- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 czerwca 2011, 16:35
Edytowany przez manru 26 czerwca 2011, 19:27
26 czerwca 2011, 17:36
Edytowany przez Salemka 26 czerwca 2011, 17:53
26 czerwca 2011, 17:37
26 czerwca 2011, 18:43
26 czerwca 2011, 18:48
Podstawą piramidy zdrowego żywienia są kontrola wagi oraz regularne ćwiczenia, ponieważ te dwa elementy zdecydowanie podnoszą szanse utrzymania dobrego zdrowia. Dodatkowo wpływają one na to co i jak jesz oraz jak jedzenie wpływa na Ciebie. Poniżej natomiast opisane są po kolei wszystkie elementy piramidy.
Nasze organizmy potrzebują węglowodanów. Węglowodany wykorzystywane są głównie do produkcji energii. Duże ich ilości wykorzystywane są również przez mózg. Najlepszym źródłem węglowodanów są właśnie produkty pełnoziarniste. Produkty pełnoziarniste bowiem są przyrządzone z całych ziaren, zawierających zarówno zewnętrzną łupinę bogatą w błonnik jak i wnętrze ziarna (zalążek) zawierające skrobię i inne węglowodany. Nasze organizmy trawią pełnoziarniste produkty znaczenie wolniej niż wysoko przetworzone węglowodany jak biała mąka, dzięki czemu poziom cukru we krwi oraz poziom insuliny utrzymują się na niskim poziomie. Zapobieganie gwałtownym skokom poziomu insuliny i poziomu cukru we krwi znacznie zmniejszając ryzyko zachorowań na cukrzycę.
Każdy z nas nieraz słyszał, że tłuszcze są tuczące i szkodliwe ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i należy ich unikać. W rzeczywistości nie jest to prawdą, lub też jest to częściowa nieprawda. Tłuszcze są bowiem w organizmie niezbędne. Są budulcem wielu związków, w tym wielu ważnych hormonów. Istotne jest natomiast jakie tłuszcze się spożywa. Należy unikać tłuszczów nasyconych - są to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, oraz tłuszczów trans - znajdowanych przede wszystkim w margarynie (tłuszcze trans powstają podczas procesu utwardzania tłuszczy roślinnych). Zdrowymi tłuszczami są natomiast tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy oraz tłuszcze znajdowane w orzechach, migdałach lub rybach.
Spożywanie wymienionych powyżej olejów roślinnych, ryb i orzechów korzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Tłuszcze roślinne powodują podwyższenie cholesterolu HDL zwanego ?dobrym cholesterolem? oraz obniżenie cholesterolu LDL - ?złego cholesterolu? zwiększającego ryzyko choroby miażdżycowej i innych chorób układu krążenia.
Z punktu widzenia utrzymywania właściwej wagi należy pamiętać, że tłuszcze zawierają bardzo dużo kalorii. Ponieważ jednak są one niezbędne dla właściwego i zdrowego funkcjonowania nie wolno z nich rezygnować - powinno się je spożywać stosunkowo często ale z umiarem.
Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może obniżyć ryzyko zawałów serca i udarów mózgu oraz zapobiec różnego rodzaju nowotworom. Warzywa i owoce są źródłem wielu niezbędnych do życia mikroelementów i witamin oraz są z reguły niskokaloryczne, dzięki czemu w zasadzie nie ma ograniczeń w ich spożywaniu. Dodatkowo zielone warzywa są bogate w błonnik, który wywołuje uczucie sytości oraz zapobiega podnoszeniu się cukru we krwi po posiłku. Spożywanie warzyw i owoców jest więc bardzo zdrowe.
Zarówno ryby jak i drób są dobrymi źródłami białka, które jest jednym z podstawowych budulców naszego organizmu. Wiele badań wskazuje na to, że jedzenie ryb powoduje obniżenie ryzyka zawału serca. Ryby zawierają również dużo fosforu, dzięki czemu poprawiają pracę mózgu. Zarówno drób jak i ryby mają poważną zaletę jako źródła białka - zawierają mało tłuszczy nasyconych, powodujących podnoszenie poziomu cholesterolu.
Owoce strączkowe i warzywa są bardzo dobrymi źródłami białek, błonnika i minerałów. Warto je jeść codziennie; należy jednak uważać, ponieważ większość z nich jest bardzo kaloryczna.
Produkty mleczne zawierają wapń, który jest głównym budulcem kości. Spożywanie odpowiedniej ilości produktów mlecznych wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie.
Czerwone mięso i masło znajdują się na czubku piramidy. Potrawy te zawierają duże ilości tłuszczy nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu. Osoby spożywające duże ilości czerwonego mięsa powinny rozważyć przerzucenie się na ryby i białe mięso.
To może być zaskakujące, ale powinno się unikać powyższych potraw. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co powoduje większe skłonności do tycia, podnosi ryzyko zawału serca oraz zachorowania na cukrzycę. Zamiast powyższych powinno się spożywać ciemny chleb pełnoziarnisty, ryż niełuskany i inne pełnoziarniste pokarmy, które nie wywołują tak gwałtownych zmian poziomu cukru we krwi.
Nawet jeżeli bardzo uważamy na swoją dietę, może zdarzyć się nam niedobór poszczególnych mikroelementów lub witamin. Spożywanie suplementów razem z głównym posiłkiem zapewnia wypełnienie wszystkich powstałych przypadkowo luk. Najlepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie multiwitaminowej tabletki codziennie przy obiedzie.
Wiele badań dowiodło, że umiarkowane spożycie alkoholu powoduje obniżenie ryzyka chorób serca. Umiarkowanie jest jednak bardzo wskazane, gdyż w nadmiarze alkohol wywołuje wiele negatywnych skutków ubocznych.
Edytowany przez kamila19851 26 czerwca 2011, 18:49
26 czerwca 2011, 18:50
Mleko krowie jak wskazuje sama nazwa jest pokarmem dla młodych krów - cielaków, (potrzebnym min. do wzrostu kopyt i rogów), a nie dla ludzi. Mleko krowie jest mlekiem typu kazeinowego. Aby trawić kazeinę jest nam potrzebny enzym podpuszczka, którego organizm dorosłego człowieka nie produkuje, w związku z tym mleko jest produktem ciężkostrawnym, co powoduje w następstwie zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ponadto mleko krowie jest częstym alergenem, zawiera tłuszcze zwierzęce, powodujące zwiększenie ilości cholesterolu. Przyswajalność wapnia z mleka jest słaba ze względu na złą proporcję wapnia do fosforu. Zastanawiające są statystyki odnośnie osteoporozy i młodzieńczej cukrzycy insulinozależnej - największy ich odsetek występuje w krajach o największym spożyciu przetworzonego mleka, a więc Kanada, Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Finlandia, Szwecja, a praktycznie te dwa schorzenia nie występują w krajach gdzie mleko krowie jest niespożywane. Z powodu tych wszystkich zarzutów przetworzone mleko krowie zdobyło niechlubną opinię "cichego" mordercy.
Jeżeli chodzi o produkty mleczne fermentowane (jogurt naturalne, kefiry, twarogi, zsiadłe mleko) to wzbudzają one znacznie mniej kontrowersji od mleka, ponieważ bakterie zawarte w tych produktach wykonały "robotę" za nasz układ trawienny i produkty te jeszcze przed spożyciem zostały nadtrawione. Ponadto produkty te zawierają przyjazne dla naszych jelit florę bakteryjną."
26 czerwca 2011, 19:01
26 czerwca 2011, 19:01
26 czerwca 2011, 19:04
26 czerwca 2011, 19:06
26 czerwca 2011, 19:07