Temat: wegetarianie-pokazcie sie!!


chyba ze jestem sama??
Ja również nie jem mięsa....
Ale dopiero początkująca jestem...
Za kilka dni minie mi rok :)
co do tych ryb to chyba jakies biblijne jest?
cos na zasadzie wyzyskujcie wszystko co sie da a ryby to nie mieso
I ja się zgłaszam, raczkująca jeszcze laktoowo bo rodziców aż 2 lata przekonywałam:/
Ktoś pisał o skórzanych butach i torbach - zawsze sprawdzam, kupuje tylko skórę syntetyczną bo traktuje wegetarianizm jak styl życia, ideologie a nie tylko sposób jedzenia. Przeczytałam tu kilka postów typu 'jestem wegetarianką - nie jem mięsa, tylko ryby i owoce morza', rozśmieszyły mnie bardzo bo przecież ryby tez są hodowane i sprzedawane (pomyślcie o świątecznych karpiach) w nieludzkich warunkach. A zabijanie ich dla własnej przyjemności jest nie do przyjęcia! Mit ,że ryby to nie mięsa są wymyślone przez wygodnickich którzy w czasie postu mieli ochotę na mięso...

A jeszcze ktoś pisał o jogurtach z koszeliną - niestety nie wegetariańskie, ja wszystko co czerwone sprawdzam. Ale nie tylko koszelina się w jogurtach pojawia - ostatnio się skapnęłam ,że w moich ukochanych jogurtach jest żelatyna!Sama nie wiem dlaczego nie zauważyłam jak sprawdzałam czy jest koszelina ale już ich nie tknę. Na szczęście odkąd jestem wege nie jadłam ich często - może 4 razy...@import url(/themes/default/css/)łam ,że w moich jogurtach
guuzik nie chodziło mi o Ciebie tylko tak ogólnie :P a jako, że zwykle piszę po pracy i jestem mało kontaktowa w tej sytuacji nie rozpisuję się za bardzo :D
a mozemy zrobic jakas liste produktow zwierzecych, ktore udaja ze nie sa?
np ktos wie dokladnie ktorej marki jogurty truskawkowe sa zabarwiane koszenilem a ktore wogole sa na zelatynie?
ja wiem ze danone pakuje zelatyne wszedzie, serki homo marki carrefour () maja te robale (koszenile w sensie)
 i wiekszosc deserow wszystkich firm jest na zelatynie
ktos cos moze dodac? bede wdzieczna
bo powiem szczerze acz rozbrajajaco nie cche mi sie skladow w sklepie czytac
No i kochane jeszcze podpuszczka w serach - pełno pułapek na nas czyha. Podobno w przepowiedni Saby jest napisane, że będzie pełno jedzenia  , a nie będzie co jeść.
Pasek wagi
Albumina (białko jajka) - używa się do żywności jako subst. wiążącą. Można zastąpić skrobią np. ziemniaczną czy kukurydzianą.

Gliceryna/glicerol (pochodzi zarówno z tłuszczów zwierzęcych, jak i produktów roślinnych) - używana jako emulgator. Odmiany zwierzęce można zastąpić roślinymi.

Karuk rybi - substancja klarująca i środek filtracyjny. Zastosowanie: napoje spirytusowe, soki, piwo, ocet fermentacyjny, hydrolizaty białkowe. Alternatywą może być węgiel roślinny (aktywny).

Kawior (tzn. ikra, czyli jajka rybie) - używane do potraw.

Kazeina (białko mleczne) - używa się przede wszystkim do wyrobów nabiałowych, głównie serów. Weganie mogą zastąpić przez tofu, "wyroby z orzechów" itp. (Hm, czy potrzeba w ogóle zastępować?? - tłum.)

Koszelina/ kwas karminowy/ karmin (z drobno zmielonych specjalnych mszyc) - czerwony barwnik, używany do barwienia słodyczy, czerwonych win, kosmetyków oraz filmów. Można zastąpić czerwonymi barwnikami roślinnymi, np. czerwonym burakiem. Oznaczany jako E 120.

Kuwertura - półprodukt cukierniczy, substancja zastępująca polewy czekoladowe. Może zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego lub nie. Składa się m.in. z cukru lub innej substancji słodzącej, tłuszczu, miazgi kakaowej, lecytyny.

Laktoza/cukier mleczny (z mleka, lecz aby było mleko, krowa musi urodzić cielaka, który, jesli jest płci męskiej, zostaje zabijany i tak powstaje"cielęcina", następnie przez resztę zycia krowy sztucznie wymuszana jest u niej laktacja i to w ilościach nienaturalnych! - tłum.) - używana w licznych produktach spożywczych, nawet "wegetariańskich", jak też dodatkach żywieniowych oraz szamponach.

Laktikol - otrzymywany przez uwodornienie laktozy. Zastosowanie: przetwory owocowe, desery niskokaloryczne i bezcukrowe, produkty sproszkowane, guma do żucia, lody.

Lecytyna (zwykle z białka sojowego, choć czasem z jajek) - używana do produkcji żywności. Oczywiście wariant zwierzęcy z łatwością zastąpić można roślinnym.

Mąka kostna (ze zmielonych kości zwierzęcych) - używana jako nawóz, tabletki wapniowe tudzież jako składnik past do zębów. Można zastąpić dolomitem (pochodzenia mineralnego).

Pepsyna (z żołądków świń) - używana do serów oraz dodatków żywieniowych (tzw. suplementów typu witaminy, minerały i inne "cuda") (uwaga Muzułmanie, Żydzi, Adwentyści i inni przestrzegający zasad czystości rytualnej: nieczyste! - tłum.). Można zastąpić wyrobami drożdzowymi.

Piżmo (z organów płciowych azjatyckich saren) - używany do perfum (chyba też kadzidełek! - tłum.) oraz do żywnosci jako dodatek smakowy. Można zastąpić innymi olejami.

Podpuszczka/renina (enzym z żołądków zabitych cieląt) - używana w produkcji serów. Można zastępować np. sokiem cytrynowym. Istnieją nieliczne rodzaje serów bezpodpuszczkowych. (czy aby napewno...? - tłum.)

Sól jeleniowa (czy to ma jakąś polską nazwę? - tłum.) (z jelenich rogów) - używana do produkcji żywności (np. różnych ciastek - dod. od tłumacza). Można zastąpić. Zwykle produkuje sie jej sztuczną wersję.

Szelak (uzyskiwany z owadów) - używany do nadawania połysku lakierom samochodowym, do słodyczy oraz leków. Istnieją roślinne alternatywy.

Testosteron (hormon płciowy) używany do "suplementów żywieniowych".

Tłuszcz/olej morski (zwykle z ryb) - używany często w wyrobach piekarskich (chleb, ciastka). Oczywiście bez problemu zastępowalny olejami roślinnymi.

Tłuszcz cukierniczy (częściowo lub po prostu - smalec wieprzowy). Słodycze, ciastka, "krakersy" i inne wyroby piekarskie. (Pączki - też nie wiadomo do końca w czym smażone, pomimo iż sprzedawca zapewnia, że w oleju. Hm... może i częściowo w oleju...? - tłum.)

Witamina D (z lanoliny i tuszczw rybnych) - również składnik suplementów/dodatków żywieniowych.

Węgiel kostny (węgiel medyczny, węgiel aktywowany lub aktywny) - (uzyskiwany przez beztlenowe wypalanie kości zwierzęcych), używany w procesie rafinacji cukru oraz do produkcji win. Istnieją wszak inne mozliwosci filtrowania.

Wosk pszczeli - pozyskiwany z plastrów miodu. Substancja nabłyszczająca i tworząca polewy, nosnik aromatów owocowych i miodowych, rozpuszczalnik do barwników spożywczych i polew.

Żelatyna (z rozgotowanych kosci zwierzecych) - szeroko stosowana w produkcji słodyczy, dżemów owocowych, galaretek, jogurtów (nawet tych "naturalnych BIO"!), filmow, tabletek, kosmetyków i wielu jeszcze innych. Znajduje się w zaskakująco wielu przeróżnych produktach spożywczych! Można zastąpić przez agar-agar, algi oraz pektynę.
Pasek wagi
OMG
to co ja mam jesc?
Oj ja zanim wyjdę ze sklepu i przeczytam wszystko na etykietach. według jednej z ustaw z 2002 r producenci winni specjalnymi znakami oznaczać produkty dla wegetarian. A tak w Polsce to sobie jeszcze poczekamy na to. Choć jest i tak dużo lepiej , gdy  przypomnę sobie 10 lat wstecz i więcej....... to była walka o jedzenie dla Vegów. Już jest większa świadomość w knajpach. idzie ku lepszemu.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.