- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 czerwca 2023, 11:39
Witam, założyłam ten wątek aby wypróbować skuteczność diety FODMAP w zwalczaniu wzdęć.
Odkąd pamiętam przez moje życie w większym lub mniejszym stopniu przewijały się problemy jelitowe. Towarzyszyły mi gdy byłam dzieckiem, nastolatką i teraz, gdy jestem dorosła. Z czasem człowiek zauważa po sobie co mu szkodzi, a co nie, ale w 100% błędów dietetycznych nie umiem uniknąć.
Przybliżę trochę temat SIBO.
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to stan, w którym bakterie jelitowe gromadzą się i rozmnażają w nadmiernych ilościach w jelitach cienkich. Objawy SIBO mogą się różnić, ale poniżej przedstawiam kilka powszechnych objawów związanych z tą dolegliwością:
- wzdęcia: Często występujące wzdęcia brzucha, uczucie pełności, napięcia brzucha i napęcznienia.
- biegunka: Osoby z SIBO mogą doświadczać biegunki, która może mieć charakter przewlekły lub naprzemienny z zaparciami.
- zaparcia: W niektórych przypadkach SIBO może powodować zaparcia, które mogą być naprzemienne z biegunką.
- bóle brzucha: Bóle brzucha o różnym nasileniu, które mogą być kolkowe, skurczowe lub tępe.
- nudności i wymioty: Niektórzy pacjenci z SIBO doświadczają nudności i wymiotów, szczególnie po spożyciu posiłków.
- zgaga i refluks: Kwasowość żołądka może powodować zgagę, refluks żołądkowo-przełykowy i uczucie pieczenia w przełyku.
- niedobory witamin i składników odżywczych: SIBO może prowadzić do niedoborów witamin (zwłaszcza witaminy B12) i składników odżywczych, ponieważ bakterie w jelitach mogą zakłócać ich wchłanianie.
Chciałabym, aby powstała taka grupa wsparcia, miejsce gdzie pomagamy sobie, dzielimy się doświadczeniem, piszemy co jemy i opisujemy problemy. Zależy mi bardzo na pozbyciu się moich dolegliwości, bo one dość skutecznie uprzykrzają mi życie, ale potrzebuję dużo samodyscypliny i wytrwałości, więc może być ciężko.
Wiadomo, że w grupie raźniej, więc czy są tu osoby zmagające się z podobnymi objawami i może chcą dołączyć ze mną do wspólnej diety? :)
19 czerwca 2023, 11:41
Dieta FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols) jest podejściem żywieniowym, które pomaga w redukcji objawów związanych z nietolerancją FODMAP oraz SIBO.
Produkty dozwolone na diecie FODMAP:
- Mięso, takie jak kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina.
- Ryby i owoce morza.
- Jaja.
- Orzechy i nasiona- orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, pekan, piniowe, makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika.
- Oleje i tłuszcze.
- Produkty zbożowe: produkty zbożowe bezglutenowe np. z prosa, ryżu, brązowego ryżu, owsa, amarantusa, kwinoa, kukurydzy, sago, kasza gryczana, makaron z kaszy ryżowej.
- Bezglutenowe produkty zbożowe, takie jak chleb, płatki śniadaniowe, mąka ryżowa.
- Mleko i nabiał bez laktozy- mleko i produkty mleczne bez laktozy, ser szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella, brie, camembert, serki kanapkowe, masło
- Produkty wegańskie zastępujące nabiał- mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe, sojowe, tofu
- Twarożek i ser żółty (w ograniczonych ilościach).
- Warzywa o niskiej zawartości FODMAP, takie jak marchew, pomidor, papryka, ogórek, sałata, szpinak, seler
- Owoce o niskiej zawartości FODMAP, takie jak arbuz, banan, kiwi, truskawki, maliny, jagody, owoce cytrusow, ananas
- Substancje słodzące: syrop klonowy, cukier trzcinowy, biały cukier, glukoza, stewia, aspartam
Produkty, których należy unikać na diecie FODMAP:
- Warzywa będące bogatym źródłem oligosacharydów: szparagi, buraki, brokuły, kiełki brokuła, kapusta, karczochy, patisony, por, koper włoski, cebula, czosnek, groszek, okra
- Jabłko, gruszka, nektarynka, morela, czereśnia, brzoskwinia, śliwka, liczi
- Produkty mleczne zawierające laktozę- mleko i przetwory mleczne (mleko, jogurty, mleko kondensowane, mleko w proszku, twaróg, maślanka, ser mascarpone, ricotta, lody, bita śmietana, kwaśna śmietana)
- Pszenica i produkty zawierające gluten, takie jak chleb pszenny, makaron, płatki owsiane ( u osób nietolerujących glutenu)
- Cukry alkoholowe, takie jak ksylitol, sorbitol, mannitol.
- Produkty zawierające fruktooligosacharydy (FOS) i galaktooligosacharydy (GOS), takie jak niektóre typy roślin strączkowych (groch, ciecierzyca, soczewica, fasola) i pewne produkty zbożowe.
Przykładowy jadłospis uwzględniający wykluczenie produktów o wysokiej zawartości FODMAPs:
Śniadanie: jaglanka na mleku ryżowym z pastą orzechową i jagodami
Drugie śniadanie: kanapki z chleba bezglutenowego z masłem, sałatą, pomidorem i pastą z tuńczyka
Obiad: ryż brązowy, pieczony łosoś, surówka z marchewki z sezamem
Przekąska: jogurt bez laktozy z kiwi i migdałami
Kolacja: naleśniki gryczane na mleku ryżowym z warzywami i indykiem
19 czerwca 2023, 23:42
SIBO i FOODMAP to zupełnie odmienne zaburzenia. Orzeszki ziemne to fasola i mogą powodować biegunkę. FOODMAP bardzo pomaga i warto stosować ten sposób żywienia.
20 czerwca 2023, 00:14
SIBO i FOODMAP to zupełnie odmienne zaburzenia. Orzeszki ziemne to fasola i mogą powodować biegunkę. FOODMAP bardzo pomaga i warto stosować ten sposób żywienia.
Fodmap to nie zaburzenie, tylko dieta.
W każdym razie: powodzenia. Mnie nie pomogło, ale wiem, że niektórym pomaga.
20 czerwca 2023, 21:33
Ale wzdęcia i aibo to jest tylko efekt innych zaburzeń, a nie, że to samo z siebie się pojawiło. Często za tym stoja różne inne problemy, chociażby pasożyty, hp, kpu i cala reszta. I samo stosowanie fodmap nie jest żadnym wyjściem, bo to nieodoborowa dieta. Owszem, może czasem pomóc już podczas leczenia sibo, kiedy wcześniej znajdziemy przyczynę i ja wyleczyny najpierw, a dopiero potem sibo. A i cześć sibo nie zawsze jest konieczna do leczenia, czasem samo przeleczenie przyczyny starczy. Siedzę w temacie już dość długo bo sama się z tym zmagam, u mnie wyszła lamblia i kpu, i wiem, ze sibo to nie zawsze antybiotyk i fodmap (to tez juz przechodizlam na poczatku kiedy zaufalam "specjalistce")