Temat: dieta dukana od jutra czyli od 7.06.2010

tak jak w temacie od jutra zaczynam dietę dukana kto chętny??
aby dołączyc proszę wpisywac swoją wage startową!
i cel ile chcecie ważyc:)


Deser zebra (Faza I)
czas przygotowania: 10minut mieszania, kilka godzin tezenie
2 duże jogurty naturalne
Żelatyna (porcja na 1 litr)
Aromat waniliowy lub wanilia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)
Kawe parzymy w malej ilosci goracej wody dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu, zawsze zelatyne do wody anie odwrotnie) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Powoli wlewamy do 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Reszte zelatyny, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego rozpuszczamy w neiwielkiej ilosci goracej wody. Wlewamy do drugiego jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany nakładamy warstwami obie masy do salaterek uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Czekoladowe cos Faza II
czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5minut


kilka jajek (dalam 4)
slodzik
aromat waniliowy
kakao (dalam na oko, moze lyzke)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
dzienna dawka otreb (3 lyzki)
ewentualnie troche bialego sera

Zoltka utrzec z 2-3 lyzeczkami slodzika i aromatem, dodac kakao rozpuszczone w odrobinie cieplego mleka lub wody, otreby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (dalam 1/3 kostki). Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami slodzika. Dodac lyzke bialek do masy zoltkowej, wymieszac energicznie. dodac reszte bialek i mieszac bardzo delikatnie aby piana nie opadla. Wstawilam w misce do mikrofali na (chyba) 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjeciu odwrocilam miske do gory nogami na talerz i zostawilam do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjac z miski i gotowe. Wychodzi takie piankowe, czekoladowe cos.

Czekoladowe cos Faza II
czas przygotowania: 10 minut, pieczenia: 5minut

kilka jajek (dalam 4)

slodzik
aromat waniliowy
kakao (dalam na oko, moze lyzke)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
dzienna dawka otreb (3 lyzki)
ewentualnie troche bialego sera
Zoltka utrzec z 2-3 lyzeczkami slodzika i aromatem, dodac kakao rozpuszczone w odrobinie cieplego mleka lub wody, otreby i proszek do pieczenia i ewentualnie rozkruszony ser (dalam 1/3 kostki). Bialka ubic na sztywno z 5 lyzkami slodzika. Dodac lyzke bialek do masy zoltkowej, wymieszac energicznie. dodac reszte bialek i mieszac bardzo delikatnie aby piana nie opadla. Wstawilam w misce do mikrofali na (chyba) 5 minut na maksymalna moc(700). Po wyjeciu odwrocilam miske do gory nogami na talerz i zostawilam do lekkiego przestudzenia. Potem tylko wyjac z miski i gotowe. Wychodzi takie piankowe, czekoladowe cos.

Pasta tuńczykowa Faza I
1 łyżka przyprawy w płynie Maggi
1 łyżka protomajonezu lun jogurtu naturalnego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz
tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. pasta można smarowac placki z otrębów


Flaki Faza II PW
1 kg flaków wołowych
włoszczyzna
2 kostki rosołowe
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
gałka muszkatołowa
majeranek
Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min, odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych. Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości (okolo 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej rozmieszanej w zimnej wodzie.

Tort serowy na zimno Faza I
składniki na tortownicę o średnicy 20 cm


6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao (dodac tylko na II fazie)
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik
3 łyżeczki żelatyny rozpuscic w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe Białek z odrobina soli ubijc na sztywna pianę. Żółtka zmiksowac dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodac letnią żelatynę i aromat, zmiksowac. Jezeli nie jest dostatecznie slodkie mozna dodac słodzik. Dodac pianę i wymieszac delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlac do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawic do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtorzyc czynnosc z reszta jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuscic w pół szklanki gorącej kawy. Mozna dodac troche kakao, dla koloru. . wlac masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypac cynamonem.

Mozna zrobic blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
Białka ubic z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodac słodzik. Wlozyc do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny.

Rolada szpinakowo-lososiowa Faza II PW
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
4 jajka
dwa serki homogenizowane lub twarog chudy wymieszany z jogurtem
łosoś w plastrach 400g
czosnek lub chrzan
Szpinak udusic na patelni, dodac chrzan lub czosnek (zalezy ktora wersje wybierzemy), sól, pieprz. odsączyc na sitku i przestudzic. Dodac zółtka do szpinaku. Białka ubic na sztywno dodac delikatnie do szpinaku. Wylac na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek posmarowac serkiem i na to ulozyc łososia tak aby pokrył całość. Zwinac jak roladę i zawinac ściśle w folię do żywności. Wlozyc do lodówki na kilka godzin.

BUŁKI KUKURYDZIANE Faza II P
4 sztuki
3-4 łyżki SKROBII kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)
kilka słodzików- 5-6-7
aromat lub ziola

Wszystkie skladniki wymieszac i odstawic na 5 minut.Przelozyc do pojemniczkow. Wstawic do mikrofali na 5 minut
Refleksja: buleczki wychodza bardzo smaczne, moze troche za slodkie jak na kanapki wiec mozna dodac mniej slodzika.

PIZZA Faza II P (lub PW zalezy od dodatkow)
1 lyzka SKROBII kukurydziana
Drożdże (uzylam lyzeczke sypkich)
cieple mleko lub woda do zagniecenia ciasta
troche otrebow przennych i owsianych (znowu sypnelam troche, moze po 2 lyzki)
jajko
lyzeczka slodziku
dowolne dodatki
koncentrat pomidorowy
Drozdze rozpuscic w odrobinie cieplego mleka/wody z dodatkiem slodzika. Odstawic w cieple miejsce az na powierzchni utworza sie pecherzyki. Dodac do skrobii, otrab, dodac troche wiecej cieplego plynu do wyrobienia ciasta. Ma byc nie za suche i nie za rzadkie. Odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia.Nie rosnie tak jak typowe ciasto drozdzowe ale troche sie podniesie.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ulozyc dowolne dodatki (daje tylko miesko i niskotluszczowa mozzarelle na faze protein lub warzywa) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi okreslic. Ja robie ja tez w mikrofali. Spod pieke na maksa (700) przez 3 minuty, smaruje koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mirofalii nie jest tak chrupiaca.

KURCZAK PO CHIŃSKU Faza II PW
1 podwójna pierś z kurczaka
mieszanka chińska mrożona
pieprz
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
Piersi pokroic na drobne kawałeczki, obsmażyc na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kiedy się zrumienią wlac dodac wode, przykrywajac je do polowy. Dodac kostkę rosołową, mieszankę chińską mrożoną.Dusic pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodac koncentrat pomidorowy (ilość zależy od upodobań) pieprz ewentualnie zioła prowansalskie.
Chwile poddusic pod przykryciem

Gołąbki [P+W]
mięso mielone z indyka
wątróbka z indyka
przecier pomidorowy
główka kapsuty (zwykła biała lub włoska)
pieczarki
przyprawy do smaku


Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Wątróbkę zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki pociąć na mniejsze kawałki, obgotować. Ostudzić. Zmieloną wątróbkę wymieszać z mięsem mielonym z indyka. Przyprawić przyprawami wg gustu i smaku. Dodać do mięsa ostudzone pieczarki. Wymieszać. Farsz nakładać do liści kapusty i zawijać gołąbki. Włożyć do garnka. Podlać wody. Gotować do momentu, aż będą ugotowane. Można w trakcie do garnka dodać przecier pomidorowy lub gorące gołąbki podawać bezpośrednio z zimnym przecierem
P.S. Inny wariant farszu do gołąbków: do mięsnego farszu można dodać również drobno pokrojoną paprykę.

 

 

Chyba dość tych przepisów:), jak gdzieś jest jakiś błąd to wybaczcie, bo kopiowałam i nie czytałam wszystkich do końca;)

Nastepnym razem przepisy w odpowiednim dziale, zreszta duzo sie powtarza stamtad
Pasek wagi
czesc dziewczyny ja juz od 6 na nogach w pracy od 8 ale dopiero teraz mialam chwilek zeby do Was napisac wczorajszy dzien minal super , nie wazylam sie jeszcze ale czuje sie lzejsza a z drugie strony ciezka bo jestem przed @
a na marginesie fajnutkie przepisy:)
Pasek wagi

hej chcę sie pochwalić że dzisiaj na obiadek w pracy wszyscy zajadali się pierogami a ja nieeee :)))) udało mi się popijałam sobie kefirek 1,5% - innego nie miałam.

Koleżanka
(wredna jak się okazało) próbowała mnie ośmieszyć  "i co dietka" zapytała z cukierkowym uśmiechem a ja jej na to że "tak" (z zupełnym spokojem) nie wytrzymałam dopiero wtedy  gdy zaczęła zachwalać mi przed nosem pierożkami ( o dziwo nawet nie miałam w tej chwili na nie ochoty) wtedy nie wytrzymałam i powiedziałam że jest pusta. odwróciłam się i poszłam wszyscy stali zdziwieni a koleżanka osłupiała - potem tylko usłyszałąm jak kolega powiedział - nie rób obrażonej minki należało Ci się...

Więc widzicie kochane ta dieta to nie tylko dla mnie pozbycie się kilogramów...

Pozdrawiam

dobre:), czy u Was jest też tak gorąco?ja dziś nic prawie nie zjdłam, gdyż nie mam apetytu. Kierowniczka wcisnęła we mnie kawałek łososia:)ale w domu nadrobie paluszkami krabowymi z jogurtem naturalnym:)

Fajne przepisy

Dzisiaj na śniadanko jogurt naturalny  i woda na kawę było już za gorąco - jak mi jej brakuje!!!

2-gie śniadanie obiad - wspomniany kefir

 nie wiem co na obiad!!!

pomocy !!!

paluszki krabowe ?? coś z nimi robisz ? powiedz jakiej firmy bo szczerze mówiąc nigdy ich nawet nie kupowałam

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.