Temat: SOUTH BEACH - od 20.06.2011

witam, mam zamiar rozpocząć South Beach i chciałabym aby to forum było pełne ludzi ktorzy wzajemnie by sie wspierali i pomgali rozwiazywac problemy w zwiazku z dietą. TAKZE ZAPRASZAM WSZYSTKICH:)

p.s. zaczynam diete, gdyż chciałabym zrzucic jakies 2-3 kg przed powrotem do domu (koniec czerwca). a do połowy lipca jeszcze jakies 3kg.

KTO ZE MNĄ?


na początek zapytałabym was - jak planujecie rozpocząc diete i skad weźmiecie przepisy? bo sama znalazłam sobie ksiazke z I fazą, ale nie jestem pewna czy wszystkie produkty SA DOZWOLONE.



Warzywa:

możesz jeść świeże, mrożone lub z puszki (ale bez dodatku cukru). Zjadaj min 2 szkl do lunchu i obiadu.

bakłażan, boćwina, bok choy (kapusta chińska), brokuł, brokuł chiński (choy sum, kwitnąca kapusta chińska), brukselka, cebula, czosnek, dynia ( cukinia, kabaczek, makaronowa), endywia, eskariola, fasolka szparagowa, fenkuł (koper włoski), groszek bezłykowy, grzyby (wszystkie odmiany), jarmuż, jicama (ziemniak meksykański), kalafior, kalarepa, kopary, kapusta (biała, modra, pekińska, włoska), kapusta bezgłowa, kapusta kwaszona, karczochy, ketmia jadalna(okra), kiełki(lucerny, fasoli, brokułów, soczewicy, rzodkiewki, słonecznika), koktajl z soków warzywnych, kolczoch jadalny, liście gorczycy sarepskiej, liście rzepy, liście winogron, ogórek, ogórki kwaszone, orzech wodny, ostre papryczki, papryka pomidorowa (wszystkie odmiany), pieprz turecki (papryka jednoroczna), pietruszka naciowa,pikle sztucznie słodzone, pomidory(wszystkie odmiany), por, rabarbar, radicchio(czerwona odmiana cykorii), rokieta siewna(rukola), rukiew wodna, rzodkiew japońska(daikon), rzodkiewki, sałata(wszystkie odmiany), seler korzeniowy, seler naciowy, serca karczochów, serca palmowe, sok pomidorowy, strączki grochu cukrowego, szalotka, szczypior, szparagi, szpinak, wodorosty morskie.


Ja też! :) Zaczynam z SB ale dopiero od jutra!!!
Dziś jeszcze kompletuję wiedzę, a jutro od rana na zakupy po odpowiednie jedzonko i LET'S GO!
:)
Damy radę! ;)
Nie wiecie, czy ser Camembert można jeść w I fazie?
Motylkosia- zależy ile ma tłuszczu, jest jakiśtam limit ile tłuszczu w serze może być w pierwszej fazie, ja pleśniowe na razie odpuszczam...


A w poniedziałek kupię czerwone winko i wypiję sobie lampkę bo mam ochotę jak nie wiem co, a tu do niedzieli nie wolno :(
Totalna zalamka mnie zlapala, wczoraj mialam okropny bol glowy i wypilam 2 kawy i chwila slabosci mnie dorwala i zjadlam nektarynke i orzechy jedlismy(ale chyba mozna co nie?). Dzisiaj wchodze na wage a tam 85kg. Ale zeby tak po 2 kawkach i nektarynce?
Witam dziewczyny...jestem nowa i chce zacząć od dziś...1 lipca
co mam dalej robić....wszędzie są przepisy na obiady...a nie ma na kolacje np. ...co można jeść?
będę wdzięczna za parę przepisów jak na śniadanie i na kolacje i co można pomiędzy posiłkami przekąsić.
Z góry bardzo dziękuję i mam nadzieje że się uda..;-))
Ja na śniadanie zawsze jem jajka. Na twardo, na miękko, jajecznicę albo omlet. Do tego kroję pomidora, ogórka i jestem bardzo syta :) Jako przekąskę najczęściej orzechy.
może takie coś na kolację Ci podpasuje:

SAŁATKA TWAROŻKOWA
 Składniki:
- opakowanie chudego twarożku,
 - ogorek,
- pomidor,
- rzodkiewki,
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Twarożek wlać do salaterki, wymieszać z jogurtem. Obrać ze skorki ogórka,pomidora i rzodkiewki. Wszystkie te składniki pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać z wcześniej przygotowanym twarożkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić na parę minut do lodówki.
albo takie cuś:

CYNAMONOWY OMLECIK
 2 jajka 1/2 opakowania serka np Bieluch
chlust mleka
chlust ekstraktu waniliowego
cynamon i słodzik do smaku

Piec jak omlet na patelni, ułożyć na talerzu, na środek wyłożyć resztę serka.
Kasmi...wielkie dzięki...jakbyś miała jakieś przepisy to z chęcią podpatrzę.
Pozdrawiam
Przepisów mam całkiem sporo w sumie, ale większość wymaga poświęcenia większej ilości czasu :)
Wydaje mi się, że w czasie diety lepiej się koncentrować na prostych rzeczach i nie wydziwiać za bardzo,
bo łatwo wtedy przesadzić. Z serów żółtych polecam "hit z ryk" bo ma mało tłuszczu, a całkiem dobrze się sprawdza w większości przepisów.

Kilka jeszcze ode mnie:

OMLET PROWANSALSKI
- 2 jajka
-zioła prowansalskie
- szynka gotowana (1 lub 2 plastry)
- sol i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Jajka rozbić na patelni i "rozbełtać". Posypać ziołami (ilość według upodobań). Na średnim ogniu cały czas mieszać i dodać szynkę. Zaprzestać mieszanie i poczekać aż nasz "omlet" zetnie się z jednej stronie, później przerzucić go na druga. Kiedy juz cały będzie ścięty wykładamy na talerz i wcinamy.
Dobry na każdy posiłek.


  OMLET Z CUKINIĄ

Składniki:
1 średnia młoda cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
3-4 jajka
natka pietruszki
1/2 szklanki mleka
parmezan
oliwa
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę zeszklić na oliwie i pod koniec dodać czosnek. Cukinię pokroić w tzw. słupki i dodać do cebulki, posypać solą, by puściła sok i poddusić. Jajka roztrzepać, dodać mleko, sól i pieprz. Cukinię z cebulą przełożyć do formy do tarty (może być patelnia, lecz rączka musi być odczepiana, gdyż później trzeba to włożyć do piekarnika) i zalać jajkami z mlekiem. Posypać to posiekaną natką i na wierzchu ułożyć plastry pokrojonego w poprzek pomidora. Całość posypać parmezanem i wstawić co piekarnika(170-180 st. C) na ok. 15 min, do ścięcia się jajek i zarumienienia.


SALATKA Z SZYNKI JAJ I PORA - na kilka osób

Składniki:

3 jaja ugotowane na twardo
10 dag szynki
2,3 pomidory
duży por (tylko białe części)
główka zielonej sałaty
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek sosu winegret

Przygotowanie:

Jaja pokroić w plasterki, sałatę porwać na kawałki, por pokroić w krążki
szynkę na drobne paseczki, a pomidory w ósemki. Składniki połączyć wraz z winegretem i odstawić do lodówki na 20 min żeby smaki się połączyły.


Fajne do pracy:

DWIE WERSJE ZAWIJASÓW - CZYLI KANAPKI SB

wersja 1 :
sałata
pomidor
chuda szynka

wersja 2 :
sałata
ogórek kiszony
jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie:

W dwa/trzy liście sałaty zawijamy plaster pomidora+ szynki, lub ogórka+ jajka, można przebić wykałaczką wszerz żeby się trzymało.



obiadowo:
GYROS

Składniki:
- piersi z kurczaka
- pieczarki
- 3 ogórki kiszone
- 1 papryka
- 0,5 pomidora
- cebula
- przyprawy curry ,bazylia, oregano

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczęły tylko wrzeć)
kroimy warzywa. Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie.



SPAGHETTI

Składniki:
-por lub cukinia
- mięsko mielone drobiowe lub cielęce
-cebula
-puszka pomidorów
-czosnek, sól, pieprz
-starty parmezan

Przygotowanie:

1. Spagetthi: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.



ZUPKA MEKSYKAŃSKA

Składniki:
50 dag drobiowego mielonego mięsa,
2 duże cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
puszka czerwonej fasoli
i soi,
3 ząbki czosnku,
wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
2 duże łyżki majeranku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyć na oliwie. W garnku zagotować litr wody z warzywami, mięso, gotować 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę, soję, majeranek i dolać tyle wody, by wszystkie składniki były przykryte, gotować 20 min. Przyprawić roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, i koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 min na wolnym ogniu uważając, by mięso nie przywarło. Ostudzoną potrawę wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia - na gorąco.



ZUPA BUŁGARSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI - pyyyyyyychaaaaaaaa

Składniki:
- 0,5 kg cukinii,
- 2 czerwone papryki i jedna żółta,
- 1 duża cebula,
- bulion,
- 0,3 kg żółtego sera,
- 1 jajko,
- cząber,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Cukinię pokroić w 0,5 cm plastry, a następnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w
kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
stopniowo podlewając wodą. Gdy będą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem, następnie przełożyć do garnka, podlać bulionem, tak, aby przynajmniej przykrył on warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować kluseczki serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać jajko z serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami.



FASOLKA SZPARAGOWA PO AMERYKAŃSKU - bardzo dobra

Składniki:
fasolka szparagowa 250g
średnia cebulka
3 grubsze plasterki chudej wędliny
2 jajka

Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy aż zrobi się miękka.
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojona w półksiężyce cebulkę, a następnie dodajemy pokrojona w kostkę wędlinkę. Smażymy aż wędlina się zarumieni. Dodajemy ugotowana fasolkę i smażymy chwilkę pozwalając jej odparować. Następnie wbijamy 2 jajka, doprawiamy sola i mieszamy (jak jajecznice).




© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.