Temat: Wszystkie osoby ktore maja >100...:)

Chyba nie ma takiego watku dla  osob "troszke" przy kosci, mam nadzieje ze razem bedzie latwiej.Zapraszam wszystkich.

mustafa1988 napisał(a):

Słuchajcie.... macie jakiś fajny przepis na sernik?? :)

dietetyczny czy ... bestialsko niedozwolony?
bo taki dietetyczny - to serek homogenizowany 0% z galaretka (albo zelatyna) ........ a nie dietetyczny ..... no to .........
Sernik z ziemniakami 
Jest to oszczędna wersja sernika. Część twarogu zastąpiona jest bowiem gotowanymi ziemniakami. Dzięki ziemniakom sernik jest wilgotny i dłużej zachowuje swoją świeżość. Masa serowo- ziemniaczana jest bardzo smaczna, a zawarte w niej ziemniaki nie są wyczuwalne. Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” wydanie z roku 1970. 
Składniki: 
Ciasto półkruche:
 200g mąki pszennej 80g margaryny 80g cukru pudru 1 jajko 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa serowa: 
500g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego 300g obranych i ugotowanych ziemniaków 5 jajek 250g cukru pudru 100g masła lub margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30g rodzynek 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka mąki pszennej 
Sposób przygotowania: 
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Odstawić na bok. Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z 2 łyżkami śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier puder i jajko ze śmietaną. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, dodać 3cią łyżkę śmietany. (Ciasto można zagnieść również robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. W tym celu wsypać do misy miksera mąkę, proszek do pieczenia, margarynę w kawałkach, cukier puder i osobno wymieszane jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto). 2/3 ciasta wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie o średnicy 23cm. Może być również trochę większa, jednak nie mniejsza). Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15min. w temperaturze 180°C. Przygotować masę serową. Oddzielić żółtka od białek. Ser wymieszać z ziemniakami. Rodzynki i skórkę pomarańczową oprószyć łyżeczką mąki. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać stopniowo ser z ziemniakami. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej razem z rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie. Radełkiem pociąć paski. Paski ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Wystające końce obciąć. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie ostygnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
A gdzie litość dla bliźnich
Pasek wagi
 ....... sorry
ooo dzięki :)

Myślałam o nie dietetycznym ehhehe bo to dla gości :)

Jak skorzystam dam znać jak wyszło :)

ja robilam tez z kartofelkami juz kilka razy i ... bylam zachwycona ... bo smakuje jak za dawnych czasow ... taki babciny .....
piatek!!!!!!!
Pasek wagi
A ja już po marszu z kijami, czyściutka wykąpana zabalsamowana i ruszam do Warszawki . W domku będę dopiero po 21 . Może byc problem z dieta.Ruch juz jednak był/.
Pasek wagi
Witam Was :)

Ja dzisiaj na 14 do pracy...dziś już załamanie pogody.... szkoda, bo wczoraj to już prawdziwe lato mieliśmy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.