- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
12 sierpnia 2011, 22:01
HEJ WSZYSTKIM!!!
Postanowilam zalozyc ten temat bysmy mogly wspolnie,wspierajac sie i pomagajac sobie nawzajem schudnac do Sylwestra .Wakacje niestety juz prawie za nami ,komu nie udalo sie osiagnac celu przed wakacjami ,teraz ma kolejne pole do popisu bo przed nami Sylwester !!!!!!
Troszke czasu jeszcze zostalo,ale jak wiemy lepiej zaczac wczesniej bo roznie to bywa :)
Ja 2 tyg temu zaczelam zdrowa diete ,5 posilkow dziennie ,cwiczenia itd i mam zamiar do Sylwestra schudnac okolo 10 kg a Wy jakie macie cele ??????? Kto chetny by sie dolaczyc i wspolnymi silami zgubic te cholerne kg ??
Mozecie sie tu chwalic jak Wam minal kolejny dzien ,wpisywac swoj jadlospis ,by podsunac pomysl innym no i zdawac relacje z kg ktore Wam znikna :)
Mysle ze w grupie razniej i jedna druga moze podbudowac ,to jak ?? Zaczynamy ?????????
13 sierpnia 2011, 11:31
Edytowany przez Droll 13 sierpnia 2011, 11:35
13 sierpnia 2011, 12:05
13 sierpnia 2011, 12:07
13 sierpnia 2011, 12:10
13 sierpnia 2011, 12:15
> ważenie i np co dwa na zapisywanie centymetrów?
ja poprosze o przepis na ta owsianke budyniowa i leczo :)
13 sierpnia 2011, 12:25
MOJE MENU NA DZISIAJ :
- buleczka ze slonecznikiem + almette + szynka + pomidor + zielona herbata
- activia do picia + miseczka winogron
- ryz z kurczakiem i jablkiem z sosem a'la pomidorowy
- 2 x kiwi
- kanapka z serem bialym rzodkiewka i szczypiorkiem +zielona herabat
13 sierpnia 2011, 12:29
13 sierpnia 2011, 12:38
Każdy owsiankę budyniową robi chyba inaczej. Ja zalewam płatki owsiane wieczorem wrzącą wodą (zazwyczaj ok. 20 g). Rano zalewam je mlekiem (ok. 200 ml), dodaję otręby owsiane lub żytnie (ok. 10-15) i czekam aż się ta mikstura zagotuje. W między czasie w małej ilości pozostawionego mleka rozrabiam łyżkę budyniu bez cukru (smak wedle uznania), a kiedy mleko z płatkami owsianymi się zagotuje, wlewam roztwór. Mieszam, aż do momentu kiedy zgęstnieje. Dosładzam miodem, słodzikiem, bądź cukrem brązowym. Potem można dodać owoce suszone, orzechy, dżem, świeże owoce, startą czekoladę, przyprawy korzenne, ekstrakt z wanilii. Zależy na co mamy ochotę. Zazwyczaj, według moich obliczeń, porcja takiej owsianki ma 300-350 kcal.
Jeśli chodzi o leczo, to zależy co mam pod ręką, na co jest sezon, albo co dostałam od znajomych rodziców, którzy z zamiłowaniem wielkim hodują warzywa. Te które mam teraz zrobiłam tak: Na patelni smażę ok. 3 dużych cebul, razem z oliwą i solą. Do garnka wlewam oliwę, 3 posiekane papryki i prażę. Potem dodaję pomidory. A z racji że to moje ulubione warzywo daję ich najwięcej. 2-3 malinówki i jedna puszka (przy tym dodaję również ok. ½ puszki po pomidorach wody). Następnie dodaję wcześniej przygotowaną cebulę. Potem duży świeży ogórek. A na koniec 2-3 pokrojone cukinie, w obecnej porcji również znalazł się patison. I gotuję, aż cukinia trochę zmięknie, ale pozostanie jędrna. Przyprawiam dużą ilością pieprzu, solą i łyżką miodu. Przyprawy wedle upodobań. I zawsze podaję leczo z majerankiem. Żeby posiłek był bardziej bogaty jem leczo z mięsem, np. piersią z indyka pieczoną w piekarniku. Rozdrabniam kawałki mięsa i zalewam leczem.
13 sierpnia 2011, 12:54