- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 marca 2010, 11:14
25 kwietnia 2010, 10:33
25 kwietnia 2010, 10:36
dziewczyny ile zrzuciłyscie na uderzeniówce? a wiecie że flaki tez można, dukan o nich nie wspomina bo we Francji z flakami to całkiem inna historia niż u nas wiec pewnie mu nawet do głowy nie przyszły, więc jak któraś lubi to mozna. widziałam właśnie w necie przepis na dukanowe pierogi zaraz wam podam przepis na ciasto jesli jesteście zainteresowane:
Pierogi - ok 24szt
Ciasto:
Otręby mielimy na mączkę (ja to zrobiłam robotem kuchennym - w takim pojemniku blenderowym). Otrzymaną mączkę wsypujemy do miski, solimy (ja dałam ok 3/4 łyżeczki, ale sól soli nie równa, więc zróbcie to wg uznania), dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać ciasto. Stopniowo dodajemy wodę - ważne aby ciasto nie było rzadkie!!! Ja użyłam chyba 1/4 szklanki wody - lub odrobinkę mniej. Trzeba po prostu patrzec na konsystencję ciasta Ciasto zagniatamy do chwili aż przestanie się kleić do rąk. Ja podzieliłam je na 2 części żeby było łatwiej wałkować. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3mm (nie podsypywałam blatu żadną mąką - ciasto o dziwo się nie przyklejało
) i wykrawamy kółka szklanką. Kładziemy farsz i zalepiamy. Wrzucamy po kilka pierogów na lekko osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną (u mnie od momentu wrzucenia gotowały się ok 5min.)
Farsz:
25 kwietnia 2010, 10:39
25 kwietnia 2010, 10:47