Temat: Punktujemy i chudniemy - edycja 4

Punktujemy i chudniemy – edycja nr 4
6 tygodni 28.03.2011 r. – 8.05.2011 r.

 

To już czwarta edycja zabawy, która poprzez rywalizację ma zmotywować nas do działania.

Te wytrwałe Vitalijki, które brały już udział w poprzednich edycjach z pewnością potwierdzą, że
TO DZIAŁA!

Wystarczy strzec kilku zasad i mieć w sobie ducha rywalizacji a waga sama poleci w dół ;)

Zasady:

1. Zgłoszenia przyjmujemy do 28.03.2011. podając swoją wagę startową (najlepiej z poniedziałku rano).
2. Od poniedziałku 28.03.2011 zbieramy punkty w 4 kategoriach (dieta, ruch, woda, słodycze)
3. Punkty umieszczamy w specjalnej tabelce
4. Do poniedziałku, do godziny 21 czekam na dane z każdego tygodnia (łącznie z wagą poniedziałkową lub ewentualnie niedzielną), które potem podsumuję i w miarę możliwości umieszczę na forum w poniedziałek lub wtorek w postaci (jakżeby inaczej – tabel)
5. Zwycięzca tygodnia zleci sympatyczne zadanie osobie, która miała najmniej punktów.
6. UWAGA! Działamy fair! Każda z nas robi to dla siebie a nie dla innych więc nie ma sensu oszukiwać. Dbamy o nasze ciało i zdrowie!

Za co dostajemy punkty:

DIETA - osoby dorosłe:
zjedzone  1200-1500 kcal: 3 pkt - najzdrowsza opcja
              1000-1199 kcal: 2 pkt
              1501-1700 kcal: 1 pkt
              1701 i więcej: 0 pkt. Za mniej niż 1000 kcal również 0 pkt.!


DIETA - osoby niepełnoletnie !!!
               
1501-1700 kcal 3 pkt
                1701-1900 kcal: 2 pkt

                1400 -1500 kcal: 2 pkt
                1200 - 1400 kcal: 1 pkt
                1900 - 2000 kcal: 1 pkt
                poniżej 1200 i powyżej 2000 - 0 pkt


RUCH  - intensywna aktywność fizyczna typu: ćwiczenia, rower, pływanie, stepper, etc;
               ponad 1,5 godz. : 3pkt
               ponad 60 min. do 1,5 godz.: 2pkt            
               od 30 min. do 60 min. : 1 pkt
                mniej: 0 pkt


WODA - najlepiej niegazowana ale również: herbata, soki, mleko etc.,:
           2 l i więcej: 3pkt.
           1,5 l -1,9 l : 2 pkt.
           1 l - 1,4 l: 1 pkt.
           mniej: 0pkt.


Za każdy dzień bez słodyczy: +1 pkt.

 

Punkty zapisujemy w tabelkę typu:

Punktujemy i chudniemy – tydzień ....

Waga

Start:

Cel:

Koniec:

Pon

Wt

Śr

Czw

Pt

Sob

Ndz

Dieta

 

 

 

 

 

 

 

Ruch

 

 

 

 

 

 

 

Woda

 

 

 

 

 

 

 

Słodycze

 

 

 

 

 

 

 

Łącznie

 

 

 

 

 

 

 

Punkty

Tydzień:

Waga:

RAZEM:

 

 

Jeśli masz problem z tabelką proszę zapisz się do naszej grupy z poprzedniej edycji Punktujemy i chudniemy   , utwórz tam swój wątek i napisz bym wstawiła Ci tabelkę - jako moderator mogę to zrobić - a potem już samodzielnie starą metodą kopiuj-wklej przeniesiesz tabelkę na nasz bieżący wątek.
UWAGA - nie rozpychamy forum codziennymi zapisami punktowymi, edytujemy wyłącznie swoje tabelki.

 

A teraz najważniejsze:
WAGA:
Będzie się oczywiście zmieniać spadając w dół jeśli będziemy trzymać dobre nawyki - odpowiednio jeść, pić i ćwiczyć.
Ważymy się co tydzień podając wagę z niedzielnego/poniedziałkowego poranka.
Zmianę wagi punktuję wg schematu:

Spadek punktujemy dodatnio: 0,5 kg-0,9 kg:  + 0,5 pkt
                                               1kg - 1,4 kg:     + 1 pkt
                                               1,5 kg i więcej: + 1,5 pkt.
Przyrost wagi punktujemy analogicznie, ale ujemnie...

 

 

Zapraszam serdecznie, lista otwarta do poniedziałku 28.03.
Wasza Kalorka


Pełnoziarniste pomarańczowe muffinki
10 szt.
składniki suche:
75 g ciemnego cukru trzcinowego
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

składniki mokre:
2 jajka
¼ szkl oleju
6 łyżek kefiru / jogurtu naturalnego / kwaśnego mleka lub śmietany
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z połowy pomarańczy

Wymieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej składniki mokre i połączyć zawartość dwóch misek krótko mieszając łyżką. Wgłębienia formy do muffinek wyłożyć papilotkami i równomiernie rozłożyć ciasto do każdej foremki.
Piec w temp. 180°C 15-20 minut.

Pasek wagi
a tutaj stronka na takie różne muffiny link 
Pasek wagi

Muffiny z serkiem wiejskim i orzechami (pełnoziarniste)

Składniki:

suche

  • 2 szklani mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżki fruktozy (można dać więcej, jeśli lubi się bardziej słodkie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu/przyprawy do szarlotki
  • garść lub dwie pokrojonych orzechów

mokre

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 białka (lekko ubite trzepaczką, ze szczyptą soli)
  • serek wiejski (150 g)\

W osobnych miskach połączyć suche i mokre składniki (najpierw lekko ubić białka, później dodać do nich maślankę i serek). Mokre wlać do suchych i wymieszać, dość niechlujnie :) Ciasto nakładać do foremek (najlepiej silikonowych, z papilotkami może być problem podczas wyjmowania muffinów).  Wierzch posypać orzechami.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Można sprawdzić patyczkiem czy są upieczone (choć kawałki serka mogą to trochę utrudniać).



Pasek wagi

Stasia1


mus owocowy

Składniki:
  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (bez cukru),
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 1 szklanka białego niskotłuszczowego sera.

Do rozpuszczenia galaretki użyj jednej szklanki wrzątku, następnie po zastygnięciu zmiel ją z białym serem w blenderze i odstaw na parę minut do lodówki. Potem przelej do mniejszych naczyń i udekoruj świeżymi owocami.

Deser z owocami
Będziesz potrzebować 200 gramów jogurtu naturalnego, małe opakowanie malin, migdały w płatkach do posypania.
Odrobinę jogurtu wylej do pucharku, układaj maliny, kolejno znowu jogurt i maliny. Górę posyp  migdałami. Smacznego!

Deser z miodem
Deser ten przygotujesz ekspresowo. Potrzebne Ci będą: gęsty jogurt naturalny, orzechy włoskie oraz miód. Do pucharka kolejno wylewasz: odrobinę jogurtu, orzechy, znowu jogurt, orzechy. Całość polej trzema łyżkami miodu. Polecamy szczególnie miód spadziowy!

Kokosowe pyszności
Wystarczy kilka chwil, by wyczarować deser kokosowy. Potrzebować będziesz: siedem czubatych łyżek mleka odtłuszczonego w proszku, jedną łyżkę wiórek kokosowych oraz chude mleko w płynie.
Mleko w proszku i wiórki kokosowe wymieszaj, następnie dodawaj do niego powoli mleko w płynie, aż uzyskasz gęstą konsystencję.

owoce w jogurcie

Składniki:

  • 2 opakowania gęstego jogurtu naturalnego (400g),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • truskawki (ok. 500g),
  • 2 sztuki pomarańczy,
  • 2 dojrzałe morele,
  • dowolne owoce do dekoracji.

Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy, zetrzyj skórkę z pomarańczy, a miąższ potnij w grube plasterki. Ułóż tak, by owoce zachodziły na siebie i zapełniły cały spód tortownicy. Do jogurtu naturalnego dodaj skórę skórkę pomarańczową i cukier puder. Pokrój truskawki na pół, a morele na ćwiartki. Rozpuść żelatynę w dwóch żyłkach wrzątku i połącz z jogurtem. Tak przygotowaną masę wlej do tortownicy, a następnie odstaw do lodówki na 3 godziny. Powstałą masę udekoruj dowolnymi owocami.

Dietetyczny deser z truskawek

SKŁADNIKI:


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Truskawki miksujemy w blenderze z mlekiem i fruktozą.
Do napęczniałej i przestudzonej żelatyny dodajemy trochę zmiksowanych truskawek i mieszamy. Wlewamy tę mieszaninę do reszty zmiksowanych truskawek.
I teraz albo włączamy blender na minutę na najwyższe obroty, aż całość dobrze się wymiesza i lekko spieni, albo miksujemy przez chwilę mikserem z końcówką do ubijania piany.
Deser przelewamy do pucharków, albo wysokich szklanek. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Można udekorować odrobiną naturalnego jogurtu wymieszanego z fruktozą i truskawkami.
Deser ma konsystencję pomiędzy musem a pianką.

Dietetyczny deser cytrynowy

Składniki
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z 2 cytryn
- 2-3 łyżki cukru
- 500 g jogurtu naturalnego
- "Śnieżka" w proszku ( może być ta na wodę)
- ew. paczka biszkoptów
1. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Dodać sok z cytryn.

2. Jogurt wymieszać z cukrem i pozostawić, żeby się rozpuścił.

3. Śnieżkę ubić ;).

4. Kiedy galaretka zacznię dobrze już tężeć, dodać ją do jogurtu. Następnie dodawać ubitą Śnieżkę. Dobrze wymieszać, wyłożyć na tortownicę ( dno można wyłożyć biszkopcikami).

Jeżeli chcemy, można dodać w środek owoce lub zminić smak deseru

Jabłka w twarożku

Kaloryczność: ok. 160 kcal porcja

Składniki:

  • 25dag twarożku waniliowego nisko-tłuszczowego
  • duże jabłko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wody mineralnej niegazowanej
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka płatków migdałowych
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Płatki migdałowe zarumienić na suchej, gorącej patelni. Jabłko obierz, podziel na części i usuń gniazda nasienne. Włóż do naczynia, zalej niewielką ilością wody i powoli gotuj, aż będą miękkie. Ostudź.

Twarożek wymieszaj z wodą mineralną, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Dodaj jogurt i całość razem wymieszaj. Następnie podziel na 3 porcje do miseczek deserowych.

Jabłka wyjmij z naczynia łyżką cedzakową i ostudź. Ułóż na deserach i posyp migdałami. Gotowe desery wstaw do lodówki na ok. godzinkę.



Pasek wagi
Fajne, to się zawsze przyda. Jak dopadnie nas ochota na coś słodkiego:)
Dziewczynki wysyłam OFICJALNY  link do kolejnej edycji zabawy:D

KLIK 

Jeśli nie macie mnie dosyć to ja znowu będę cotygodniową Panią od tabelek;)
Mam nadzieję, że tym razem nie będę na szarym końcu zabawy:)
Także kto chętny zapisywać się:)
Dziewczyny dzisiaj ostatni dzień rywalizacji :) Już jutro (jeśli wszystkie wszystko uzupełnią) poznamy zwyciężczynię:)

Punktujemy i chudniemy – tydzień 6
Waga Start: 64,3
Cel: 63,9
Koniec: 64,5
Pon Wt Śr Czw Pt Sob Ndz
Dieta 0
3
3
3
1
3
1
Ruch 3
3
0
3
3
3
1
Woda 3
3
3
3
3
3
3
Słodycze 0
0
0
0
0
0
0
Łącznie 6
9
6
9
7
9
5
Punkty Tydzień:51 Waga: 0
RAZEM:51
przepraszam, jeśli się przeze mnie opóźniło, ale kilka dni nie miałam dostępu do internetu:)
Pasek wagi
Dziewczyny czekamy jeszcze na Vanilje:)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.