką dietę chcesz stosować i dopiero zastanawiaj się nad listą produktów.
- Dołączył: 2007-12-27
- Miasto: deszczowa kraina
- Liczba postów: 1140
7 kwietnia 2009, 21:47
z tego co sie orientuje to owoce podpiete sa pod grupe bialkowa<bo tu chodzi o sposob trawienia,ser rzeczywiscie bialy mozna laczyc z chlebem,to na zolty trzeba uwazac,tak samo maslanka i jogurt sa neutralne!Owoce z tego co wiem to radza na czczo albo miedzy posilkami,banany sa skrobiowe!
- Dołączył: 2007-08-31
- Miasto: Mszczonów
- Liczba postów: 1990
28 lutego 2013, 16:22
Kto stosował lub stosuje...?
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
28 lutego 2013, 20:35
A po co takie cuda na kiju skoro można jeść normalnie i też chudnąć? Ja widzę że ludziom się nudzi i koniecznie dieta musi oznaczać wysiłek w postaci łaczenia/niełączenia/liczenia kalorii itd.