Temat: Insulinooporni i niedoczynni razem łatwiej

Witam! W środę dowiedziałam się, że oprócz niedoczynności jestem też insulinooporna.

Nadbagażu mam sporo,  jednak zawsze łatwiej zrzucać go z osobami z podobnymi schorzeniami, gdyż jak wiadomo obie choroby zwalniają nam metabolizm, są wymagające dietetycznie.

Możemy się dzielić doświadczeniami oraz motywować. 

Niedoczynna jestem od ok. 5 lat, od tego czasu też zaczęłam mieć nadwagę, a później otyłość. Nic nie pomagało, ani diety, ćwiczenia, leki. 

Teraz okazało się, że mój ex endo dawał mi za małą dawkę, bo zbijał TSH tylko do norm podanych przez laboratorium, a okazało się że powinnam być poniżej 2, a nigdy nie osiągnęłam takiego wyniku - dawka podwyższona z 50 na 75

Oprócz tego jak wyżej piszę mam też insulinooporność - biorę Siofor 1000 raz dziennie.

Dieta jak dla diabetyków ma być utrzymana - mam dietę Vitalii i ją sobie odpowiednio modyfikuję. 

tam gdzie wszystki einne chleby, z reguly na gornych polkach

Też obecnie szukam innego endokrynologa... Moja jest niby dobra ale brakuje mi tej nici porozumienia i możliwości porozmawiania o moich wątpliwościach.

No niby ciężko chleb zastąpić ale vitalia mi notorycznie proponuje po 3 kromki a mnie spokojnie wystarczą 2 a czasem i jedna. Lubię żytni na zakwasie a ten z Biedronki niestety mocno przypomina chleb biały.

w biedronce jest ciemny i jasny, ja kupuje ciemny i absolutnie bialego mi nie przypomina, poza tym przy tych ilosciach ktore jadam to nie ma co szalec ;D

A to muszę zobaczyć jak wygląda ten ciemny.

Tereenia ja mam do południa na 2 posiłki razem 5 kromek :D Jednak jak mówię chleb uwielbiam i taka ilość mi pasuje, jedynie b. lubię z warzywami, nie na słodko więc tutaj sobie modyfikuje :D Teraz jak będę sobie piekła to będzie zdrowszy, no i pewniejszy :D Mąk nakupiłam chyba z 10 kg :D

O nie, zajrzałam na szybko na stronę producenta i przeczytałam skład tego chleba. Nigdy w życiu go nie kupię. To mi bardziej przypomina laboratorium chemiczne niż jedzenie (strach)

Składniki: mąka ryżowa, woda, skrobia kukurydziana, mąka gryczana, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny zakwas chleba: mąka ryżowa; skrobia ryżowa, izolat białka sojowego, drożdże, olej roślinny: rzepakowy, oliwa z oliwek;  substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan, hydroksypropylometyloceluloza; sól, syrop glukozowy, glukoza, cukier, gliceryna roślinna, błonnik: inulina; skrobia ziemniaczana, proszek co­rab, regulator kwasowości: kwas winowy; emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromat, substancja konser­wująca: propionian wapnia.

Wielka40, ja też lubię chleb. Taki świeżutki żytni na zakwasie (slina) Ale dla mnie 2 kromki są wystarczające. I raczej nie 2-3 razy dziennie. Jest też troche potraw które chętnie jadam same, juz bez dodatku pieczywa więc po co mam wmuszać na siłę.

Tereenia no i dlatego lepiej piec, wtedy wiem co daje. Chleb dobry jest strasznie drogi, ostatnio próbowałam dla cukrzyków z niskim IG, mąka powyżej 1800 jednak był tak puszysty i napompowany, że jakbym miała jeść wg wagi vitalii to zamiast 4 to 5 sztuk - bo tyle wchodziło (podejrzany mi się wydał), później razowy bez białej mąki, to mnie wzdyma, więc coś do końca  z nim jest nie tak i dzisiaj rano kupiłam bez mąki z samych ziaren - jutro wypróbuje (jednak cena mnie zabiła, za mały chlebek 8 zł.) Kupiłam 9 kg mąk i mieszanek chlebowych (dla moich chłopaków też) do tego otręby owsiane, 1kg słonecznika i płatki żytnie i zapłaciłam z przesyłką prawie 100 zł. A mam 18 bochenków chleba :D

mi sie nie oplaca dla kromki dwoch dziennie piec, moze z czasem calkowicie zrezygnuje z chleba

No ja mam od 3 do 5 dziennie (1 kromka 70g), ale chcę aby moi chłopcy też przeszli na niego :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.