Temat: kto waży ok 100 -ówki.

  w ostatnim czasie powstało wiele wątków typu  po sylwestrze się odchudzam ..tylko wiele z nich  zaczyna się ....np 60-dziesiątki walczymy z kilogramami   lub  80 -tki walczymy z kilogramami .....
A ja ważę prawie jaki hipopotam no może troszkę przesadziłam ale prawie...
  proszę wpiszcie się kto chcę ze mną się odchudzać   nadmieniam  ,że zapraszam wszystkich  razem raźniej

> wrzucę Wam przepis na smacznego kurczaka. W sam
> raz na dietetyczny obiadPotrawka z kurczaka w
> sosie cytrynowym1 porcja zawiera ok. 320kcal100g
> piersi z kurczaka50g pieczarek30g kaszy
> jaglanej1/2 łyżeczki oleju sojowego1/2 łyżeczki
> mąki kukurydzianej1 łyżeczka jogurtu naturalnego
> 1.5%sok wyciśnięty z 1/4 cytryny1 szklanka
> bulionuFilet z kurczaka pokroić na kawałki i
> podsmażyć na niewielkiej ilości oleju sojowego.
> pieczarki pokroić na kawałki i również podsmażyć
> na patelni. Do pieczarek dodać usmażone mięso,
> zalać szklanką bulionu i dusić ok. 30 minut na
> małym ogniu. Jogurt wymieszać z mąką i sokiem z
> cytryny i wlać do mięsa. Wymieszać i gotować
> jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Kaszę ugotować
> w oddzielnym naczyniu i podawać razem z mięsem.*
> przepis pochodzi z "Odchudzającej książki
> kucharskiej"** ja dodałam szczyptę chili i trochę
> curry - super smakuje

Kamila19851 dziękuje za przepis na obiad smak niesamowity taki lekki jak byś podobne posiadała to ja sie ładnie uśmiecham o jeszcze

Pasek wagi
dzień dobry

Oli - cieszę się, że posmakowało :) Ja dzisiaj mam chęć na kurczaka i będe szukać w mojej książce. Jak coś to polecam "odchudzającą książkę kucharską". Jest to książka z przepisami z diety strukturalnej.
Przepisy są proste i smaczne. Działy w niej to: koktajle, zupy, dania mięsne, dania wegetariańskie, przekąski (jest kilka deserów, jakieś dipy itp.)
Przejrzałam też tę książkę z przepisami dukana dla polaków i powiem, że się zawiodłam. O ile przepisy wrzucane w necie są super, tak te w książce są po prostu nudne. Większość sama bym wymyśliła, bez pomocy tej książeczki. Myślałam, że będą jakieś przepisy na desery, a chyba jakiś jeden na sernik tylko jest :/// Tylko mięcho, twarogi i serki wiejskie.
dzięki
Pasek wagi
O, mam coś:
Dorsz z mozzarellą i pomidorami

Dorsza układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy kawałkami mozzarelli. Doprawiamy do smaku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180st przez 20 minut
Pomidory z czosnkiem podsmażamy na łyżeczce oleju/oliwy.
Po 20 minut pieczenia ryby, dokładamy podsmażone pomidory i pieczemy jeszcze 15 minut.
Potrawę można posypać jeszcze bazylią (mi akurat się skończyła). Może nie wygląda efektownie - taka paciaja, ale jest bardzo smaczne. Do tego można podać jakąś sałatkę.
A to dla tych, którzy uwielbiają czekoladę. Koktajl jest pyszny.

Koktajl czekoladowy - polecam, ma bardzo dużo magnezu

Maślanka/kefir/jog. nat.
banan
migdały
cukier waniliowy
kakao 16%

Wszystko miksujemy. Można posypać migdałami dla dekoracji

 

Omlet biszkoptowy

budyń czekoladowy - proszek (2 łyżki - 14g)
2 jajka
słodzik (5 tabletek)
cukier waniliowy 5g + ser twarogowy (ja użyłam trochę tłustszego sera do serników, ale może być zwykły twaróg) 50g
olej rzepakowy (łyżeczka)
owoce: porzeczki czarne i czerwone (25g), truskawki (35g), mała mandarynka (30g)


Jajka podzieliłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli, żółtka wymieszałam ze słodzikiem (pokruszonym) i dodałam proszek budyniowy. Następnie dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam. Usmażyłam na łyżeczce oleju.
Nadzienie zrobiłam z twarogu i cukru waniliowego. Posmarowałam nim środek omletu i zwinęłam w rulon. Posypałam delikatnie cukrem pudrem i udekorowałam owocami.
SMACZNEGO!!!

 
Zupa groszkowo - marchwiowa

40g groszku zielonego
90marchewki
30g ziemniaka
łyżka jogurtu naturalnego


warzywa ugotować w szklance wody (ja dodałam 1/2 kostki rosołowej), następnie zmiksować i przelać do miseczki. Podawać z kleksem jogurtu nat.

Ja jej nie doprawiałam niczym, ale akurat tak lubię. Oczywiście można sypnąć soli czy pieprzy, bądź jakiś ziół. Smaczna jest też, gdy po przygotowaniu dodaje się kawałki wędzonego łososia.

kcal: 91kcal
białko: 5g
węglowodany: 22g
tłuszcz: 1g


Zupa marchewkowa z soczewicą

4 porcje - 1 porcja ok. 230kcal

4 duże marchewki
1 pietruszka
2 średnie ziemniaki
1 mały por
3/4 szklanki soczewicy
2 kostki rosołowe
2 łyżki pestek dyni albo słonecznika
sól, przyprawy


Soczewicę gotować w oddzielnym garnku około 20 minut aż będzie miękka. Do drugiego garnka włożyć pokrojoną marchewkę, por i pietruszkę, zalać wodą (1.5l) i gotować. Po 10 minutach wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 20 minutach dodać kostkę rosołową, sól do smaku oraz przyprawy. Zupę odstawić, żeby wystygła, a następnie zmiksować. Soczewicę można zmiksować lub pozostawić całą - zupa ma wtedy bogatszy smak. Dodać soczewicę, zamieszać. Przed podaniem zupę posypać pestkami dyni albo słonecznika.
PYCHA!!!

Łosoś na zielonej fasolce

4 porcje:
600g filetów z łososia
800g fasolki szparagowej
1 średnia cukinia
2 średnie pomidory
1/2 cytryny
przyprawa do ryb


Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Łososia pokroić na 4 części, skropić cytryną i posypać przyprawą do ryb. W naczyniu do zapiekania ułożyć fasolkę, plasterki cukinii oraz pomidory. Na wierzch położyć łososia i na pierwsze 15 minut pieczenia danie przykryć folią aluminiową. Po odkryciu piec jeszcze 10 minut w temp. około 180-200 st.C.

*ja miałam zamiast łososia dorsza. No i nie miałam cukinii.
** przepis pochodzi z "Odchudzającej książki kucharskiej, wg diety strukturalnej"


MAKARON Z BROKUŁAMI

Brokuły ugotowałam w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku ugotowałam makaron pełnoziarnisty.
Na patelni podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego cebulkę i czosnek. Następnie dodałam ugotowane brokuły i dalej podsmażałam. Na koniec dorzuciłam makaron.
Gdy wszystko się razem podsmażyło, dodałam odchudzoną mozzarellę.
Wymieszałam wszystko i można już jeść 
SMACZNEGO

*** w przepisie zamiast mozzarelli był parmezan. Pewnie bardziej się nadaje do tej potrawy, ale z mozzarellą też było dobre...
*** w oryginale makaron był podsmażany na osobnej patelni, zamiast oleju użyte było masło (oczywiście w ilościach hurtowych) - ja sobie oczywiście tę potrawę odchudziłam
*** no i brokuły w pierwotnej wersji były blanszowane, ale ja wolałam ugotować, aby podczas podsmażenia brokuł "rozciapciał" się  Akurat tak bardziej lubię 

Kasza gryczana z soczewicą

4 porcje - 1 porcja zawiera ok. 320 kcal

200g kaszy gryczanej
100g dowolnej soczewicy
2 cebule
2 łyżki oliwy 
sól

Kaszę ugotować na sypko w podwójnej ilości wody na małym ogniu. Kasza nie sklei sie i nie pozpadnie, jesli nie będziemy jej w trakcie mieszać. W drugim garnku ugotować soczewicę. Drobne gatunki soczewicy (np. czerwona) gotujemy ok. 15 minut, a duże (np. brunatna) do 40 minut. Na patelni na oliwie zrumienić cebulkę. Dodać ugotowaną kaszę wraz z soczewicą i smażyć krótko wszystkie składniki.


TADŻIN

kurczak
cebula
marchewka
2 papryki
10 dag pieczarek
10 dag zielonych oliwek
cytryna
4 łyżki oliwy
szklanka bulionu
5-centymetrowy kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
łyżka płynnego miodu
po 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego kardamonu i goździków
sól, pieprz kajeński

Kurczaka umyć, zdjąć skórę, usunąć kości, pokroić na kawałki. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek oraz imbir obrać, posiekać.

Kurczaka polać miodem i sokiem z cytryny, dodać czosnek, imbir, cynamon, kardamon, goździki, pieprz kajeński i sól. Wymieszać, przykryć, odstawić na godzinę.

Marchewkę i pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Dołożyć kurczaka, usmażyć na złoto. Dodać resztę warzyw, mieszając, smażyć 5 minut. Wlać bulion, dusić 30 minut. Dodać oliwki i skórkę otartą z cyryny, dusić kolejne 10 minut. Tadżin podawać z kuskusem lub pieczywem.

I to wszystko. Mam kilka przepisów na desery mniej kaloryczne. I na ciasta - to już bardziej kaloryczne ;) Więc tego nie będę wrzucać.

Może coś Ci się z tego Oli, co wstawiłam, spodoba
Aaa, i chyba na necie tę książkę już można ściągnąć. Wiem, że na pewno jest na chomikuj.pl

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.