- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
30 stycznia 2016, 21:56
Hejka :) 2 miesiące temu miałam wycięty woreczek żółciowy oraz miałam ostre zapalenie trzustki. Myślicie że będę kiedyś mogła zjeść czekoladę? nie chodzi mi że całą, albo że jeść tłusto bo ja nawet nie lubię... ale z ciekawości pytam :))
10 lutego 2016, 19:10
Ja miałam usunięty woreczek żółciowy w wieku 18 lat. Teraz mam 24 i w zasadzie jem wszystko ;) Dużo na pewno zależy od wieku (nie wiem ile masz lat), ale prawda jest taka, że organizm się przystosowuje do wszystkiego z czasem. Kilka miesięcy po operacji nie mogłam w ogóle jeść tłuszczu, bo go nie trawiłam - przelatywał przeze mnie. Przez to mogłam np zjeść miskę frytek i od razu biec do toalety :D Tyć nie tyłam od tego, ale oczywiście na dłuższą metę jest to bardzo niezdrowe i wyczerpujące dla organizmu, więc lepiej jednak trzymać się diety. Później stopniowo zaczynałam jeść coraz więcej zwykłych rzeczy. Obecnie nie mam problemów z tłuszczami, nie przeczyszcza mnie po nich. Ale moja wątroba działa niczym radar na tłuszcz. Gdy zjem go zbyt dużo, albo złej jakości (np w kupnych pierogach z mięsem) od razu czuję metaliczny posmak w ustach, cały czas mi się odbija i jest mi niedobrze. Pogodzić trzeba się z tym, że do końca życia będziesz musiała dbać o wątrobę. Pamiętaj o robieniu przynajmniej raz do roku prób wątrobowych (badanie krwi) żeby kontrolować czy wszystko jest ok. Przy większych wyżerkach (np święta) wspieraj się tabletkami na wątrobę (polecam Liv 52) i naprawdę da się żyć normalnie ;)