- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 czerwca 2011, 08:54
witam, mam zamiar rozpocząć South Beach i chciałabym aby to forum było pełne ludzi ktorzy wzajemnie by sie wspierali i pomgali rozwiazywac problemy w zwiazku z dietą. TAKZE ZAPRASZAM WSZYSTKICH:)
p.s. zaczynam diete, gdyż chciałabym zrzucic jakies 2-3 kg przed powrotem do domu (koniec czerwca). a do połowy lipca jeszcze jakies 3kg.
KTO ZE MNĄ?
na początek zapytałabym was - jak planujecie rozpocząc diete i skad weźmiecie przepisy? bo sama znalazłam sobie ksiazke z I fazą, ale nie jestem pewna czy wszystkie produkty SA DOZWOLONE.
Warzywa:
możesz jeść świeże, mrożone lub z puszki (ale bez dodatku cukru). Zjadaj min 2 szkl do lunchu i obiadu.
bakłażan, boćwina, bok choy (kapusta chińska), brokuł, brokuł chiński (choy sum, kwitnąca kapusta chińska), brukselka, cebula, czosnek, dynia ( cukinia, kabaczek, makaronowa), endywia, eskariola, fasolka szparagowa, fenkuł (koper włoski), groszek bezłykowy, grzyby (wszystkie odmiany), jarmuż, jicama (ziemniak meksykański), kalafior, kalarepa, kopary, kapusta (biała, modra, pekińska, włoska), kapusta bezgłowa, kapusta kwaszona, karczochy, ketmia jadalna(okra), kiełki(lucerny, fasoli, brokułów, soczewicy, rzodkiewki, słonecznika), koktajl z soków warzywnych, kolczoch jadalny, liście gorczycy sarepskiej, liście rzepy, liście winogron, ogórek, ogórki kwaszone, orzech wodny, ostre papryczki, papryka pomidorowa (wszystkie odmiany), pieprz turecki (papryka jednoroczna), pietruszka naciowa,pikle sztucznie słodzone, pomidory(wszystkie odmiany), por, rabarbar, radicchio(czerwona odmiana cykorii), rokieta siewna(rukola), rukiew wodna, rzodkiew japońska(daikon), rzodkiewki, sałata(wszystkie odmiany), seler korzeniowy, seler naciowy, serca karczochów, serca palmowe, sok pomidorowy, strączki grochu cukrowego, szalotka, szczypior, szparagi, szpinak, wodorosty morskie.
Edytowany przez Upadly..aniol 18 czerwca 2011, 09:06
28 czerwca 2011, 21:36
29 czerwca 2011, 18:16
30 czerwca 2011, 20:41
1 lipca 2011, 09:00
1 lipca 2011, 18:07
Edytowany przez Teresa29 1 lipca 2011, 19:12
2 lipca 2011, 16:00
3 lipca 2011, 10:32
3 lipca 2011, 10:34
3 lipca 2011, 19:31
3 lipca 2011, 20:27
OMLET
Z CUKINIĄ
Składniki:
1 średnia młoda cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
3-4 jajka
natka pietruszki
1/2 szklanki mleka
parmezan
oliwa
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę zeszklić na oliwie i pod koniec dodać czosnek. Cukinię pokroić w tzw.
słupki i dodać do cebulki, posypać solą, by puściła sok i poddusić. Jajka
roztrzepać, dodać mleko, sól i pieprz. Cukinię z cebulą przełożyć do formy do
tarty (może być patelnia, lecz rączka musi być odczepiana, gdyż później trzeba
to włożyć do piekarnika) i zalać jajkami z mlekiem. Posypać to posiekaną natką
i na wierzchu ułożyć plastry pokrojonego w poprzek pomidora. Całość posypać
parmezanem i wstawić co piekarnika(170-180 st. C) na ok. 15 min, do ścięcia się jajek
i zarumienienia.
SALATKA Z SZYNKI
JAJ I PORA - na kilka osób
Składniki:
DWIE WERSJE ZAWIJASÓW
- CZYLI KANAPKI SB
wersja 1 :
sałata
pomidor
chuda szynka
wersja 2 :
sałata
ogórek kiszony
jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
W dwa/trzy liście sałaty zawijamy plaster pomidora+ szynki, lub ogórka+ jajka,
można przebić wykałaczką wszerz żeby się trzymało.
SPAGHETTI
Składniki:
-por lub cukinia
- mięsko mielone drobiowe lub cielęce
-cebula
-puszka pomidorów
-czosnek, sól, pieprz
-starty parmezan
Przygotowanie:
1. Spagetthi: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki ,
blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili
mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem pomidory z puszki, doprawiamy do
smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.
ZUPKA MEKSYKAŃSKA
Składniki:
50 dag drobiowego mielonego mięsa,
2 duże cebule,
1 mały koncentrat pomidorowy,
puszka czerwonej fasoli
i soi,
3 ząbki czosnku,
wywar z warzyw (pietruszka, seler, por)
2 duże łyżki majeranku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
ZUPA BUŁGARSKA Z
SEROWYMI KLUSECZKAMI - pyyyyyyychaaaaaaaa
Składniki:
- 0,5 kg
cukinii,
- 2 czerwone papryki i jedna żółta,
- 1 duża cebula,
- bulion,
- 0,3 kg
żółtego sera,
- 1 jajko,
- cząber,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w 0,5 cm
plastry, a następnie ćwiartki (nie obierać skórki). Z
papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w
kosteczkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i podsmażyć warzywa,
stopniowo podlewając wodą. Gdy będą lekko miękkie przyprawić solą i pieprzem, następnie
przełożyć do garnka, podlać bulionem, tak, aby przynajmniej przykrył on
warzywa. Dusić i na koniec dodać cząber. W międzyczasie przygotować kluseczki
serowe. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W talerzu rozbełtać jajko z
serem. Masę dokładnie wymieszać, następnie nabierać je małą łyżeczką i wrzucać
do gotującej się zupy. Zupę podawać z warzywami i kluseczkami.
FASOLKA SZPARAGOWA PO
AMERYKAŃSKU - bardzo dobra
Składniki:
fasolka szparagowa 250g
średnia cebulka
3 grubsze plasterki chudej wędliny
2 jajka
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy aż zrobi się miękka.
Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojona w półksiężyce cebulkę, a następnie
dodajemy pokrojona w kostkę wędlinkę. Smażymy aż wędlina się zarumieni. Dodajemy
ugotowana fasolkę i smażymy chwilkę pozwalając jej odparować. Następnie wbijamy
2 jajka, doprawiamy sola i mieszamy (jak jajecznice).