- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 sierpnia 2018, 09:59
Podzieicie się proszę pomysłami co przygotowujecie w formie zakąsek na zimno? Jakieś koreczki i inne duperele, bardzo proszę o konkretne propozycje sprawdzonych przepisów, bo w internecie tego multum a Wasze gusta nigdy nie zawodzą
10 sierpnia 2018, 10:36
uwielbiam taka torille z łososiem na zimno. potrzebne tortille, jogurt grecki, czosnek, łosoś wędzony w płatach, ser mierzwiony, sałata. tortille smarujesz sosem czosnkowym, kładziesz sałate, ser, łososia i zawijasz. w folii aluminiowej odkładasz do lodówki na jakieś 2 godziny, potem wyjmujesz, kroisz i gotowe.
10 sierpnia 2018, 10:37
Marchewka, papryka pokrojona w paseczki podana z hummusem, zrobione w domu sushi, wcale nie takie trudne. Taca z serami winogronami
10 sierpnia 2018, 11:30
Najbardziej sprawdzone, które znikają z talerza w przeciągu kilku minut to tortilki z łososia! (placek na tortilkę na to serek almette śmietankowy papryka pokrojona w kostkę łosoś wędzony świeża pietruszka i pieprz, zawijamy w sreberko i do lodówki na parę godzin, później kroimy na mniejsze kawałki) można również zrobić takie tortilki w wersji z szynką serem żółtym majonezem papryką i ogórkiem kiszonym.
Kolejne to są niezawodne koreczki ser papryka kabanos ogórek kiszony (moja podpowiedź jest taka, że musi to być dobry ser i dobry kabanos= dobry skład.
i oczywiście zwykłe kanapki szynka serek pomidor jajko majonez pieprz sól
zwykłe jajka w majonezie
letnia sałatka z ogórkiem (makaron w kształcie ryżu ogórki gruntowe koperek szynka pokrojona w kostkę majonez sól pieprz)
i ogólnie różne sałatki typu gyros lub np brokułowa (kurczak wędzony,brokuł,kukurydza,makaron w kształcie ryżu, majonez sól, pieprz)
10 sierpnia 2018, 11:54
tortilla z wykonaniem jak u alicji tylko smarowana serkiem kanapkowym w dowolnym smaku, a do środka krojone w słupki świeże ogórki i papryka
ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i żółtym serem
10 sierpnia 2018, 15:59
Zdecydowanie tortille wspomniane w powyższych postach. U mnie też sprawdzają się ruloniki z szynki: dowolna szynka (ważne, żeby łatwo się zawijala np drobiowa), posmarować serkiem śmietankowy typu Almette i posypać np rzodkiewka, drobno pokrojoną cebulką lub korniszonem (ja najbardziej lubię z rzodkiewka) i zwijać w takie ruloniki. Fajna też jest klasyczna salatka Caprese (szczególnie gdy jest sezon na pomidory). U mnie też powodzeniem zawsze cieszą się takie paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami (tyle, że to najlepiej smakuje na cieplo) Starte na tarce pieczarki przesmażyć z cebulą. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i do środka nakładać farsz z pieczarek. Upiec w piekarniku i podawać z sosem czosnkowym.
10 sierpnia 2018, 17:03
1. Z tortilli można zrobić też quesadille. Placek tortilli na to zolty ser, chili, salami, drugi placek. Podsmazyc bez tluszczu do zrumienienia i pokroić nożykiem do pizzy na 8 trójkątów.
2. Pieczarki w cieście naleśnikowym. Uciąć korzonki, obgotować 3minuty w wodzie z solą, smażyć w cieście naleśnikowym tylko bardziej gęstym ;)
3. Sałatka z zupek chińskich. Kruszysz makaron, zalewasz odrobinką wody, do tego surowe ogórki w kostkę, cebula,papryka, puszka kukurydzy i pierś z kuraka lub surimi. Koperek, jogurt majonez, bardzo szybka sałatka :D
4. Ciasto francuskie z farszami na milion sposobów. Ja ostatnio zrobiłam z cukinią curry,jajkiem i żółtym serem. Mniam . Albo wyżej wymienione rollsy.
5. Jajka faszerowane, najlepiej pieczarkami podsmażonymi z cebulką :D w wersji na szybko zamiast pieczarkowego farszu kroję szynkę w kostkę i dodaję paprykę słodką i ostrą w proszku. Majonez i po kłopocie ;)
Edytowany przez KlaudiaGriffin 10 sierpnia 2018, 17:06
10 sierpnia 2018, 17:04
Zdecydowanie tortille wspomniane w powyższych postach. U mnie też sprawdzają się ruloniki z szynki: dowolna szynka (ważne, żeby łatwo się zawijala np drobiowa), posmarować serkiem śmietankowy typu Almette i posypać np rzodkiewka, drobno pokrojoną cebulką lub korniszonem (ja najbardziej lubię z rzodkiewka) i zwijać w takie ruloniki. Fajna też jest klasyczna salatka Caprese (szczególnie gdy jest sezon na pomidory). U mnie też powodzeniem zawsze cieszą się takie paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami (tyle, że to najlepiej smakuje na cieplo) Starte na tarce pieczarki przesmażyć z cebulą. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i do środka nakładać farsz z pieczarek. Upiec w piekarniku i podawać z sosem czosnkowym.
Czytałam podobny przepis na rollsy z szynki i serka tylko szła do tego zawsze żelatyna. Nie dajesz? nie rozwala się ?
10 sierpnia 2018, 20:06
http://www.aniamaluje.com/2016/11/zimne-przekaski-...
http://www.aniamaluje.com/2017/09/prosta-przekaska-na-impreze-krakersy-z.html
10 sierpnia 2018, 22:26
Czytałam podobny przepis na rollsy z szynki i serka tylko szła do tego zawsze żelatyna. Nie dajesz? nie rozwala się ?Zdecydowanie tortille wspomniane w powyższych postach. U mnie też sprawdzają się ruloniki z szynki: dowolna szynka (ważne, żeby łatwo się zawijala np drobiowa), posmarować serkiem śmietankowy typu Almette i posypać np rzodkiewka, drobno pokrojoną cebulką lub korniszonem (ja najbardziej lubię z rzodkiewka) i zwijać w takie ruloniki. Fajna też jest klasyczna salatka Caprese (szczególnie gdy jest sezon na pomidory). U mnie też powodzeniem zawsze cieszą się takie paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami (tyle, że to najlepiej smakuje na cieplo) Starte na tarce pieczarki przesmażyć z cebulą. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i do środka nakładać farsz z pieczarek. Upiec w piekarniku i podawać z sosem czosnkowym.
Z żelatyna to chyba trochę inne rollsy. No te moje to są tak proste, że aż śmieszne ;) Zawijam i się trzymają. Wyglądają tak jak z tego przepisu, ale ja nie daję aż tyle farszu do środka.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/279915/ruloniki-z-szynki-nadziewane-pasta-jajeczna