Na czym polega dieta?
Kuracja Ewy Dąbrowskiej to półgłodówka, polegająca na jedzeniu tylko warzyw i owoców. Spożywa się je surowe, kwaszone lub gotowane, w postaci zup i soków bez dodatków cukru, soli czy tłuszczu, w nieograniczonych ilościach. Przyjmując z nich zaledwie 400–600 kcal dziennie, przestawiamy organizm na korzystanie z własnych zapasów, wydalamy zbędną wodę, usuwamy chore komórki i ogniska zapalne.
Warzywa i owoce to najlepsze produkty do oczyszczania, ponieważ są źródłem wody, witamin, mikroelementów, substancji bioaktywnych, dzięki którym uzupełniane zostają wszelkie braki w organizmie. Dieta daje najlepsze efekty, gdy stosuje się ją przez 6 tygodni.
W diecie przewidziane są 3 posiłki w ciągu dnia, najlepiej o 9, 14 i 19, pierwszy po 2 godzinach od przebudzenia. Dzień zaczynamy od wypicia wody mineralnej z cytryną. Jeśli między posiłkami czujemy głód, można zjeść jabłko, napić się wody, ziół lub soku.
W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców:
1. Korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka.
2. Cebulowe: cebula, por czosnek.
3. Krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż.
4. Liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, cykoria, szpinak, zioła.
5. Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek.
6. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan.
7. Inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, szparagi.
8. Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach.
Przykładowy tygodniowy jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.
Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem; gotowany kalafior, kompot z jabłek.
Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.
Dzień 2
Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek; herbata wieloowocowa.
Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.
Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.
Dzień 3
Śniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa.
Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni.
Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy.
Dzień 4
Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa.
Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.
Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa.
Dzień 5
Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z marchwi, herbata miętowa.
Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami.
Kolacja: 1/2 grejpfruta, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy.
Dzień 6
Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa.
Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.
Kolacja: 1/2 grejpfruta; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa.
Dzień 7
Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży.
Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.
Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa.