Temat: Podstawowe zasady diety!!!

Jak czytam niektóre wypowiedzi na forum i to jak się odżywiacie to aż mi oczy wychodzą na wierzch, wiem jednak że ja kiedyś też takie błędy popełniałam, więc chcę sie podzielić tym czego się nauczyłam i mam nadzieję że Wy też się będziecie dzieliły i skonfrontujemy nasze poglądy:)

1. Minimalna ilość kalorii dziennie to 1200 przy większych ćwiczeniach i większej wadze 1400-1600
Dlaczego? 
Bo mięśnie potrzebują dostawać papu, najlepiej w postaci białek, jesli nie dostają to organizm zjada mieśnie, na wadze widzimy owszem mniej, w centymetrach też ale potem jest coś na co sama się juz nie raz nacięłam: waga stoi i stoi a my ćwiczymy więcej i więcej i jemy mniej i mniej i dziwimy sie co jest grane. Ano to jest grane że już mamy tak mało mieśni że metabolizm spadł nam do tego stopnia że wczesniej jedzac 700kcal pięknie chudłyśmy, teraz jedząc 900 tyjemy.

2. Większość osób myśli że najlepiej najpierw schudnąć a potem zabrać się za mieśnie bo skoro ich nie widać pod tłuszczem to po co się męczyć.
Błąd.
To właśnie mięśnie spalają tłuszcz i im jest ich więcej tym więcej tłuszczu sie spala, czyli lepszy metabolizm, ćwiczac interwały zamiast aerobów wyrabiamy mięśnie, jednocześnie zwiększając absorpcję tlenu przez cały dzień (nawet po ćwiczeniach) co znowu sprzyja spalaniu tłuszczu. Kobiety często boją sie ze nabiją sobie tylko mięśnie przez co będą wyglądały na większe- bez przesady wątpię żeby któraś z Was tyle ćwiczyła zeby jakoś znacząco powiekszyć objętośc mięśni, pamiętajcie tylko o rozciąganiu:)

3. Otręby nie je się z jogurtem.
Wogóle z niczym się nie je, otręby najlepiej działają jako taka szczotka czyszcząca nasze jelita rano na czczo 2 łyżli wypite ze szklanką, dwoma wody. Jedząc z jogurtem tworzy sie taka papka która zatyka nam jelita, obkleja włoski jelitowe (czy jak tam się te wypustki zwą) przez co jak potem zjemy śniadanie to żadne substancje odżywcze sie nie przyswoja, oczywiście poza węglowodanami i tłuszczami które trawią się wcześniej w żołądku a wegle nawet już w jamie ustnej

4. owoce sa dobre ale z umiarem. 
Trzeba pamiętać że owoce to głównie cukier, a wieczorem powinniśmy unikać cukrów

5. Ostatnio w programie naukowym na discovery pokazywali wyniki badań dotyczacych diety- wysoki poziom insuliny we krwi jest przyczyną odkłądania się tłuszczu- trzeba zapamiętać ten wniosek

6. herbatki przeczyszczające itp. sprawiają że organizm się rozleniwia, jeśli dostarczamy mu coś, co pracuje za niego to nie bedzie mu sie chcioało pracowac bez tego, moja znajoma zaczynała od jednej dziennie teraz musi 3 żeby iść do kibelka jak normalny człowiek:/
 
7. minimum 1,5 litra wody dziennie
Dietetycy mogą polecać różne sposoby na schudniecie, ale w tym są zgodni, obowiązkowo 1,5litra wody (moga być inne płyny ale nie wliczamy kawy)

8. Gdy jemy nie pijemy!
Oczywiście można popić łyczek czy dwa, żeby nam jedzenie w gardle nie stanęło, ale ogólnie chodzi o to, żeby tak jak niektóre dziewczyny nie wypijać litrów wody przed jedzeniem, żeby oszukać żołądek. Przy dobrej diecie nie potrzeba takich wybiegów a woda niepotrzebnie tylko rozpuszcza kwasy żołądkowe utrudniając trawienie i powodując wzdęcia.
na razie tyle:)

p.s zasady którymi sie kierujemy podkreślmy grubszą czcionką i kolorem, dzięki temu będą się odróżniały od rozmów które międzyczasie bedziemy prowadziły:)
> gratuluje tych 10 kilo i dzieki za rade ;)

Spoko :)

Dziękuję! Niestety później wpadłam w dołek... (nie od diety ;] ) schudłam jeszcze bardziej a potem zażerałam się na poprawę humoru czekoladowymi batonami i teraz 'muszę' znowu parę kilo schudnąć ;) ale spoko, jak się wie, jak to wcale nie takie trudne.
> dzięki za linka:)

Nie ma sprawy :)
Węglowodany m.in. odżywiają mózg, dlatego są ważne

 Piramida Zdrowego Żywienia

Fundament piramidy - ruch i kontrola wagi

Podstawą piramidy zdrowego żywienia są kontrola wagi oraz regularne ćwiczenia, ponieważ te dwa elementy zdecydowanie podnoszą szanse utrzymania dobrego zdrowia. Dodatkowo wpływają one na to co i jak jesz oraz jak jedzenie wpływa na Ciebie. Poniżej natomiast opisane są po kolei wszystkie elementy piramidy.

1. Pełnoziarniste potrawy (przy większości posiłków)

Nasze organizmy potrzebują węglowodanów. Węglowodany wykorzystywane są głównie do produkcji energii. Duże ich ilości wykorzystywane są również przez mózg. Najlepszym źródłem węglowodanów są właśnie produkty pełnoziarniste. Produkty pełnoziarniste bowiem są przyrządzone z całych ziaren, zawierających zarówno zewnętrzną łupinę bogatą w błonnik jak i wnętrze ziarna (zalążek) zawierające skrobię i inne węglowodany. Nasze organizmy trawią pełnoziarniste produkty znaczenie wolniej niż wysoko przetworzone węglowodany jak biała mąka, dzięki czemu poziom cukru we krwi oraz poziom insuliny utrzymują się na niskim poziomie. Zapobieganie gwałtownym skokom poziomu insuliny i poziomu cukru we krwi znacznie zmniejszając ryzyko zachorowań na cukrzycę.

2. Oleje roślinne

Każdy z nas nieraz słyszał, że tłuszcze są tuczące i szkodliwe ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i należy ich unikać. W rzeczywistości nie jest to prawdą, lub też jest to częściowa nieprawda. Tłuszcze są bowiem w organizmie niezbędne. Są budulcem wielu związków, w tym wielu ważnych hormonów. Istotne jest natomiast jakie tłuszcze się spożywa. Należy unikać tłuszczów nasyconych - są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, oraz tłuszczów trans - znajdowanych przede wszystkim w margarynie (tłuszcze trans powstają podczas procesu utwardzania tłuszczy roślinnych). Zdrowymi tłuszczami są natomiast tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy oraz tłuszcze znajdowane w orzechach, migdałach lub rybach.

Spożywanie wymienionych powyżej olejów roślinnych, ryb i orzechów korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Tłuszcze roślinne powodują podwyższenie cholesterolu HDL zwanego ?dobrym cholesterolem? oraz obniżenie cholesterolu LDL - ?złego cholesterolu? zwiększającego ryzyko choroby miażdżycowej i innych chorób układu krążenia.

Z punktu widzenia utrzymywania właściwej wagi należy pamiętać, że tłuszcze zawierają bardzo dużo kalorii. Ponieważ jednak są one niezbędne dla właściwego i zdrowego funkcjonowania nie wolno z nich rezygnować - powinno się je spożywać stosunkowo często ale z umiarem.

3. Warzywa (bez limitu), owoce (2 do 3 razy dziennie)

Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może obniżyć ryzyko zawałów serca i udarów mózgu oraz zapobiec różnego rodzaju nowotworom. Warzywa i owoce są źródłem wielu niezbędnych do życia mikroelementów i witamin oraz są z reguły niskokaloryczne, dzięki czemu w zasadzie nie ma ograniczeń w ich spożywaniu. Dodatkowo zielone warzywa są bogate w błonnik, który wywołuje uczucie sytości oraz zapobiega podnoszeniu się cukru we krwi po posiłku. Spożywanie warzyw i owoców jest więc bardzo zdrowe.

4. Ryby, drób i jaja (raz dziennie)

Zarówno ryby jak i drób są dobrymi źródłami białka, które jest jednym z podstawowych budulców naszego organizmu. Wiele badań wskazuje na to, że jedzenie ryb powoduje obniżenie ryzyka zawału serca. Ryby zawierają również dużo fosforu, dzięki czemu poprawiają pracę mózgu. Zarówno drób jak i ryby mają poważną zaletę jako źródła białka - zawierają mało tłuszczy nasyconych, powodujących podnoszenie poziomu cholesterolu.

5. Orzechy i owoce strączkowe (1 do 3 razy dziennie)

Owoce strączkowe i warzywa są bardzo dobrymi źródłami białek, błonnika i minerałów. Warto je jeść codziennie; należy jednak uważać, ponieważ większość z nich jest bardzo kaloryczna.

6. Produkty mleczne (1-2 dziennie)

Produkty mleczne zawierają wapń, który jest głównym budulcem kości. Spożywanie odpowiedniej ilości produktów mlecznych wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.

7. Czerwone mięso i masło (umiarkowanie)

Czerwone mięso i masło znajdują się na czubku piramidy. Potrawy te zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu. Osoby spożywające duże ilości czerwonego mięsa powinny rozważyć przerzucenie się na ryby i białe mięso.

8. Biały chleb, Ziemniaki, Biały ryż, Słodycze (umiarkowanie lub w ogóle)

To może być zaskakujące, ale powinno się unikać powyższych potraw. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co powoduje większe skłonności do tycia, podnosi ryzyko zawału serca oraz zachorowania na cukrzycę. Zamiast powyższych powinno się spożywać ciemny chleb pełnoziarnisty, ryż niełuskany i inne pełnoziarniste pokarmy, które nie wywołują tak gwałtownych zmian poziomu cukru we krwi.

9. Witaminy

Nawet jeżeli bardzo uważamy na swoją dietę, może zdarzyć się nam niedobór poszczególnych mikroelementów lub witamin. Spożywanie suplementów razem z głównym posiłkiem zapewnia wypełnienie wszystkich powstałych przypadkowo luk. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie multiwitaminowej tabletki codziennie przy obiedzie.

10. Alkohol

Wiele badań dowiodło, że umiarkowane spożycie alkoholu powoduje obniżenie ryzyka chorób serca. Umiarkowanie jest jednak bardzo wskazane, gdyż w nadmiarze alkohol wywołuje wiele negatywnych skutków ubocznych.


a ja mam ważne pytanie, dotyczące mleka krowiego.. ponieważ znalazłam na stronie odzywianie.info.pl jedna zasadę która mnie zadziwia i nie wiem czy mam w to wierzyć bo kocham mleko i nie wyobrażam sobie życia bez  xD czy naprawdę mleko moze szkodzić? 
cytuje " 6. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego.

Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla młodych krów - cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest częstym alergenem, zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu. Przyswajalność wapnia z mleka jest słaba ze względu na złą proporcję wapnia do fosforu. Zastanawiające są statystyki odnośnie osteoporozy i młodzieńczej cukrzycy insulinozależnej - największy ich odsetek występuje w krajach o największym spożyciu przetworzonego mleka, a więc Kanada, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Finlandia, Szwecja, a praktycznie te dwa schorzenia nie występują w krajach gdzie mleko krowie jest niespożywane. Z powodu tych wszystkich zarzutów przetworzone mleko krowie zdobyło niechlubną opinię "cichego" mordercy.
Jeżeli chodzi o produkty mleczne fermentowane (jogurt naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko) to wzbudzają one znacznie mniej kontrowersji od mleka, ponieważ bakterie zawarte w tych produktach wykonały "robotę" za nasz układ trawienny i produkty te jeszcze przed spożyciem zostały nadtrawione. Ponadto produkty te zawierają przyjazne dla naszych jelit florę bakteryjną."

Salemka a na poczatku diety jadlas pieczywo? jak np. wygladlao Twoje sniadanie?
jablkomieta - z tym mlekiem to tak naprawdę nie wiadomo. Różnie piszą. Jedni polecają, inni każą ograniczać. Ja słyszałam, że podobno z mlekiem nie można przesadzać, bo można się odwapnić. Ja dziennie używam 1 szklankę mleka do musli, a resztę zastępuję kefirem albo jogurtem.
Za to maślanki i twarogi czy twarożki nie mają znowu tak dużo wapnia, jakby się mogło wydawać
> a ja mam ważne pytanie, dotyczące mleka
> krowiego.. ponieważ znalazłam na stronie
> odzywianie.info.pl jedna zasadę która
> mnie zadziwia i nie wiem czy mam w to wierzyć bo
> kocham mleko i nie wyobrażam sobie życia bez  xD
> czy naprawdę mleko moze szkodzić? cytuje " 6.
> Staraj się ograniczać ilość spożywanego
> homogenizowanego i pasteryzowanego mleka
> krowiego.Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest
> pokarmem dla młodych krów - cielaków, (potrzebnym
> min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi.
> Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby
> trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym
> podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka
> nie produkuje, w związku z tym mleko jest
> produktem ciężkostrawnym, co powoduje w
> następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu
> pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest częstym
> alergenem, zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące
> zwiększenie ilości cholesterolu. Przyswajalność
> wapnia z mleka jest słaba ze względu na złą
> proporcję wapnia do fosforu. Zastanawiające są
> statystyki odnośnie osteoporozy i młodzieńczej
> cukrzycy insulinozależnej - największy ich odsetek
> występuje w krajach o największym spożyciu
> przetworzonego mleka, a więc Kanada, Stany
> Zjednoczone, Wielka Brytania, Finlandia, Szwecja,
> a praktycznie te dwa schorzenia nie występują w
> krajach gdzie mleko krowie jest niespożywane. Z
> powodu tych wszystkich zarzutów przetworzone mleko
> krowie zdobyło niechlubną opinię "cichego"
> mordercy.Jeżeli chodzi o produkty mleczne
> fermentowane (jogurt naturalne, kefiry, twarogi,
> zsiadłe mleko) to wzbudzają one znacznie mniej
> kontrowersji od mleka, ponieważ bakterie zawarte w
> tych produktach wykonały "robotę" za nasz układ
> trawienny i produkty te jeszcze przed spożyciem
> zostały nadtrawione. Ponadto produkty te zawierają
> przyjazne dla naszych jelit florę bakteryjną."

Generalnie właściwie każde mleko jest homogenizowane - gdyby nie było to by się rozwarstwiało.
 
Jeśli chodzi o to czy mleko jest zdrowe to część osób zgadza się z tą teorią część nie. Moim zdaniem jest to dość logiczne, że jeżeli nie posiadamy podpuszczki to nie powinniśmy spożywać mleka ( i np. ja tego nie robię). Są osoby które spożywają mleko i czują się dobrze.

Mleczne produkty fermentowane są za to bardzo polecane jako źródło min. wapnia ( który jest potrzebny przy odchudzaniu).
> Salemka a na poczatku diety jadlas pieczywo? jak
> np. wygladlao Twoje sniadanie?

Pieczywo bardzo ograniczałam, ale jak już to ciemne. Moje typowe śniadanie to jogurt naturalny z mussli i 3-4 kostkami rozdrobnionej gorzkiej czekolady albo pieczywko chrupkie lekkie z twarożkiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem.
Ludzie różnie reagują na mleko... Niektórzy lepiej niektórzy gorzej. Poczytajcie o diecie zgodnej z grupą krwi :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.