Temat: Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

W związku z trwającą wiosną szukam metod oczyszczania, a przy tym sposobu na schudnięcie. Odkryłam dietę, a właściwie kurację dr Ewy Dąbrowskiej, która podobno pomaga wyleczyć wiele dolegliwości i chorób. 
Na czym konkretnie polega ta kuracja? Macie z nią jakieś doświadczenia? Co o niej sądzicie?
Moja koleżanka ją stosowała :)
A na czym ona polega?
była z niej zadowolona?
http://www.dieta-dabrowska.pl/dieta.html u znajdziecie wszystkie informacje, ja mogłabym cos zapomnieniec i byłby problem
Bardzo zadowolona , do dzis do niej wraca, raz na pół roku. Jest całkowicie odmieniona, wzrok jej się nawet poprawił .... Generalnie wyglądała jak nie ona ...
no to może i ja spróbuje, zamierzam sobie ściągnąć jej książkę, tylko nie wiem w której jest opisana ta kuracja
Na czym polega dieta? 

Kuracja Ewy Dąbrowskiej to półgłodówka, polegająca na jedzeniu tylko warzyw i owoców. Spożywa się je surowe, kwaszone lub gotowane, w postaci zup i soków bez dodatków cukru, soli czy tłuszczu, w nieograniczonych ilościach. Przyjmując z nich zaledwie 400–600 kcal dziennie, przestawiamy organizm na korzystanie z własnych zapasów, wydalamy zbędną wodę, usuwamy chore komórki i ogniska zapalne. 

Warzywa i owoce to najlepsze produkty do oczyszczania, ponieważ są źródłem wody, witamin, mikroelementów, substancji bioaktywnych, dzięki którym uzupełniane zostają wszelkie braki w organizmie. Dieta daje najlepsze efekty, gdy stosuje się ją przez 6 tygodni. 

W diecie przewidziane są 3 posiłki w ciągu dnia, najlepiej o 9, 14 i 19, pierwszy po 2 godzinach od przebudzenia. Dzień zaczynamy od wypicia wody mineralnej z cytryną. Jeśli między posiłkami czujemy głód, można zjeść jabłko, napić się wody, ziół lub soku. 

W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców: 

1. Korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka. 
2. Cebulowe: cebula, por czosnek.
3. Krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż.
4. Liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, cykoria, szpinak, zioła.
5. Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek.
6. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan.
7. Inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, szparagi.
8. Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach.

Przykładowy tygodniowy jadłospis 

Dzień 1 

Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy. 
Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek. 
Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży. 

Dzień 2
Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek; herbata wieloowocowa. 
Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem. 
Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.
Dzień 3 

Śniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa. 
Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni. 
Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy. 

Dzień 4 

Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa. 
Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy. 
Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa. 

Dzień 5 

Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z marchwi, herbata miętowa. 
Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami. 
Kolacja: 1/2 grejpfruta, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy. 

Dzień 6 

Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa. 
Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy. 
Kolacja: 1/2 grejpfruta; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa. 

Dzień 7 

Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży. 
Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek. 
Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa. 

400-600 kalorii ? to brzmi trochę niebezpiecznie biorąc pod uwagę że kuracja trwa 2-6tyg! ja bym sie zastanowiła ;) i tak wątpie aby ktoś w 100% dalł radę...
podczytywując inne fora trafiałam na pozytywne komentarze tej kuracji, ogólnie ludzie, którzy spróbowali to ją polecali i chciałam spytać na 'swoim' forum sądząc, że znajdą się jakieś osoby, które miały z nią do czynienia :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.