Temat: Kolejny raz walczę.... :(

4 lata walki , dietetycy.. i zamiast chudnąć przybrałam na wadze i aktualnie  stoję  z wagą.

Wcześniej dieta u dietetyka 4 kg spadła a potem 2 razy tyle przytyłam.   Teraz już wiem że kaloryczność była mała liczyłam (1000-1300 nieraz 1500 jak zgrzeszyłam) . Potem choroba i kolejny skok wagi do góry. Od lutego byłam na diecie dużo węgli i białka. Wychodziło mi tak 1800 – 1900 kcal. Waga stała w miejscu ale po podwyższaniu węgli zaczęła rosnąć. Tak też od lutego doszłam do ok 1900 kcal ale już tyjąc przybrałam 1,5 kg. Teraz chcę zmniejszyć kalorie. Przyjęłam że obniżę kalorie do 1600. B/T/W przyjmę 25/15/65.  Może  jednak inne proporcje ? pomóżcie proszę dobrą radą.

Bialka 1,5-2,2 gramow na kilogram masy ciala, tluszcze 1 gram na kilogram masy ciala, reszta wegle. Liczenie % jest o kant dupy. Podaj jeszcze CPM i PPM, bo obawiam sie, ze 1600 przy nadwadze to tez takie mega zdrowe nie jest. Musisz zaczynac z na tyle bezpiecznego pulapu, zeby pozniej obcinajac kcal nie zejsc ponize pPM.

Ale pewnie masz metabolizm staruszki juz po takich probach...

(CPM) wynosi:    2096 kcal

 (PPM) wynosi:   1568 kcal

z tym że z  diety dietetyczki od 1000 doszłam już do 1900kcal i teraz zaczęłam tyć. 

Na twoim miejscu zacząłbym od 1700, jak na tym będziesz tyć lub waga będzie stać znaczy, że masz metabolizm w rozsypce i jedyne co mozesz zrobić to go naprawić jedząc zgodnie z CPM. Niestety, skutków popełniania tych samych błędów przez 4 lata nie da się naprawić w tydzień.

no ok . teraz na 1900 tyje to jak dojdę do 2100 nadal będę tyć. od 3 miesięcy mam dietę zbliżona do cpm..

czyli zwiększać czy zmniejszać te kalorie ?

Przecież już napisałem - zmniejszyłbym do 1700 i zobaczył co co sie dzieje. Jeśli nic lub dalej bedziesz tyć, to bym przeszedł na tryb naprawy czyli jedzenie na poziomie CPM aż organizm zauważy, że nie zamierzasz go męczyć i głodzić przez kolejne 4 lata. Widocznie 3 miesiace to za malo

No i zacznij sie ruszać, ruch pomaga metabolizmowi.

Ok. Dziękuję  Ci za podpowiedź 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.