25 lutego 2009, 11:43
Ja również nie jem mięsa....
Ale dopiero początkująca jestem...
Za kilka dni minie mi rok :)
25 lutego 2009, 15:12
co do tych ryb to chyba jakies biblijne jest?
cos na zasadzie wyzyskujcie wszystko co sie da a ryby to nie mieso
25 lutego 2009, 22:40
I ja się zgłaszam, raczkująca jeszcze laktoowo bo rodziców aż 2 lata przekonywałam:/
Ktoś pisał o skórzanych butach i torbach - zawsze sprawdzam, kupuje tylko skórę syntetyczną bo traktuje wegetarianizm jak styl życia, ideologie a nie tylko sposób jedzenia. Przeczytałam tu kilka postów typu 'jestem wegetarianką - nie jem mięsa, tylko ryby i owoce morza', rozśmieszyły mnie bardzo bo przecież ryby tez są hodowane i sprzedawane (pomyślcie o świątecznych karpiach) w nieludzkich warunkach. A zabijanie ich dla własnej przyjemności jest nie do przyjęcia! Mit ,że ryby to nie mięsa są wymyślone przez wygodnickich którzy w czasie postu mieli ochotę na mięso...
25 lutego 2009, 22:49
A jeszcze ktoś pisał o jogurtach z koszeliną - niestety nie wegetariańskie, ja wszystko co czerwone sprawdzam. Ale nie tylko koszelina się w jogurtach pojawia - ostatnio się skapnęłam ,że w moich ukochanych jogurtach jest żelatyna!Sama nie wiem dlaczego nie zauważyłam jak sprawdzałam czy jest koszelina ale już ich nie tknę. Na szczęście odkąd jestem wege nie jadłam ich często - może 4 razy...@import url(/themes/default/css/)łam ,że w moich jogurtach
- Dołączył: 2009-02-12
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 86
26 lutego 2009, 01:52
guuzik nie chodziło mi o Ciebie tylko tak ogólnie :P a jako, że zwykle piszę po pracy i jestem mało kontaktowa w tej sytuacji nie rozpisuję się za bardzo :D
26 lutego 2009, 08:10
a mozemy zrobic jakas liste produktow zwierzecych, ktore udaja ze nie sa?
np ktos wie dokladnie ktorej marki jogurty truskawkowe sa zabarwiane koszenilem a ktore wogole sa na zelatynie?
ja wiem ze danone pakuje zelatyne wszedzie, serki homo marki carrefour (
) maja te robale (koszenile w sensie)
i wiekszosc deserow wszystkich firm jest na zelatynie
ktos cos moze dodac? bede wdzieczna
bo powiem szczerze acz rozbrajajaco nie cche mi sie skladow w sklepie czytac
- Dołączył: 2008-05-19
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1034
26 lutego 2009, 20:15
No i kochane jeszcze podpuszczka w serach - pełno pułapek na nas czyha. Podobno w przepowiedni Saby jest napisane, że będzie pełno jedzenia , a nie będzie co jeść.
- Dołączył: 2008-05-19
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1034
26 lutego 2009, 20:24
Albumina (białko jajka) - używa się do żywności jako subst. wiążącą. Można zastąpić skrobią np. ziemniaczną czy kukurydzianą.
Gliceryna/glicerol (pochodzi zarówno z tłuszczów zwierzęcych,
jak i produktów roślinnych) - używana jako emulgator. Odmiany zwierzęce
można zastąpić roślinymi.
Karuk rybi - substancja klarująca i środek filtracyjny.
Zastosowanie: napoje spirytusowe, soki, piwo, ocet fermentacyjny,
hydrolizaty białkowe. Alternatywą może być węgiel roślinny (aktywny).
Kawior (tzn. ikra, czyli jajka rybie) - używane do potraw.
Kazeina (białko mleczne) - używa się przede wszystkim do wyrobów
nabiałowych, głównie serów. Weganie mogą zastąpić przez tofu, "wyroby z
orzechów" itp. (Hm, czy potrzeba w ogóle zastępować?? - tłum.)
Koszelina/ kwas karminowy/ karmin (z drobno zmielonych
specjalnych mszyc) - czerwony barwnik, używany do barwienia słodyczy,
czerwonych win, kosmetyków oraz filmów. Można zastąpić czerwonymi
barwnikami roślinnymi, np. czerwonym burakiem. Oznaczany jako E 120.
Kuwertura - półprodukt cukierniczy, substancja zastępująca
polewy czekoladowe. Może zawierać składniki pochodzenia zwierzęcego lub
nie. Składa się m.in. z cukru lub innej substancji słodzącej, tłuszczu,
miazgi kakaowej, lecytyny.
Laktoza/cukier mleczny (z mleka, lecz aby było mleko, krowa musi
urodzić cielaka, który, jesli jest płci męskiej, zostaje zabijany i tak
powstaje"cielęcina", następnie przez resztę zycia krowy sztucznie
wymuszana jest u niej laktacja i to w ilościach nienaturalnych! -
tłum.) - używana w licznych produktach spożywczych, nawet
"wegetariańskich", jak też dodatkach żywieniowych oraz szamponach.
Laktikol - otrzymywany przez uwodornienie laktozy. Zastosowanie:
przetwory owocowe, desery niskokaloryczne i bezcukrowe, produkty
sproszkowane, guma do żucia, lody.
Lecytyna (zwykle z białka sojowego, choć czasem z jajek) -
używana do produkcji żywności. Oczywiście wariant zwierzęcy z łatwością
zastąpić można roślinnym.
Mąka kostna (ze zmielonych kości zwierzęcych) - używana jako
nawóz, tabletki wapniowe tudzież jako składnik past do zębów. Można
zastąpić dolomitem (pochodzenia mineralnego).
Pepsyna (z żołądków świń) - używana do serów oraz dodatków
żywieniowych (tzw. suplementów typu witaminy, minerały i inne "cuda")
(uwaga Muzułmanie, Żydzi, Adwentyści i inni przestrzegający zasad
czystości rytualnej: nieczyste! - tłum.). Można zastąpić wyrobami
drożdzowymi.
Piżmo (z organów płciowych azjatyckich saren) - używany do
perfum (chyba też kadzidełek! - tłum.) oraz do żywnosci jako dodatek
smakowy. Można zastąpić innymi olejami.
Podpuszczka/renina (enzym z żołądków zabitych cieląt) - używana
w produkcji serów. Można zastępować np. sokiem cytrynowym. Istnieją
nieliczne rodzaje serów bezpodpuszczkowych. (czy aby napewno...? -
tłum.)
Sól jeleniowa (czy to ma jakąś polską nazwę? - tłum.) (z
jelenich rogów) - używana do produkcji żywności (np. różnych ciastek -
dod. od tłumacza). Można zastąpić. Zwykle produkuje sie jej sztuczną
wersję.
Szelak (uzyskiwany z owadów) - używany do nadawania połysku
lakierom samochodowym, do słodyczy oraz leków. Istnieją roślinne
alternatywy.
Testosteron (hormon płciowy) używany do "suplementów żywieniowych".
Tłuszcz/olej morski (zwykle z ryb) - używany często w wyrobach
piekarskich (chleb, ciastka). Oczywiście bez problemu zastępowalny
olejami roślinnymi.
Tłuszcz cukierniczy (częściowo lub po prostu - smalec
wieprzowy). Słodycze, ciastka, "krakersy" i inne wyroby piekarskie.
(Pączki - też nie wiadomo do końca w czym smażone, pomimo iż sprzedawca
zapewnia, że w oleju. Hm... może i częściowo w oleju...? - tłum.)
Witamina D (z lanoliny i tuszczw rybnych) - również składnik suplementów/dodatków żywieniowych.
Węgiel kostny (węgiel medyczny, węgiel aktywowany lub aktywny) -
(uzyskiwany przez beztlenowe wypalanie kości zwierzęcych), używany w
procesie rafinacji cukru oraz do produkcji win. Istnieją wszak inne
mozliwosci filtrowania.
Wosk pszczeli - pozyskiwany z plastrów miodu. Substancja
nabłyszczająca i tworząca polewy, nosnik aromatów owocowych i
miodowych, rozpuszczalnik do barwników spożywczych i polew.
Żelatyna (z rozgotowanych kosci zwierzecych) - szeroko stosowana
w produkcji słodyczy, dżemów owocowych, galaretek, jogurtów (nawet tych
"naturalnych BIO"!), filmow, tabletek, kosmetyków i wielu jeszcze
innych. Znajduje się w zaskakująco wielu przeróżnych produktach
spożywczych! Można zastąpić przez agar-agar, algi oraz pektynę.
- Dołączył: 2008-05-19
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1034
27 lutego 2009, 22:30
Oj ja zanim wyjdę ze sklepu i przeczytam wszystko na etykietach. według jednej z ustaw z 2002 r producenci winni specjalnymi znakami oznaczać produkty dla wegetarian. A tak w Polsce to sobie jeszcze poczekamy na to. Choć jest i tak dużo lepiej , gdy przypomnę sobie 10 lat wstecz i więcej....... to była walka o jedzenie dla Vegów. Już jest większa świadomość w knajpach. idzie ku lepszemu.