- Dołączył: 2007-01-09
- Miasto:
- Liczba postów: 580
12 marca 2008, 15:59
1. Dieta Atkinsa
Dzień I
Śniadanie: jajecznica z szynką, kawa bezkofeinowa, bezkofeinowa kawa lub herbata
Przekąska: seler naciowy z serkiem ziołowym
Obiad: hamburger z serem i bekonem, bez bułki, mała porcja surówki z bialej kapusty, woda sodowa
Kolacja: koktajl z krewetek z musztardą i majonezem,
Dzień II
Śniadanie: jajka sadzone na bekonie, herbata zielona
Obiad: stek z czarnym pieprzem, surówka z czerwonej kapusty
Przekąska: awokado z majonezem
Kolacja: salatka z zielonej sałaty i grillowanego kurczaka
Dzień III
Śniadanie: omlet z pomidorami, czerwona herbata
Obiad: kotlet mielony z żołtym serem, mizeria
Przekąska: 2 plastry sera pleśniowego np. brie
Kolacja: pieczone udko kurczaka, rzodkiewki
Dzień IV
Śniadanie: wędzona makrela z serkiem śmietankowym, zielona herbata
Obiad: żeberka wieprzowe z rusztu, pieczony bakłażan
Przekąska: plaster pasztetu wieprzowego
Kolacja: rosół drobiowy
Dzień V
Śniadanie: pasta jajeczna, ogórek
Obiad: pieczony łosoś z masłem czosnkowym
Prezkąska: garść migdałów
Kolacja: smażone pieczarki z kozim serem
Dzień VI
Śniadanie: kiełbaski w sosie serowym
Obiad: schabowy bez panierki z papryką pieczoną
Przekąska: awokado z majonezem
Kolacja: wędzone udko kurczaka, salatka z pomidora ze szczypiorkiem
Dzień VII
Śniadanie: omlet z polędwicą wędzoną
Obiad: schabowy bez panierki, szpinak zasmażany
Przekąska: kilka plasterków salami
Kolacja: salatka z tuńczyka, ogórka lkwaszonego i jajka na twardo z majonezem
Dzień VIII
Śniadanie: półmisek wędlin z sosem tatarskim
Obiad: stek wieprzowy w sosie jajecznym
Przekąska: ozorek w galarecie
Kolacja: salatka z śledziowa z szalotką
2. Dieta kopenhaska
DZIEŃ 1 i 8
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor
kolacja: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
DZIEŃ 2 i 9
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
kolacja: 100g szynki (czyli jeden plaster lub - jak kto woli - 4 cienko krojone plasterki), 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 3 i 10
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru, grzanka
obiad: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor
kolacja: 100g szynki (czyli jeden plaster lub - jak kto woli - 4 cienko krojone plasterki), 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną
DZIEŃ 4 i 11
śniadanie: kubek kawy i kostka cukru
obiad: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny
kolacja: sałatka owocowa (czyli kilka rodzajów owoców, ale nie więcej niż 4, np. jabłko, gruszka, pomarańcza, banan, winogrona, kiwi; owoce pokroić na kawałki, skropić cytryną), 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 5 i 12
śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
obiad: duża chuda ryba; najodpowiedniejsze są dorsz albo pstrąg. Przykład przyrządzenia: Rybę oblożyć plasterkami cytryny, lekko popieprzyć w środku i na zewnątrz, owinąć w folię aluminiową i włożyć do gorącego piekarnika na 15-20 min.
kolacja: befsztyk, sałata i brokuły
DZIEŃ 6 i 13
śniadanie: kubek czarnej kawy i kostka cukru
obiad: kurczak (najlepiej gotowany, ewentualnie pieczony), sałata z olejem i cytryną
kolacja: 2 jajka na twardo, duża starta marchewka
DZIEŃ 7
śniadanie: kubek herbaty bez cukru
obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa
kolacja: nic
3. Dieta 1000 kalorii
(Zasady ogólne)
I śniadanie - 250 kcal,
II śniadanie - 100 kcal,
Obiad - 350 kcal,
Podwieczorek - 100 kcal,
Kolacja - 200 kcal
Dzień 1
I śniadanie: płatki, np. czekoladowe z małym jogurtem naturalnym
II śniadanie: do 100 ml wywaru warzywnego (b. gorącego) dodać roztrzepane jajko
Obiad: lekko przyprawiona 1/2 filetu z kurczaka (lub 100 g z indyka), usmażona na oleju. Plus porcja gotowanych warzyw.
Podwieczorek: sałatka z ogórka i pomidora z cebulką
Kolacja: kluski leniwe z chudegobiałego sera
Dzień 2
I śniadanie: pszenna bułeczka lub grahamka z masłem i dżemem
II śniadanie: surówka z marchwi, jabłka i soku z cytryny
Obiad: kotleciki z mielonego mięsa, twarożku, soli i pieprzem. usmażone razem z pokrojoną papryką i 1/2 cukinii
Podwieczorek: 2 pieczone jabłka.
Kolacja: sałatka z 100g szynki, 100 g sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, kwaśnego jabłka i 3 łyżek jogurtu naturalnego
Dzień 3
I śniadanie: opakowanie serka wiejskiego z pokrojoną pomarańcza i 2 łyżeczkami dżemu
II śniadanie: Banan.
Obiad: ugotować szklankę makaronu, dodać sos zrobiony z serka typu Bieluch i połowy szklanki pomidorów z puszki i kilku oliwek, przyprawiony do smaku
Podwieczorek: 2 nektarynki
Kolacja: sałatka z tuńczyka: pół puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, sałata
Dzień 4
I śniadanie: bułka pełnoziarnista z margaryną i szynką oraz pomidorem/ogórkiem
II śniadanie: 3 cienkie plasterki szynki
Obiad: obsmażyć na ł żce oliwy/oleju 100 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka, małego kabaczka, paprykę i 1/2 pora. Zjeść z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Podwieczorek: 5 kostek czekolady
Kolacja: sałatka owocowa z arbuza, 2 plastrów ananasa i grejpfruta
Dzień 5
I śniadanie: kanpka z pumpernikla z masłem, twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem.
II śniadanie: grejpfrut.
Obiad: ugotowana kasza gryczana (100 g) plus jajko sadzone plus kefir.
Podwieczorek: zupa-krem z pora
Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego z twarogiem, papryką, pomidorem i sałatą.
Dzień 6
I śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z masłem, żółtym serem, 2 marchewki lub jabłko.
II śniadanie: 2 delicje lub 3 biszkopty.
Obiad: smażony filet z ryby podany z surówką z kiszonej kapusty
Podwieczorek: 4 cienikie plastry chudej wędliny
Kolacja: sałatka z selera i jablka oraz groszku z łyżką jogurtu
Dzień 7
I śniadanie: jajecznica z 2 jaj na łyżce masła z dodatkiem szczypiorku. Plus 2 kromki chleba chrupkiego
II śniadanie: Kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem i kiszonym ogórkiem
Obiad: 2 paryki zapiekane nadziewane białym serem z dodatkiem pieprzu i serka topionego
Podwieczorek: 3 kulki lodów
Kolacja: Szklanka ugotowanego makaronu z 2 łyżkami oliwek, łyżką oliwy, świeżą bazylią, czosnkiem i pomidorem
4. DIETA DETOKS
Dzień 1
Sniadanie: sałatka owocowa, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: surówka z marchwi i jabłka, szklanka soku wielowarzywnego
Obiad: zielona zupa, filiżanka herbaty owocowej
Podwieczorek: pieczone jabłko
Kolacja: sałatka z tofu, szklanka herbaty owocowej
Dzień 3/4
Sniadanie: musli z owocami i jogurtem, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem, szklanka soku grejpfrutowego
Obiad: ryż z warzywami, szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek: koktajl truskawkowy
Kolacja: sałatka z kuskusem, szklanka herbaty z aronii
Dzień 5
Śniadanie: maślanka (szklanka) z płatkami kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: warzywa z dipem czosnkowym
Obiad: omlet ze szpinakiem, surówka, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: koktajl malinowy
Kolacja: kromka chleba chrupkiego z miodem, Surówka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aronii
Dzień 6
Śniadanie: grzanki z jajkiem i szczypiorkiem, surówka, szklanka zielonej herbaty
II śniadanie: banan
Obiad: chłodnik, gotowana fasolka szparagowa (200 g) polana rozpuszczoną margaryną (płaska łyżka), gotowane ziemniaki z koperkiem, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: szklanka soku grejpfrutowego, 10 orzechów laskowych
Kolacja: serek z owocami i miodem, szklanka herbaty owocowej
Dzień 7
Śniadanie: jogurt z musli i truskawkami, filiżanka zielonej herbaty
II śniadanie: kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego
Obiad: zupa z soczewicy, sałatka z pieczarkami, filiżanka zielonej herbaty
Podwieczorek: szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia
Kolacja: dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, filiżanka zielonej herbaty
5. Dieta kapuściana
DZIEŃ 1
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach owoce (z wyjątkiem bananów)
DZIEŃ 2
Śniadanie, obiad: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, warzywa gotowane lub surowe, najlepiej zielone (z wyjątkiem: fasoli, kukurydzy, grochu)
Kolacja: 2 ziemniaki gotowane bez soli
DZIEŃ 3
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, owoce i warzywa (oprócz bananów i ziemniaków)
DZIEŃ 4
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, 3 banany, mleko odtłuszczone (bez ograniczeń)
DZIEŃ 5
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana (co najmniej 1 porcja), 6 pomidorów, 25-50 dkg mięsa (z kurczaka, indyka lub chudej ryby) ugotowanego lub pieczonego bez tłuszczu.
DZIEŃ 6
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach, 25-50 dkg wołowiny (lub chudej ryby, piersi z kurczaka lub indyka), warzywa, najlepiej zielone
DZIEŃ 7
Śniadanie, obiad, kolacja: zupa kapuściana w dowolnych ilościach; różne jarzyny; 100 g ciemnego ryżu; soki warzywne
6. Dieta Low fat - niskotłuszczowa
Dzień 1
Śniadanie: grahamka z wędliną, grahamka z miodem
Obiad: kotlet mielony (100 g), surówka z marchwi (50 g)
Przekąska: jogurt light z jagodami lub innymi owocami sezonowymi
Kolacja: makaron (50 g) z serem białym (50 g)
Dzień 2
Śniadanie: płatki owsiane (3 łyżki) na mleku, bułka z szynką
Obiad: de volay (150 g), tarte buraczki (50 g)
Przekąska: 2 jabłka
Kolacja: ragout (200 g) z warzyw sezonowych
Dzień 3
Śniadanie: 2 kromki chleba ciemnego z salami cienko posmarowane masłem
Obiad: pierś kurczaka grilowana, fasolka szparagowa
Przekąska: chleb chrupki z twarożkiem light lub budyń
Kolacja: serek homogenizowany
Dzień 4
Śniadanie: płatki z mlekiem (250 ml), bułka pszenna z polędwicą
Obiad: gołąbek z mięsem, gotowana marchewka z groszkiem (100 g)
Przekąska: 2 pomarańcze
Kolacja: placuszki z jabłkami
Dzień 5
Śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego z dżemem Obiad: ryba gotowana (150 g) na parze z warzywami
Przekąska: 2 jajka gotowane
Kolacja: papryka faszerowana mięsem z kurczaka (50 g)
Dzień 6
Śniadanie: ryż na mleku, grahamka z masłem
Obiad: kurczak po chińsku (150 g) z fasolką szparagową, marchewką, cebula i czosnkiem (150 g)
Przekąska: brokuły gotowane (200 g) na parze
Kolacja: kopytka z sosem pomidorowym i czosnkiem (150 g)
Dzień 7
Śniadanie: 2 kromki pumpernikla z wędliną drobiową i łyżeczka pasty paprykowej
Obiad: łosoś z rusztu, 2 ziemniaii
Przekąska: 4 biszkopty lub 2 kulki lodów
Kolacja: jajecznica na łyżce masła
7. DIeta rozłączna
Dzień 1
Śniadanie: bułka pełnoziarnista z pomidorem i sałatą
Obiad: ryż brązowy zapiekany z jabłkami
Kolacja: porcja fasoli szparagowej, można ją polać 2 łyżeczkami roztopionego masła
Dzień 2
Śniadanie: twaróg z rzodkiewką
Obiad: ryba pieczona w folii lub gotowana na parze
Kolacja: surowka z warzyw sezonowych polana winegretem
Dzień 3
Śniadanie: jogurt naturalny, 2 jajka na miękko
Obiad: pierogi z jagodam lub z innymi sezonowymi owocami
Kolacja: sałatka z owoców (np. winogron i ananasa lub moreli z puszki oraz arbuza
Dzień 4
Śniadanie: łosoś wędzony, kilka plastrów sera typu oscypek
Obiad: naleśniki ze szpinakiem
Kolacja: dwa pieczone (w mikrofali lub piekarniku) jabłka z cynamonem lub dwa pieczone banany
Dzień 5
Śniadanie: Bułka pełnoziarnista z twarogiem i szczypiorkiem, oliwki Obiad: Ziemniaki z wody lub pieczone, sałatka z pomidorów i cebuli
Kolacja: Dwie kromki chlepa pełnoziarnistego żytniego z niskosłodzonym dżemem
Dzień 6
Śniadanie: 2 kabanosy drobiowe lub wieprzowe, sok z marchwi
Obiad: Pierś z kurczaka z grilla plus surówka z warzyw
Kolacja: Koktajl z jogurtu naturalnego i wiśni, bananów i/lub truskawek
Dzień 7
Śniadanie: Jajecznica z szynkś i sałatka z rzodkiewek
Obiad: Spaghetti z sosem pomidorowym, bazylią i czosnkiem
Kolacja: Sałatka z gruszek lub jabłek, rodzynek i suszonych fig plus jogurt naturalny
8. DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Dzień 1
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie: ubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad: szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej paparyki pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem
Dzień 2
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, 50 g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie: opakowanie serka homogenizowanego
Obiad: talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyżnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty dopraiwonej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Podwieczorek: szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja: 150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
Dzień 3
I śniadanie: kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie: kubeczek kefiru
Obiad: 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek: szklanka owoców sezonowych
Kolacja: 2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100 g brokułow z wody
Dzień 4
I śniadanie: filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie: kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad: chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
Kolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki
Dzień 5
I śniadanie: kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pasta rybną (30 g wędzonej makreli i 80 g chudego twarogu), 100 g surówki z pora i jabłka
II śniadanie: mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad: 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody
Dzień 6
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie: banan, 175 g jogurtu naturalnego
Obiad: zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek: plaster arbuza
Kolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego
Dzień 7
I śniadanie: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie: pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad: talerz zupy kalafiorowej na włoszczyżnie i piersi z kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek: 150 g joguru owocowego
Kolacja: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą
9. Dieta makrobiotyczna
Dzień 1
ŚNIADANIE: pieczywo pelnoziarniste z serkiem tofu posypane pestkami slonecznika, herbata z róży
OBIAD: zupa z suszonych grzybów leśnych; brązowy ryż z cukinią
KOLACJA: pieczone jabłko, płatki owsiane na wodzie z pestkami dyni
Dzień 2
ŚNIADANIE: płatki owsiane z jabłkiem i jogurtem sojowym
OBIAD: zupa miso z warzywami; ryż dziki smażony z tofu
KOLACJA: kalafior duszony z marchewką
Dzień 3
ŚNIADANIE: proso zalane wodą i spęczniaje z posiekanymi orzechami laskowymi
OBIAD: Ryż brązowy z gotowaną fasolą, surowka z selera naciowego
KOLACJA: surówka z ogórka, kalarepki posypana ziarnem sezamowym
Dzień 4
ŚNIADANIE: płatki owsiane na wodzie; 2 kawałki żytniego pieczywa tostowego z 1 łyżką miodu; herbata ziołowa,
OBIAD: gotowana kasza jęczmienna z warzywami (marchew, brokuły), kiszony ogórek
KOLACJA: smażone tofu i surówka (kiełki rzodkiewki, marchew), kiszona kapusta
Dzień 5
ŚNIADANIE: jogurt sojowy z malinami i otrębami
OBIAD: kapusta pekińska nadziewana ogórkami i piklami imbirowymi z sosem z tofu, prażona kasza jaglana
KOLACJA: sałatka z czerwonej fasoli z jęczmieniem
Dzień 6
ŚNADANIE: pasztet z soczewicy, kromka pelnoziarnistego chleba, kiszone ogÓrki z posiekaną cebulką
OBIAD: makaron sojowy z wedzonym tofu, brokuły na parze z płatkami migdałowymi
KOLACJA: sałatka tabuleh z kuskusu
Dzień 7
ŚNIADANIE: banan pieczony z sosem waniliowym z jogurtu sojowego, szklanka truskawek
OBIAD: kuskus z rodzynkami i cebulką, surówka z marchewki i jabłka
KOLACJA: zupa warzywna z zielonym groszkiem i kaszą jęczmienną.
10. Monodieta kaszowa
Jesz tylko kaszę: na śniadanie, obiad i kolację w dowolnej ilości.
Sposób przyrządzenia kaszy jaglanej. Porcja wystarcza na cały dzień.
Szklankę kaszy jaglanej zalej 2,5 szklankami wrzątku. Gotuj powoli na płytce ok. pół godziny. Aby kasza była smaczniejsza i działała bardziej rozgrzewająco, można ją przed gotowaniem uprażyć na patelni na małym ogniu, przez cały czas mieszając, dopóki nie zacznie przyjemnie pachnieć.
Dieta nie jest najsmaczniejsza - ziarna gotuje się bez soli. Warunkiem dobrego oddziaływania zbóż jest dokładne żucie każdej porcji - min: 50 razy. Pij głównie na czczo i przed snem. Może to być nie gazowana woda mineralna lub wywary z ziół. Idealnie jest wtedy pić herbatkę z zielonej pietruszki, która oczyszcza nerki. Aby ją przyrządzić, łyżeczkę natki zalej w rondelku szklanką wody i gotujy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstaw pod przykryciem na kilkanaście minut.
11. Dieta Montignaca
Dzień I
Śniadanie: sok grejpfrutowy, kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata, herbata
Obiad: wołowina duszona z warzywami, gotowane brokuły , surówka z kapusty pekińskiej z oliwą z oliwek.
Kolacja: potrawka z indyka, gotowana fasolka szparagowa, świeży sok z jabłek.
Dzień II
Śniadanie: sok z pomaranczy, chleb pełnoziarnisty z niskosłodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata owocowa, pieczone jabłko
Obiad: gotowana pierś kurczka, surowka z pora z sosem jogurtowym, zielona herbata
Kolacja: ryba duszona w warzywach, salatka z pomidorów, woda mineralna niegazowana
Dzień III
Śniadanie: sok jabłkowy, pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0%
Obiad: zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki
Kolacja: filet z łososia z grilla, surowka z białej rzodkwii, herbata owocowa
Dzień IV
Śniadanie: sok grejpfrutowy, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor
Obiad: zupa warzywna, pierś kurczka pieczona w folii z ziołami, mizeria z chudym jogurtem, zielona herbata
Kolacja: pasta z wędzonej makreli i chudegotwarogu ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, rzodkiewki,
Dzień V
Śniadanie: sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką
Obiad: rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej
Kolacja: biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt
Dzień VI
Śniadanie: sok owocowy bez cukru, jabłko, jajecznica, kromka pelnoziarnistego chleba
Obiad: makaron razowy z sosem pomidorowy posypany parmezanem, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja: zupa krem z zielonego groszku, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony, herbata owocowa
Dzień VII
Śniadanie: sok z marchwi, omlet bez mąki z pieczarkami, kromka razowego chleba, brzoskwinia, herbata zielona
Obiad: papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi
Kolacja: kalafior gotowany posypany świeżym koprem, łosoś gotowany na parze
Uwaga: Soki owocowe i owoce zawsze jedz na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, a godzinę przed obiadem i kolacją lub trzy godziny po posiłku .
12. Dieta South Beach
Dzień 1
Śniadanie: jajecznica z boczniakami, pomidor, herbata zielona
II śniadanie: kalarepka
Obiad: pstrąg pieczony w folii z koperkiem, świeży ogórek
Podwieczorek: plaster chudego bialego sera, rzodkiewki
Kolacja: plaster chudej polędwicy wędzonej, salata z oliwą z oliwek
Dzień 2
Śniadanie: 2 jaja na twardo posypane szczypiorkiem, sałatka z kiełków słonecznika
II śniadanie: garść orzechów laskowych
Obiad: pierś kurczaka z brokułami gotowanymi na parze
Podwieczorek: 2 trójkąciki sera topionego light
Kolacja: 2 babeczki jarzynowe (300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut) herbata rooibos.
Dzień 3
Śniadanie: szklanka soku warzywnego, jajka sadzone na oliwie z oliwek, herbata czerwona
II śniadanie: sałatka z pomidorów posypana wiórkami sera feta light
Obiad: łosoś z rusztu, surówka z bialej rzodkwii
Podwieczorek: roladka z szynki z indyka i kiszonego ogorka
Kolacja: pieczony bakłażan z piecazrkami
Dzień 4
Śniadanie: omlet z papryką, szklanka soku pomidorowego
II śniadanie: serek homogenizowany light
Obiad: stek z polędwicy wołowej, kalafior z wody
Podwieczorek: sałatka fasolowa z czerwonej fasoli z sosem winegret
Kolacja: średnia wędzona makrela lub dorsz
Dzień 5
Śniadanie: biały ser twarogowy ( odtłuszczony ), rzodkiewka, papryka, szczypiorek, przyprawy
II śniadanie: garść pistacji
Obiad: pierś kurczaka zapiekana z plasterkiem mozarelli, salataka z pomidora i ogórków
z mozarellą ( Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę, mieszamy w Podwieczorek: puszeczka tuńczyka w sosie własnym na liściu cykorii
Kolacja: 2 jajka na twardo, serek wiejski light z posiekaną bazylią
Dzień 6
Śniadanie: jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego,
II Śniadanie: jogurt sojowy light
Obiad: Filet z indyka z czosnkiem na oliwie, cukinia z grilla
Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych light
Kolacja: sałatka z białej kapusty.z paluszkami krabowymi
Dzień 7
Śniadanie: jajecznica z pomidorem na oliwie z oliwek, bezkofeinowa
II Śniadanie: plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
Obiad: zupa warzywna z kurczakiem (szparagi, brokuły, kalafior, seler, groszek zielony, pokrojona pierś z kurczaka, bulion)
Podwieczorek: sałatka z pomidorów z cebulką
Kolacja: salatka z kapusty pekińskiej z wędzonym łososiem
- Dołączył: 2007-01-09
- Miasto:
- Liczba postów: 580
12 marca 2008, 16:24
Rzuć palenie i nie utyj!
fot. Shutterstock |
Ci,
którzy chcieliby zerwać z tym zgubnym nałogiem, bardziej obawiają się
przyrostu wagi niz szkodliwych skutków palenia. Czas spojrzeć prawdzie
w oczy: nie ma się czego obawiać.
Jednym z
objawów odstawienia papierosów jest zmiana tempa przemiany materii.
Brak nikotyny może powodować zwiększenie apetytu, a jednocześnie
zwolnienie działalności jelit, a co za tym idzie, zaparcia, wzdęcia,
uczucie
pełności, gorsze przyswajanie składników pokarmowych. To
pesymistyczna informacja. Jest też dobra wiadomość: 1/3 osób, które
przestają palić, w ogóle nie tyje. A dla pozostałych mamy kilka rad.
Jak pozbyć się toksyn?
Na
wspomniane kłopoty z trawieniem najlepsza jest dieta bogata w błonnik,
czyli warzywa i owoce. Należy także unikać mięsa wieprzowego, które
może hamować wydalanie z organizmu nikotyny. Z tego
samego
powodu w pierwszym okresie po rzuceniu palenia warto zrezygnować z
białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka roślinnego (szukaj go
w roślinach strączkowych). Potem głównym źródłem białka mogą być ryby,
drób, jajka, chude mleko i jego przetwory, orzechy, soja. Z produktów
zbożowych najlepsze jest pieczywo pełnoziarniste, razowe oraz kasze; są
bogate w błonnik i sycą na długo. Pamiętajmy też o piciu dużej ilości
płynów, gdyż to ułatwia wydalanie z organizmu szkodliwych związków.
Wspomaganie odwyku
Po
zjedzeniu niektórych potraw lub wypiciu napojów papierosy smakują
mniej, a po innych bardziej. Po daniach ostrych i tłustych pali się
więcej i chętniej, a po kwaśnych i cierpkich papieros nie smakuje.
Podobnie jest z napojami: niewskazane są alkohol, kawa, mocna herbata.
"Bezpieczne" są soki owocowe, mleko niskotłuszczowe i woda. Jeśli więc
chcemy uniknąć pokusy zapalenia, sięgajmy po produkty i potrawy, które
nie budzą ochoty na papierosa. Nie zapominajmy też o owocach i
warzywach, po których z reguły nie chce się palić. Uczeni
zaobserwowali, że jabłka ograniczają ilość wypalanych papierosów nawet
u osób, które wcale nie zamierzają rzucić palenia! Poza tym owoce i
warzywa zawierają naturalne antyoksydanty i witaminy, które pomagają
zregenerować organizm, zatruty przez wieloletnie wdychanie dymu.
Jak utrzymać linię?
Rzucając
palenie, nie trzeba się wcale głodzić - wystarczy zmienić sposób
odżywiania się. Posiłki jadajmy regularnie, o stałych porach, jedzmy
więcej na śniadanie niż na obiad i kolację. Dość często bywa tak, że
chęć zapalenia papierosa zastępuje ochota na małe przekąski. Warto
wtedy mieć pod ręką obraną marchewkę, jabłko, banana, figę lub kubek
chudego jogurtu.
Przyda się też na co dzień nieco strategii. Warto
dokładnie planować dzienny jadłospis i przynajmniej z grubsza liczyć
spożywane kalorie - w ten sposób unikniemy wielu pułapek. I oczywiście
trzeba też dbać o to, by spalać więcej kalorii, czyli mieć nieco więcej
ruchu niż dotychczas. Może to być siłownia 2 razy w tygodniu, ale
czasem wystarczy mniej korzystać z windy czy samochodu. Pamiętajmy też
o odpowiedniej ilości snu, przynajmniej 8 godzin na dobę. Udowodniono,
że osoby wyspane rzadziej ulegają pokusie podjadania między posiłkami.
Poza tym długie wieczorne przesiadywanie przed telewizorem wręcz
skłania do podjadania drobnych tuczących przekąsek (zwłaszcza gdy na
ekranie pojawia się reklama żywności!). Lepiej więc iść spać wcześniej
i dać odpocząć żołądkowi.