Temat: walczymy!

no, dziewczyny. myślę, że tutaj będzie nam się lepiej rozmawiało :)
wyjaśnienie ; jesteśmy uciekinierkami z innego tematu, gdzie niestety zdecydowanie zaczęło się robić zbyt gęsto od postów w stylu 'ile ważysz i przy jakim wzroście?' albo przechwalania się coraz to niższym bmi.
Walczymy z zaburzeniami odżywiania, wspieramy się, rozmawiamy na różne inne normalne tematy, bo w końcu nawzajem dobrze się rozumiemy :)
i oczywiście zasady: nie podajemy swoich wag, bmi itd. my chcemy wygrać z chorobą. a ktoś piszący 'mam BMI 12 o matko utyję jak zacznę jeść chleb' nie pomoże innym dziewczynom wyzdrowieć.

ps może któraś podjęłaby się sporządzenia jakiegoś regulaminu? :p

a i najważniejsze: NIE JESTEŚMY PRO-ANA!

> I Na ręście dobrze zrobili ze zabarli ci tą
> wagę.niepokorna89 nie mów jej tego bo nigdy nie
> wyjdzie z choroby

i tak są sposoby,żeby wiedziała ile co waży bez wagi ;-) ale jakie,to już moja i osób spostrzegawczych tajemnica ;-)

mam nadzieję,że ta jedna rzecz,którą jej powiedziałam aż tak bardzo nie przeszkodzi jej w wyjściu z choroby.
Miikii juz pisałyśmy ze  tak. Ja byłam najpierw na Chodźki w Klinice (polecam masz tam diete lekkostrawną, ilość kalorii dobrana do Twojego wieku i stopnia wychudzenia) i w Abramowicahc (gdzie nie patrza czy cos lubisz czy nie masz jesc to co wszyscy)

W tej klince przyjmują pod warunkiem ze nie masz skończonych 18 lat i nie byłaś leczona w psychiatryku. tam jest fajnie (dają owoce, jogurty, kisiele, galaretki, ciasteczka kruche, drożzówki na drugie sniadanie i podiweczorek no ale jesli jestes bardzo wychudzona to do jogurtu czy soczku dodtajesz dodatkowo jedną kanapkę) masz diete lekkostarwną czyli wszytko gooane nic nie smazone i wszytko chude (wędliny, polędwiece, gotowane kotlety) itp.
znalazłam dietę dla anorektyczek wychodzących z choroby
może komuś się przyda

Dieta dla anorektyczek ma wspomóc leczenie psychologiczne, którego anorektyczki potrzebują. Powinna obfitować w węglowodany złożone (warzywa, owoce, zboża, orzechy), białko (chude mięso, drób, ryby, nabiał) oraz dobry tłuszcz roślinny i kwasy omega-3 (tłuste ryby, słonecznik, orzechy). Ważne jest, by porcje nie były duże i zbyt obfite, dla osób uczących się na nowo jeść. Powinno się spożywać 5-6 posiłków dziennie. Zalecany jest też umiarkowany ruch, spacery zaostrzą apetyt i pomogą być w dobrej formie.

Dieta powinna dostarczać około 2000 kcal dziennie, w miarę poprawiania się stanu chorego kaloryczność diety się zmniejsza do odpowiedniej, indywidualnej potrzeby.

TRWA: tak długo, aż nastąpi wzrost wagi i poprawa zdrowia.

POLECANA: wszystkim osobom walczącym z anoreksją.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy  z grupy B, witaminę C, białko, węglowodany złożone oraz błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: około 2000.

1 dzień

I Śniadanie 512 kcal
Bułka zapiekana, kilka liści sałaty i kilka plasterków ogórka zielonego, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

  • Bułka zapiekana. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Z jednej okrągłej bułki ściąć wierzch, wydrążyć i opiec w piekarniku. 20 g chudej szynki wołowej drobno posiekać, wymieszać z 50 g sera żółtego light, włożyć do bułki, wbić jajko i zapiekać ponownie 5 minut. Posypać łyżką tartego sera żółtego light i zapiekać 5 minut.

II Śniadanie 194 kcal
Mus z kaszy manny (150 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Obiad 711 kcal

Hamburger meksykański, kukurydza gotowana (50 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

  • Hamburger meksykański. 1/4 obranej cebuli zetrzeć na tarce i włożyć do naczynia ze 100 g mielonej wołowiny, miąższem z jednej bułki, łyżką mleka 1,5%, 1/2½ łyżeczki przypraw do taco, łyżeczką drobno posiekanej natki, solą i pieprzem. Wymieszać, uformować kulkę i spłaszczyć ją, obsypać mąką i usmażyć na oliwie około 15 minut, by kotlet był gotowy. Bułkę do hamburgerów podgrzać, przekroić na pół, na spód położyć kilka liści sałaty, kotlet, 50 g gotowej salsy taco i przykryć całość wierzchem bułki.

Podwieczorek 200 kcal
Sałatka owocowa, szklanka wody niegazowanej.

  • Sałatka owocowa. Wymieszać  1/4 małej puszki ananasa z  czerwonego jabłka pokrojonego w kostkę, 1/4 banana pokrojonego w plasterki i 30 g czerwonych winogron bez pestek. Owoce układać w salaterce na przemian ze 100 g serka homogenizowanego naturalnego.

Kolacja 300 kcal
Dwie kanapki z chleba żytniego posmarowane cienko niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty,  z plasterkiem sera żółtego i plasterkiem kiełbasy szynkowej, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Posiłek przed snem 95 kcal
Banan (100 g).

2 dzień

I Śniadanie 495 kcal
Sandwicz, surówka z cykorii skropionej oliwą i cytryną (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

  • Sandwicz. Na oleju usmażyć jajko sadzone. Zrobić tosty z 3 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego, posmarować je z jednej strony łyżeczką majonezu, na pierwszym ułożyć sałatę i drugi tost, na drugim położyć 25 g rozdrobnionej chudej szynki wieprzowej, trzy plasterki pomidora i jajko sadzone, na wierzch położyć ostatni tost. Tosty przekroić na cztery, by powstały trójkąty.

II Śniadanie 211kcal
Talerz zupy „nic”.

Obiad 680 kcal

Kuskus z kurczakiem w miodzie, brokuły gotowane (200 g), szklanka soku pomarańczowego.

  • Kuskus z kurczakiem w miodzie. 50 g kuskusu zalać 50 ml wrzątku, dodać 10 g masła. 25 g mrożonego groszku i 25 g mrożonej kukurydzy ugotować. Widelcem spulchnić kuskus i wymieszać z groszkiem i kukurydzą i trzymać w cieple. 125 g polędwiczek z kurczaka pokroić w paski i usmażyć na patelni na oleju, gdy będzie gotowy dodać 1/2 łyżeczki płynnego miodu i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, wymieszać i podsmażyć chwilę. Kurczaka położyć na kuskus z groszkiem i kukurydzą.

Podwieczorek 240 kcal
Awokado (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 291 kcal

Ozór w galarecie (100 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowanego niskokaloryczną margaryną, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Posiłek przed snem 99 kcal

Jogurt naturalny bez cukru (150 g).

3 dzień

I Śniadanie 480 kcal
Pasztecik z mięsem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Pasztecik z mięsem. Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. 1/6 posiekanej cebuli i 1/2 ząbka czosnku podsmażyć na oliwie, dodać 40 g mielonej wołowiny i zrumienić. Dodać 70 g rozgniecionych pomidorów z puszki, 40 g fasoli z puszki i 1/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i smażyć 5 minut. Spodeczkiem o średnicy 14 cm wykroić kółko w arkuszu mrożonego ciasta francuskiego, ciastem wyłożyć wytłuszczoną foremkę i wypełnić masą mięsną, na wierzch posypać łyżkę tartego sera żółtego light i piec 20 minut w piekarniku.


II Śniadanie 194 kcal
Kawałek biszkoptu na białkach (100 g), szklanka bawarki z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

Obiad 704 kcal
Ryba z guacamole, ziemniaki opiekane (200 g), surówka z pomidora (100 g), ogórka zielonego (100 g) i cebuli (50 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Ryba z guacamole. 125 g fileta z pangi białej bez skóry obtoczyć w mące. Połączyć łyżkę bułki tartej, łyżeczkę tartego parmezanu, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej natki, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego koperku i 1/2  łyżeczki grubo posiekanych migdałów. 1/2 rozmąconego jajka wymieszać z 1/2 łyżeczki mleka 1,5%. W jajku zanurzać rybę i obtaczać w panierce. Przygotować guacamole – w miseczce połączyć 50 g musu z awokado, 1/4 drobno posiekanego pomidora i 1/6 posiekanej drobno cebuli. Rybę usmażyć na oleju, osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podawać z guacamole.

Podwieczorek 204 kcal
Galaretka z mleka słodkiego (250 ml).

Kolacja 313 kcal

Rostbef pieczony (150 g), kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, ogórek kiszony (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Posiłek przed snem 105 kcal
Galaretka, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

  • Galaretka. Wlać łyżkę soku pomarańczowego do naczynia żaroodpornego i dodać łyżeczkę żelatyny. Odstawić, by nasiąkła. 30 ml soku pomarańczowego zagotować, wlać do żelatyny i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. 1/3 banana  i 2 truskawki pokroić w plasterki i włożyć do salaterki, zalać galaretką, włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym bez cukru i miętą.

4 dzień

I Śniadanie 499 kcal
Burger kurczakowy, sałatka z papryki czerwonej (100 g), sałaty lodowej (100 g), orzechów włoskich siekanych (20 g), pomidora (100 g), skropionych oliwą i sokiem z cytryny, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

  • Burger kurczakowy. W misce wymieszać 80 g kurczaka mielonego, 1 drobno posiekaną dymkę, 2 łyżki bułki tartej i 1/4 roztrzepanego jajka. Uformować dwa kotleciki, posmarować oliwą i piec w piekarniku około 15 minut, aż będą gotowe. Bułkę pełnoziarnistą paluch przekroić na pół wzdłuż, ułożyć na spodzie kotleciki, posmarować je żurawinami, posypać grubo kiełkami lucerny i przykryć wierzchem bułki.

II Śniadanie 234 kcal
Serek homogenizowany jagodowy (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 705 kcal
Makaron z szynką i kukurydzą, surówka z kapusty kwaszonej (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

  • Makaron z szynką i kukurydzą. 100 g makaronu wstążki ugotować na półtwardo i odcedzić. 100 g kukurydzy z puszki podgrzewać z 50 ml śmietany 22% aż się zagotują, zmniejszyć ogień i dodać 20 g szynki wołowej pokrojonej w paski. Gotować 3 minuty, doprawić solą i pieprzem. Makaron polać sosem ze śmietany i szynki, posypać natką.

Podwieczorek 208 kcal
Suflet z sera białego chudego, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

Kolacja 293 kcal

Ryba w galarecie (200 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, cykoria (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

Posiłek przed snem 100 kcal

Szklanka soku grejpfrutowego.

5 dzień

I Śniadanie 500 kcal
Omlet z dwóch jajek smażony na parze, z miodem (25 g), mała mandarynka, szklanka kakao na mleku 0,5% bez cukru.

II Śniadanie 194 kcal

Baton muesli śliwkowy, gruszka (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Obiad 696 kcal

Talerz krupniku, kotlet jagnięcy z sałatką marchwiowo -jabłkową, buraki gotowane (150 g), szklanka kompotu z jabłek.

  • Kotlet jagnięcy z sałatką marchwiowo-jabłkową. Dwa kotlety jagnięce oczyszczone z tłuszczu posmarować z obu stron oliwą i galaretką miętową do mięsa, piec 3 minuty z każdej strony, aż się upieką w środku. 125g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę i ugotować, utłuc z 10 g masła i łyżką mleka 1,5% na purée. Doprawić solą i pieprzem. Kotlet położyć na purée i podawać z sałatką marchwiowo-jabłkową z 1/4 grubo startej marchwi, 1/4 startego jabłka, 1/4 pędu pokrojonego w plasterki selera naciowego, 30 g posiekanych orzechów włoskich, 1/2 drobno posiekanej mięty i łyżki jogurtowego sosu do sałatek.


Podwieczorek 198 kcal

35 g łuskanych nasion słonecznika, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Kolacja 312 kcal

Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty z plasterkiem szynki wieprzowej i plasterkiem kiełbasy krakowskiej suchej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

Posiłek przed snem 100 kcal
Banan w czekoladzie, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

  • Banan w czekoladzie. 1/2 banana przekroić na pół wzdłuż i ostrożnie wbić patyczki od lizaków w dwie połówki banana. 30 g gotowej polewy czekoladowej podgrzać i zanurzyć w niej banana, następnie położyć banana na pergamin i obtoczyć w łyżeczce kolorowej posypki zanim czekolada stężeje, włożyć na 10 minut do zamrażarki.
http://www.medigo.pl/a,i,2210,dieta_dla_anorektyczek_wychodzacych_z_choroby

ale to jest jadłopsis dla osoby wychodzącej z choroby a nie w tarkacie jej Trwania

Ja mam cos takiego

I śniadanie 2,5 bułki kajzerki 100 g 296 kcal, masło 20 g 133 kcal, ser gouda 50 g 158 kca,l szynka 50 g 61 kcal, mleko 200 g 120 kcal, suma 768 kcal
II śniadanie bułka kajzerka 40 g 100 kcal, masło 10 g 66 kcal, ser gouda 25 g 80 kcal, jabłko 100 g 46 kcal, razem 292 kcal Obiad zupa pomidorowa 200 g 70 kcal, kotlet schabowy 250 g 525 kcal, ziemniaki 150 g 100 kcal, surówka warzywna 100 g 36 kcal, sok pomarańczowy 250 g 100 kcal, suma 831 kcal
Podwieczorek banan 150 g 148 kcal, ciasto drożdżowe 100 g 290 kcal, suma 438 kcal
Kolacja 2 bułki kajzerki 80 g 200 kcal, masło 20 g 133 kcal, jajecznica (jajko+ wędlina) 100 g 119 kcal,, dżem truskawkowy 50 g 126 kcal, herbata 200 g 0 kcal, cukier 10 g 40 kcal, suma 654 kcal
Ogółem 2983 kcal


I Śniadanie – biała bułka z masłem, parówki drobiowe na gorąco, sałata, dżem, kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie – budyń polany sokiem owocowym, do picia sok
Obiad – zupa-krem kalafiorowa z groszkiem ptysiowym, sztuka mięsa, ziemniaki, ugotowana marchewka z groszkiem
Podwieczorek – ciastko drożdżowe z powidłami, kompot z truskawek
Kolacja – leniwe pierogi, jogurt
Przed snem – bułka z masłem i miodem, herbata z cytryną, banan




Celem tej diety jest przywrócenie właściwej wagi, naprawienie efektów niedożywienia, kontrola nienormalnego stylu jedzenia, oraz zapobieganie nawrotom choroby poprzez wspomaganie leczenie psychologicznego.

Dieta dla chorych na anoreksję powinna dostarczać w zwiększonej ilosci węglowodany złożone (warzywa, owoce, zboża), białko (chude mięso, drób, ryby, nabiał) oraz dobry tłuszcz roślinny i kwasy omega-3 (tłuste ryby, słonecznik, orzechy).
 
Trzeba pamiętać, aby porcje nie były zbyt obfite, ponieważ osoba uczy się na nowo jeść i zbyt duże porcje jedzenia mogłyby zniechęcić do prawidłowego odzywiania. Dlatego najlepiej spożywać 5-6 posiłków dziennie.
 
Zalecany jest umiarkowany ruch, spacery na swieżym powietrzu działają na zaostrzenie apetytu i pomagają doprowadzić wyczerpany chorobą organizm do formy.
 
 

Dieta powinna dostarczać około 2000 kcal dziennie, w miarę poprawiania się stanu chorego kaloryczność diety się zmniejsza dostosowując do indywidualnej potrzeby.


TRWA: tak długo, aż nastąpi wzrost wagi i poprawa zdrowia.
POLECANA: wszystkim osobom walczącym z anoreksją.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminę C, białko, węglowodany złożone oraz błonnik.


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE
 500 kcal
Burger kurczakowy; sałatka z papryki czerwonej (100 g), sałaty lodowej (100 g), orzechów włoskich siekanych (20 g), pomidora (100 g), skropionych oliwą i sokiem z cytryny, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

II ŚNIADANIE 234 kcal
Serek homogenizowany jagodowy (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

OBIAD 705 kcal
Makaron z szynką i kukurydzą, surówka z kapusty kwaszonej (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.

PODWIECZOREK 200 kcal
Suflet z sera białego chudego, szklanka kawy zbożowej bez cukru.

KOLACJA 293 kcal
Ryba w galarecie (200 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, cykoria (100 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 100 kcal
Szklanka soku grejpfrutowego.



DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE
500 kcal
Omlet z dwóch jajek smażony na parze, z miodem (25 g), mała mandarynka, szklanka kakao na mleku 0,5% bez cukru.

II ŚNIADANIE 195 kcal
Baton muesli śliwkowy, gruszka (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

OBIAD 695 kcal
Talerz krupniku, kotlet jagnięcy z sałatką marchwiowo -jabłkową, buraki gotowane (150 g), szklanka kompotu z jabłek.

PODWIECZOREK 195 kcal
35 g łuskanych nasion słonecznika, szklanka herbaty owocowej bez cukru.

KOLACJA 310 kcal
Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty z plasterkiem szynki wieprzowej i plasterkiem kiełbasy krakowskiej suchej, pomidor (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5 % (100 ml) bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 100 kcal
Banan w czekoladzie, szklanka zielonej herbaty bez cukru.



DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE
480 kcal
Pasztecik z mięsem, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

II ŚNIADANIE 195 kcal
Kawałek biszkoptu na białkach (100 g), szklanka bawarki z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

OBIAD 705 kcal
Ryba z guacamole, ziemniaki opiekane (200 g), surówka z pomidora (100 g), ogórka zielonego (100 g) i cebuli (50 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

PODWIECZOREK 205 kcal
Galaretka z mleka słodkiego (250 ml).

KOLACJA 315 kcal
Rostbef pieczony (150 g), kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną, ogórek kiszony (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 105 kcal
Galaretka, szklanka wody mineralnej niegazowanej.


DZIEŃ 4.


ŚNIADANIE 515 kcal
Bułka zapiekana, kilka liści sałaty i kilka plasterków ogórka zielonego, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

II ŚNIADANIE 195 kcal
Mus z kaszy manny (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.

OBIAD 710 kcal
Hamburger meksykański, kukurydza gotowana (50 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

PODWIECZOREK 200 kcal
Sałatka owocowa, szklanka wody niegazowanej.

KOLACJA 300 kcal
Dwie kanapki z chleba żytniego posmarowane cienko niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, z plasterkiem sera żółtego i plasterkiem kiełbasy szynkowej, papryka czerwona (100 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 95 kcal
Banan (100 g).


DZIEŃ 5.


ŚNIADANIE 495 kcal
Sandwicz, surówka z cykorii skropionej oliwą i cytryną (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.

II ŚNIADANIE 210 kcal
Talerz zupy „nic".

OBIAD 680 kcal
Kuskus z kurczakiem w miodzie, brokuły gotowane (200 g), szklanka soku pomarańczowego.

PODWIECZOREK 240 kcal
Awokado (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.

KOLACJA 290 kcal
Ozór w galarecie (100 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowanego niskokaloryczną margaryną, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.

POSIŁEK PRZED SNEM 100 kcal
Jogurt naturalny bez cukru (150 g).

http://www.dieta.pl/diety/diety_w_chorobie/
> Ja mam cos takiegoI śniadanie 2,5 bułki kajzerki
> 100 g 296 kcal, masło
> 20 g 133 kcal, ser gouda 50 g 158 kca,l szynka 50
> g 61 kcal, mleko 200 g
> 120 kcal, suma 768 kcal II śniadanie bułka
> kajzerka 40 g 100 kcal, masło 10 g 66 kcal, ser
> gouda 25 g 80 kcal, jabłko 100 g 46 kcal, razem
> 292 kcal Obiad
> zupa pomidorowa 200 g 70 kcal, kotlet schabowy 250
> g 525 kcal,
> ziemniaki 150 g 100 kcal, surówka warzywna 100 g
> 36 kcal, sok
> pomarańczowy 250 g 100 kcal, suma 831 kcal
> Podwieczorek banan 150 g 148 kcal, ciasto
> drożdżowe 100 g 290 kcal, suma 438 kcal Kolacja
> 2 bułki kajzerki 80 g 200 kcal, masło 20 g 133
> kcal, jajecznica (jajko+
> wędlina) 100 g 119 kcal,, dżem truskawkowy 50 g
> 126 kcal, herbata 200 g
> 0 kcal, cukier 10 g 40 kcal, suma 654 kcal Ogółem
> 2983 kcalI Śniadanie ? biała bułka z masłem,
> parówki drobiowe na gorąco, sałata, dżem, kawa
> zbożowa z mlekiem II Śniadanie ? budyń polany
> sokiem owocowym, do picia sok Obiad ? zupa-krem
> kalafiorowa z groszkiem ptysiowym, sztuka mięsa,
> ziemniaki, ugotowana marchewka z groszkiem
> Podwieczorek ? ciastko drożdżowe z powidłami,
> kompot z truskawek Kolacja ? leniwe pierogi,
> jogurt Przed snem ? bułka z masłem i miodem,
> herbata z cytryną, banan

szynka i mleko na śniadanie??? od zawsze uważałam,że nie należy łączyć wędlin i mięsa z mlekiem
albo parówki z dżemem,przecież tak nawet zdrowi nie jedzą

Dieta na przytycie

Dieta na przytycie

Zasady diety dla osób z niedowagą są takie same jak zasady racjonalnego żywienia: 5 posiłków dziennie, jeść codziennie 0,5 kg warzyw i owoców, unikać smażenia i tłuszczy oraz napojów gazowanych, unikać potraw bardzo słodkich i ostrych.

Dzień 1. (2300 kcal)

 
Śniadanie
4 łyżki musli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
Opakowanie twarożku wiejskiego light z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.

Obiad
Szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szklanka kompotu z wiśni.

Podwieczorek
Szklanka jogurtu naturalnego, szklanka malin mrożonych.

Kolacja
2 jajka sadzone z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szklanka herbaty z cytryną.
 
 

 Dzień 2.  (2500 kcal)

 

Śniadanie
6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanka mleka i łyżką rodzynków, kromka ciemnego chleba, plaster szynki, ogórek, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.
 
II śniadanie
2 kromki ciemnego chleba z masłem i jajkiem na twardo, surówka z papryki, pomidora i łyżki szczypiorku, szklanka herbaty owocowej.

Obiad
Zupa ziemniaczana (250 ml) z łyżka koperku, 3 ziemniaki, porcja gotowanej wołowiny (z zupy) z sosem chrzanowym, surówka z dużej marchwi i ze średniego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, pół brokuła, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Podwieczorek
Napój ze szklanki soku wielowarzywnego, połowy szklanki jogurtu, łyżki natki, kromka ciemnego chleba z masłem, sałatą i plastrem szynki.

Kolacja
Fasolka po bretońsku z ¾ ugotowanej fasoli, 80 g chudej wołowiny (lub chudej kiełbasy), małej puszki koncentratu pomidorowego z łyżką natki, kajzerka, 1/4 melona lub gruszki, szklanka herbaty owocowej.
 
 

 Dzień 3. (2500 kcal)

 

Śniadanie
3 kromki ciemnego pieczywa z masłem, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plastrów białego sera, połowy papryki, łyżki szczypiorku, 2 łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki otrąb pszennych, szklanka herbaty lub kawy.
 
II śniadanie
2 kromki białego chleba, 4 plasterki chudego pasztetu z sosem z 2 łyżeczek śmietany 9% i łyżeczki chrzanu, 2 liście sałaty, szklanka soku marchwiowego.

Obiad
Zupa jarzynowa (ok. 250 ml), polędwiczka wieprzowa duszona z 1 cebulą i 4 dużymi pieczarkami, ¾ szklanki kaszy gryczanej, ½ brokuła, surówka z 3 liści sałaty i 1 pomidora z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka soku jabłkowego.

Podwieczorek
5 łyżek serka waniliowego ze szklanką jagód, 2 sucharki, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Kolacja
Filet z ryby (150 g) podsmażony i podduszony z ziołami, 2 ziemniaki z łyżką koperku, surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, szklanka soku z czerwonych buraków.
 
 
Dzień 4.  (2200 kcal)

Śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, szklanka malin z 2 łyżkami twarożku wiejskiego light, 2 plastry pasztetu drobiowego, mała papryka, liść sałaty, szklanka herbaty lub kawy.
 
II śniadanie
2 kromki białego chleba z masłem, sałatka z dużego pomidora 3 liści sałaty, łyżki szczypiorku, 4 plastrów pieczonego schabu z sosem winegret, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad
Zupa kalafiorowa (250 ml) z łyżka kopru, 3 ziemniaki, wątróbka drobiowa, (150 g) duszona z cebulą, 4 łyżki marchewki z groszkiem (bez zasmażki), 3 łyżki surówki z białej kapusty, szklanka kompotu z czerwonych porzeczek.

Podwieczorek
Szklanka budyniu waniliowego, 6 węgierek, szklanka soku marchwiowo-owocowego.

Kolacja
Duża papryka faszerowana mięsem z indyka (150 g) z 2 łyżkami ryżu i przyprawami ziołowymi, 3 łyżki fasolki szparagowej z sosem winegret, kromka ciemnego chleba, szklanka herbaty owocowej.
 
 
Dzień 5.  (2300 kcal)

Śniadanie
3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku kanapkowego, z łyżką natki, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka, 3 liście sałaty, szklanka herbaty lub kawy.

II śniadanie
Szklanka sałatki jarzynowej z sosem z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego z dodatkiem musztardy, łyżką natki, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szklanka soku z czarnej porzeczki.

Obiad
Krupnik z kaszy (250 ml), 3 ziemniaki, pierś drobiowa duszona z jarzynami, mizeria z łyżką jogurtu naturalnego, 3 łyżki, zielonej fasolki szparagowej, szklanka kompotu z węgierek.

Podwieczorek
Banan, opakowanie serka wiejskiego, sucharek.

Kolacja
2 kostki morszczuka lub filet (150 g) z sosem greckim z 1 marchewki, połowy selera, małej cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szklanka herbaty ziołowej.
 

OMG po co te jadłospisy tu
przecież wystarczy w necie wpisać jadłospis na przytycie i ich jest miliony
dodaje przykłądy pelnowartosciowcyh posilkow/ Nie na przytycie,tylko na utrzymywanie, dostalam to kiedys od lekarki

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.