Temat: platki owsiane gorskie - jak liczyc?

Witajcie! Od tygodnia jadam na sniadanie owsianke (platki gorskie 25g , 5g otrebow pszennych , jablko i pomarancza , zalewam woda). Platki zalewam w kubeczku osobno. Zalewam 25g suchych platkow , ktore w 100g suchego produktu maja 372kcal. Moje 25 g platkow po zalaniu pecznieje i waza wowczas 145 g. Zatem rosna 5.8raza (145g/25g=5.8). Wynika z tego , ze jezeli zalac woda 100g suchych platkow , urosna do rozmiaru 580g . Wtedy w 580g napecznialych platkow bedzie 372kcal. Liczac dalej 580g=372kcal , wiec w 100g mokrych platkow = 64kcal , zatem w mojej mokrej porcji platkow (po napecznieniu tych 25suchych gram ) jest 16kcal (100g=64kcal , wiec 25g=16kcal) ? Czy to mozliwe? 
Takie produkty waży się przed zalaniem wodą i wtedy liczy się kaloryczność.

100g suchych płatków ma ok. 370 kcal. Więc 25g to 92,5 kcal.
w jakim celu liczysz kaloryczność napęczniałych płatków?
Suche licz! :)
dokładnie, liczy się suche :D
Liczac dalej 580g=372kcal , wiec w 100g mokrych platkow = 64kcal , zatem w mojej mokrej porcji platkow (po napecznieniu tych 25suchych gram ) jest 16kcal (100g=64kcal , wiec 25g=16kcal) ? Czy to mozliwe? 

Jeśli w 100 g mokrych = 64 kcal, to w 145 g mokrych = ok 93 kcal.
I liczymy produkty suche, przed obróbką termiczną

ewunia2609 napisał(a):

Witajcie! Od tygodnia jadam na sniadanie owsianke (platki gorskie 25g , 5g otrebow pszennych , jablko i pomarancza , zalewam woda). Platki zalewam w kubeczku osobno. Zalewam 25g suchych platkow , ktore w 100g suchego produktu maja 372kcal. Moje 25 g platkow po zalaniu pecznieje i waza wowczas 145 g. Zatem rosna 5.8raza (145g/25g=5.8). Wynika z tego , ze jezeli zalac woda 100g suchych platkow , urosna do rozmiaru 580g . Wtedy w 580g napecznialych platkow bedzie 372kcal. Liczac dalej 580g=372kcal , wiec w 100g mokrych platkow = 64kcal , zatem w mojej mokrej porcji platkow (po napecznieniu tych 25suchych gram ) jest 16kcal (100g=64kcal , wiec 25g=16kcal) ? Czy to mozliwe? 
O ku.wa... :D
Czysta matematyka! xD

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.