- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 grudnia 2011, 23:39
Witam.
Wraz z aniolkiem postanowilysmy zrzucic pare kg. W zwiazku z tym wymyslilysmy ze chcemy utworzyc grupe wsparcia.
POSZUKUJEMY KILKU OSOB KTORE CHCA ZRZUCIC TLUSZCZYK. Dziekujemy z gory osobkom ktorych zapal do odchudzania i uzupelniania tabelek minie po tygodniu,czy dwoch.
O co w tym wszystkim chodzi?.
Ruszamy od 2 stycznia.Do 1 stycznia przyjmujemy zgloszenia osob chetnych do wziecia akcji.
Osoby chetne prosze o podanie:
rodzaj diety/aktywnosc
wzrostu
wagi startowej
wagi aktualnej na dany dzien (w naszym przypadku niedziela jest dniem podawania swoich wymiarow)
wagi docelowej.
Akcja bedzie trwala do konca marca,a wiec 3 m-ce,(prosze wiec wziasc to pod uwage,kiedy bedziecie sobie ustalac cel koncowy).
Raz w tygodniu bedziemy wrzucac tabelke z aktualnymi danymi uczestnikow,(poniedzialek)-bedziemy wiedzialy ile kto zrzucil). Prosze wiec o podawanie aktualnych danych w/do niedziele/i.
Dodatkowo dla urozmaicenia bedziemy wybierac co tydzien "zwyciezce tygodnia",(osoby ktora zrzucila najwiecej kg). Postaramy sie rowniez o zrobienie wykresow z ogolnym ubytkiem kg wszystkich uczestnikow.
Osoba ktora 2 x z rzedu ,(a wiec wciagu 2 tygodni)nie poda danych zostaje automatycznie usunieta.
Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly?.Mile widziane.
Jeszcze raz zapraszam do akcji- szczuple na wiosne
Aniolku - ruszamy do akcji
LISTA UCZESTNIKÓW AKCJI "Szczupła na wiosnę"
LISTA JEST JUZ ZAMKNIETA !!
Jest nas 41 osób.
LISTA WYKREŚLONYCH OSÓB, ( brak aktualizacji danych przez okres 2 tygodni):
1Iwantthissobadly
Razem ważymy: 2802,6 kg
Razem chcemy zrzucic: 372 kg, co daje średnio na 1 uczestnika prawie 9,1 kg.
Do dzieła!!
Co dalej?
Wazymy sie co tydzien, tj. w kazda niedziele.
Prosze o wpisywanie do niedzieli swojej wagi.
Na przelomie poniedzialku/wtorku bedziemy wrzucac tabelke/wykresy z naszymi postepami.
Osoby ktore przez 2 tygodnie nie uzupelnia swoich danych zostana automatycznie wykasowane z listy.
Akcja trwa od 1 stycznia do 30 marca. Mam nadzieje ze osiagniemy swoje wymarzone cele .
Powodzenia Vitalijki.
*****************************************************************************************************
Czas na TABELKE ,( Styczeń )
Na czerwono oznaczono: wzrost wagowy.
ZWYCIĘZCA TYGODNIA IV
MIEJSCE I- Rasadu, ivi1985,coraz.bardziej.piekna (-1,8 kg)
MIEJSCE II - partha (-1kg)
MIEJSCE III- madeleinele, nivea ( - 0,6 kg)
******************************************************
TABELKA MARCOWA
( 5.03) MIEJSCE I: ivi1985 - 1,6 kg
MIEJSCE II:olcia1975 - 1 kg
MIEJSCE III: jemenka/nivea - 0,7 kg
(12.03) MIEJSCE I: jemenka - 1,3kg
MIEJSCE II:olcia1975/nivea - 0,8 kg
MIEJSCE III: PKOWALSKA- 0,7 kg
(19.03) MIEJSCE I: Antenka34 - 1,7kg
MIEJSCE II:PKOWALSKA48 - 0,5 kg
MIEJSCE III: jemenka- 0,1 kg
PODSUMOWANIE TYGODNIA:
(26.03) MIEJSCE I: PKOWALSKA48kg - 0,7kg
MIEJSCE II: nivea - 0,4 kg
MIEJSCE III: jemenka- 0,1 kg
PODSUMOWANIE AKCJI:
Do końca akcji wytrwało 7 osób,(zaczynałyśmy z ilością uczestników: 41)
Vitalia60: + 2,5 kg
olcia1975: - 0,1kg
PKOWALSKA48: - 4,2 kg (III MIEJSCE W CAŁEJ AKCJI)
jemenka: -6,2kg (II MIEJSCE W CAŁEJ AKCJI)
ivi1985: - 8,7kg (I MIEJSCE W CAŁEJ AKCJI)
Antenka34: - 2,7kg
nivea: - 1,4 kg
Schudłyśmy razem: 20,8 kg
Gratuluje serdecznie
Edytowany przez vitalia60 28 marca 2012, 15:45
8 stycznia 2012, 03:13
Witam nocną porą. Pisałam wcześniej o zamieszczeniu tu jadłospisu wraz z przepisami - może się komuś przyda dla urozmaicenia posiłków. :)
DZIEŃ 1 - niedziela
RAZEM: 1472 kcal
Śniadanie, 401 kcal
Granola z jogurtem
II Śniadanie, 236 kcal
1 szklanka kefiru naturalnego 2% tłuszczu z 2 pokrojonymi mandarynkami i 2 łyżkami otrębów owsianych
Obiad, 397 kcal
Skrzydełka z kurczaka w chrupiącej skórce, 230 kcal
Papryka gotowana, 69 kcal
Szklanka soku pomarańczowego, 98 kcal
Podwieczorek, 155 kcal
Sernikowe parfait z jeżynami
Kolacja, 283 kcal
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo, ok. 245 kcal
Pół kromki chleba razowego żytniego, ok. 38 kcal
DZIEŃ 2 - poniedziałek
RAZEM: 1455 kcal
Śniadanie, 420 kcal
Kanapka (60g chleba razowego) z masłem 15 g, z szynką z indyka 20 g i z kalafiorem 300 g
Jabłko 225 g
II Śniadanie, 145 kcal
Kanapka (40 g chleba razowego) z kiełbasą 20 g , ogórkiem kiszonym i papryką 70 g
Obiad, 397 kcal
Skrzydełka z kurczaka w chrupiącej skórce, 230 kcal
Warzywa na patelnię 100 g,
Szklanka soku pomarańczowego, 98 kcal
Podwieczorek, 210 kcal
Kuskus z bakaliami i mlekiem 150 g
Kolacja, 283 kcal
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem na twardo, ok. 245 kcal
Pół kromki chleba razowego, ok. 38 kcal
DZIEŃ 3 - wtorek
RAZEM: 1560 kcal
Śniadanie, 450 kcal
Omlet serowy z papryką
II Śniadanie, ok. 200 kcal
Maślanka naturalna z musli i otrębami
Obiad, 400 kcal
Gulasz z indyka, 350 kcal
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki, ok. 50 kcal
Podwieczorek, 210 kcal
Kuskus z bakaliami i mlekiem 150 g
Kolacja, 300 kcal
Warzywne tortille z trzema serami, 1,5 porcji
DZIEŃ 4 - środa
RAZEM: 1505 kcal
Śniadanie, ok. 450 kcal
Owsianka z 3 łyżek płatków owsianych, szklanki mleka, 8 orzechów laskowych posiekanych i suszonych śliwek i rodzynek z 1 małym bananem
Szklanka kefiru, 220 g
II Śniadanie, 200 kcal
Sałatka rzymska z brokułów
Obiad, 400 kcal
Gulasz z indyka, 350 kcal
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki, ok. 50 kcal
Podwieczorek, 155 kcal
Jogurt naturalny 60 g z 45 g banana i 9 g orzechów włoskich
1 mandarynka
Kolacja, 300 kcal
Warzywne tortille z trzema serami, 1,5 porcji
DZIEŃ 5 - czwartek
RAZEM: 1545 kcal
Śniadanie, 390 kcal
Kanapka z nasionami (bułka grahamka 25 g, masło 2 g, ser twarogowy 10 g , nasiona słonecznika 2 g, pestki dyni 4 g, 1 liść sałaty)
Jabłko, 195 g
Jogurt naturalny 260 g
II Śniadanie, 200 kcal
Sałatka rzymska z brokułów
Obiad, ok. 500 kcal
Zapiekany dorsz
Warzywa na patelnię, 100 g
Sok z pomarańczy, 1 szklanka
Podwieczorek, 155 kcal
Jogurt naturalny 60 g z 45 g banana i 9 g orzechów włoskich
1 mandarynka
Kolacja, ok. 300 kcal
Francuski tost z sałatką
DZIEŃ 6 - piątek
RAZEM: 1525 kcal
Śniadanie, 390 kcal
Kanapka z nasionami (bułka grahamka 25 g, masło 2 g, ser twarogowy 10 g , nasiona słonecznika 2 g, pestki dyni 4 g, 1 liść sałaty)
Jabłko, 195 g
Jogurt naturalny 260 g
II Śniadanie, 195 kcal
Kanapka (1 kromka chleba razowego) z chudym białym serem 70 g i 15 g dżemu truskawkowego niskosłodzonego
Obiad, ok. 470 kcal
Zapiekany dorsz
Warzywa na patelnię, 100 g
Sok z pomarańczy, 1/2 szklanki
Podwieczorek, ok. 170 kcal
Maślanka truskawkowa 1 szklanka z 2 łyżeczkami musli i 1 kromką pieczywa chrupkiego
Kolacja, ok. 300 kcal
Francuski tost z sałatką
DZIEŃ 7 - sobota
RAZEM: 1445 kcal
Śniadanie, ok. 400 kcal
Jogurt bananowo-mandarynkowy
Zmiksować 300 g jogurtu naturalnego, 50 g twarogu, mały banan, otręby. Dodać do tego 5 posiekanych orzechów i ½ szklankę pokrojonych mandarynek.
II Śniadanie, 195 kcal
Kanapka (1 kromka chleba razowego) z chudym białym serem 70 g i 15 g dżemu truskawkowego niskosłodzonego
Obiad, ok. 400 kcal
Pulpet drobiowy z kaszą i buraczkami
Podwieczorek, ok. 160 kcal
2 tarte jabłka
Mandarynka, 1/2 szklanki 220 g kefiru naturalnego
Kolacja, 290 kcal
Hamburger z serem i pieczarkami
Edytowany przez bebluszek 8 stycznia 2012, 03:23
8 stycznia 2012, 03:17
No i przepisy jeszcze. Wszystkie z Super Linii, Shape'a, Diety Błonnika i kcal z ilewazy.pl :) Nie zlinczujcie mnie za długość postów, proszę. :)
Jaja faszerowane i brokuły pod beszamelem
Ilość porcji: 4
Kcal porcji: 260 kcal
Składniki: 4 jaja na twardo, 3-4 pieczarki, pół cebuli, łyżka masła, 30 dag brokułów (mogą być mrożone), szklanka sosu beszamelowego, 5 dag sera żółtego, tłuszcz do formy
Sposób przygotowania: Jaja obierz, przekrój, delikatnie wyjmij żółtka. Cebulę i pieczarki posiekaj. Patelnię rozgrzej, roztop masło, podsmaż cebulę i pieczarki. Ostudź, dodaj żółtka, utrzyj całość na gładką masę i nałóż do białek. Brokuły sparz, odcedź. Ser utrzyj. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż brokuły obok faszerowanych jaj, polej sosem beszamelowym, posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, zapiekaj 10 min.
PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:
Po 5 dag masła i mąki, 200-300 ml gorącego mleka, sól, ew. biały pieprz świeżo zmielony. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, wlej mleko, dokładnie wymieszaj, posól i i przypraw pieprzem do smaku. Gotuj 1-2 minuty mieszając, aby sos był jednolity.
Kuskus z bakaliami i mlekiem
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 210 kcal
Składniki: mleko spożywcze 2% tł. 110 g (1/2 szklanki), orzechy laskowe 7 g, rodzynki suszone 6 g, kasza kuskus 25 g (2 łyżki surowej)
Sposób przygotowania: Zagotować wodę. Wrzątkiem zalać kaszę i poczekać aż napęcznieje. Kaszę wymieszać z rodzynkami, orzechami i zalać mlekiem.
Granola z jogurtem
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 326 kcal
Sposób przygotowania: Wymieszaj ½ szklanki musli z 1 szklanką jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu i kawałkami średniego banana.
Gulasz z indyka
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: ok. 350 kcal
Składniki: łyżeczka oliwy, mała cebula, mały bakłażan (plastry posolone na 15 min. opłukane i odciśnięte), po ½ małej cukinii i papryki, 200 g. piersi indyka, szklanka bulionu.
Sposób przygotowania: Podsmaż kostki cebuli na 2 łyżeczkach oliwy, dodaj kostki warzyw, smaż ok. 8-10 min, dolej resztę oliwy, podsmaż kostki indyka, dolej bulion i duś ok. 10-15 min.
Hamburger z serem i pieczarkami
Ilość porcji: 4
Kcal porcji: ok. 290 kcal
Składniki: 40 g mielonej wołowiny, jajko, cebula, po łyżce bułki tartej i oleju, łyżeczka ziół prowansalskich, wołowa kostka rosołowa, na wierzch do zapieczenia: 5 dag pieczarek, 4 łyżki startego sera żółtego, łyżka majonezu, pół łyż. Utartego chrzanu
Do podania: okrągłe lub kwadratowe grahamki, listki sałaty lodowej
Sposób przygotowania: Cebulę obierz, drobno posiekaj. Kostkę rosołową rozgnieć. Wymieszaj: mięso, cebulę, rozgniecioną kostkę, bułkę i zioła. Dodaj całe jajo, ponownie wymieszaj. Uformuj 4 płaskie hamburgery. Smaż hamburgery na oleju, na patelni grillowej lub do smażenia niskotłuszczowego przez 8 min z jednej strony, przez 5 min z drugiej. Zdejmij z patelni, osącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym, zawiń w folię aluminiową, trzymaj w cieple. Majonez wymieszaj z chrzanem. Kapelusze pieczarek opłucz, posiekaj i wrzuć na patelnię po smażeniu hamburgerów i mieszając, smaż minutę. Zdejmij z patelni, dodaj majonez z chrzanem.
Koktajl owocowy
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 150 kcal
Składniki: Szklanka mrożonych truskawek, jogurt naturalny 170 g, łyżka otrąb i płatków owsianych
Makaron smażony z warzywami
Ilość porcji: 4
Kcal porcji: 230 kcal
Składniki: 30 dag makaronu czterojajecznego typu spaghetti, 15 dag brokułów świeżych lub mrożonych, mała puszka pędów bambusa w zalewie, łodyga selera naciowego lub ćwierć średniej bulwy selera korzeniowego, po średniej marchwi i cebuli, 2 ząbki czosnku, 150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 4 łyżki oleju rzepakowego, łyżka wody, łyżka jasnego sosu sojowego, łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania: Makaron wrzuć do lekko osolonego wrzątku, gotuj przez 2-3 minuty, odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Cebulę i czosnek obierz, czosnek zmiażdż, cebulę pokrój w piórka. Pędy bambusa osącz. Marche obierz, pokrój w zapałkę. Seler naciowy pokrój w plasterki cienkie, a jeśli używasz selera korzeniowego – tak jak marchew. Świeże brokuły podziel na różyczki, mrożone opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Na dużej patelni lub w płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć czosnek, przesmaż przez pół minuty, dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty. Wlej sos sojowy i bulion, gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut. Na innej patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć makaron i smaż na rumiano, skręcając go łyżką lub widelcem „w wieniec”. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, wlej do warzyw, zagotuj mieszając. Warzywa dodaj do środka makaronowego wieńca, podawaj prosto z patelni.
Omlet serowy z papryką
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: ok. 450 kcal
Sposób przygotowania: Zmiksuj 2 jajka, ½ szkl. Pokruszonego twarogu 0% tł. I 2 łyżki mleka ze szczyptą soli i pieprzem, smaż omlet 2-3 min. Na 2 łyżeczkach oleju rzepakowego, posyp kostkami czerwonej papryki, posiekaną dymką i 30 g startej mozzarelli, smaż pod przykryciem ok. 2 min., posyp świeżą bazylią. Posyp kostkami dużego pomidora.
Papryka gotowana
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 69 kcal
Składniki: papryka czerwona 115 g (1/2 sztuki), masło śmietankowe 5g, szczypta soli
Sposób przygotowania: Paprykę umyć, zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować do miękkości. Ugotowaną obrać ze skórki, polać stopionym masłem i podawać.
Pulpet drobiowy z kaszą i buraczkami
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: ok. 400 kcal
Składniki: 100 g mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, 50 g kaszy gryczanej, 2 małe buraki, oliwa z oliwek, suszona natka pietruszki
Sposób przygotowania: Mięso wymieszaj z odrobiną bułki tartej, natką pietruszki, jajkiem i przyprawami. Uformuj kulki i ugotuj na parze lub w wodzie. Buraki ugotuj, zetrzyj na tarce, dodaj oliwę. Podawaj z ugotowaną na sypką kaszą gryczaną.
Sałatka jajeczno-kukurydziana
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 260 kcal
Składniki: pokrojone jajko na twardo, ½ opakowania mieszanki sałat, łyżka kukurydzy, 2 łyżki groszku z puszki, 2 łyżki jogurtu naturalnego wymieszanego z musztardą, świeże zioła, sól, pieprz; do przegryzienia kromka chleba razowego.
Sałatka rzymska z brokułów
Ilość porcji: 2
Kcal porcji: ok. 200 kcal
Składniki: 240 g brokułów, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, po 2 łyżki szczypiorku i koperku, sól, pieprz, cukier i odrobina miodu, 1 łyżka masła
Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z sokiem z cytryny, cukrem i masłem. Wrzuć brokuły i gotuj ok. 10-15 min. Brokuły podziel na różyczki i polej przygotowanym z reszty składników sosem. Całość posyp zieleniną i kaparami.
Sałatka z fetą i kuskusem
Ilość porcji: 6
Kcal porcji: ok. 180 kcal
Składniki: pół szklanki kaszki kuskus, 20 dag sera niskotłuszczowego typu feta, 25 dag strąków zielonego groszku cukrowego mrożonego, 4 cebule dymki, po 2 łyżki soku z cytryny i posiekanej natki pietruszki.
SOS WINEGRET: 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka octu winnego białego, po pół łyżeczki musztardy i miodu, ząbek czosnku rozgnieciony
Sposób przygotowania: Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj z sokiem z cytryny. Ser drobno pokrusz. Strąki zielonego groszku wrzuć do lekko osolonej wrzącej wody, ugotuj na wpół miękko. Odcedź, ostudź, przekrój na pół. Dymkę pokrój drobno. Połącz: kuskus, zielony groszek, dymkę, natkę pietruszki. Składniki sosu wymieszaj w zakręconym słoiku. Dodaj sos do sałatki, wymieszaj.
Sałatka z łososiem (tuńczykiem) i jajkiem na twardo
Ilość porcji: 3
Kcal porcji: ok. 245 kcal
Składnik: ok. 10 dag filetów z łososia, ½ średniej czerwonej cebula, ½ szklanki cieciorki ugotowanej lub konserwowej, 1/4 główki sałaty lodowej, 1/4 ogórka świeżego długiego, 1 jajo ugotowane na twardo.
Sałatka z kuskusu
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 300 kcal
Składniki i sposób przygotowania: Wymieszaj 3 łyżki suchego namoczonego we wrzątku kuskusu, 50 g ugotowanej piersi z kurczaka lub pokrojonej w kawałki chudej wędliny, pokrojoną paprykę, ogórek i natkę pietruszki, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy, 3 łyżki soku z cytryny.
Sernikowe parfait z jeżynami
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: 155 kcal
Składniki: duże opakowanie serka Figura 3%tł. (450 g), 3 łyżki miodu, łyżeczka dobrej esencji waniliowej, 8 cienkich ciasteczek imbirowych, 3 szkl. jeżyn, malin, czarnych jagód itp. drobnych owoców, świeżych lub rozmrożonych.
Sposób przygotowania: Wymieszaj 1/4 serka z miodem i ekstraktem waniliowym, po czym dodaj jego resztę. Połącz składniki za pomocą trzepaczki. Układaj na przemian warstwy serka i owoców w pucharku i podawaj każdą porcję deseru z 2 imbirowymi ciasteczkami.
Skrzydełka z kurczaka w chrupiącej skórce
Ilość porcji: 4
Kcal porcji: ok. 230 kcal
Składniki: 24 skrzydełka z kurczaka, cebula, cytryna, 5 łyżek miodu naturalnego, po łyżeczce suszonego tymianku i estragonu, 2,5 szklanki wody, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, listek laurowy, olej do smażenia
Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania marynaty: cebulę obierz i posiekaj, cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Do rondla wlej wodę, dodaj cebulę, skórkę z cytryny, tymianek, estragon i listek laurowy. Zagotuj, do smaku posól i posyp pieprzem. Ostudź.
Skrzydełka umyj, osusz, ułóż w misce, zalej zimną marynatą, przykryj, odstaw na 2 godziny. Następnie skrzydełka razem z marynatą przełóż do rondla, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Wyjmij skrzydełka łyżką cedzakową, osącz. Miód połącz z sokiem z cytryny. Mieszaniną dokładnie zalej skrzydełka. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż skrzydełka na rumiano.
Tost francuski z sałatką
Ilość porcji: 1
Kcal porcji: ok. 300 kcal
Składniki: Jajko, kromka chleba staropolskiego, łyżeczka oliwy, ¼ kulki mozarrelli, pomidor, szkl. Rukli, szkl. Sałaty rzymskiej lub innej, sos winegret
Sposób przygotowania: wymieszaj jajko z solą, pieprzem i ziołami, nasącz nim pieczywo i usmaż na oliwie. Zjedz z sałatką z reszty składników i sosem.
Warzywne tortille z trzema serami
Ilość porcji: 8
Kcal porcji: ok. 205 kcal
Składniki: 2/3 szkl. tartej mozzarrelli, 1/3 szkl. Pokruszonej fety light, 2 łyż. pokruszonego sera żółtego, łyżeczka oliwy, 6 cebulek dymek, 2 średnie pomidory, mała ostra papryka, 2 zgniecione ząbki czosnku, łyż. posiekanego świeżego oregano lub ½ łyżeczki suszonego, 2 łyżki posiekanej natki, 8 placków tortilla o średnicy ok. 20 cm
Sposób przygotowania: Wymieszaj sery i odstaw. Podsmaż na oliwie posiekane dymki, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobnioną papryczkę bez nasion, czosnek i oregano i duś, mieszając ok. 2 min. Wsyp natkę i przełóż warzywa do innego naczynia. Rozgrzej patelnię ponownie i ułóż w niej tortillę. Umieść na połowie placka ¼ mieszanki serów, na wierzchu rozłóż ¼ warzyw, po czym złóż tortillę tak, by wolna połowa przykryła nadzienie. Podgrzewaj ok. 1 min. z każdej strony, aż ser się roztopi. W ten sam sposób przygotuj pozostałe tortille, odkładając je do przykrytego naczynia, aby nie wystygły. Przed podaniem pokrój każdą z nich na 3 części.
8 stycznia 2012, 09:05
8 stycznia 2012, 09:12
Edytowany przez ivi1985 8 stycznia 2012, 09:13
8 stycznia 2012, 09:18
8 stycznia 2012, 09:40
8 stycznia 2012, 09:46
8 stycznia 2012, 09:52