Temat: mak NIEmielony

Orientuje się ktoś czy jak dodam do masy biszkoptowej mak niemielony i upiekę ciasto to będzie ono zjadliwe? Czy już lepiej się poświęcić i zmielić?

Często dodaję niemielony, kilka razy upiekłam makowiec, i nigdy nie było dla mnie problemu. Chociaż o ile dobrze pamiętam,  najpierw to gotowałam, chyba nawet w mleku. Ale nie mieliłam.

myslałam, po tytule, że weszła jakaś nowa kanapka w McDonald ;p

Mak do ciasta? A to jakaś nowość, zwykle z maku robi się masę. Podasz przepis? 

Nie jestem pewna, czy z biszkoptem nie będzie problemu, ale dawno temu piekło się ciasto o nazwie Piegusek i sypało po prostu przepłukany mak, bez mielenia. Wychodziło super, ale to chyba było ucierane z masłem, a nie biszkopt.

Pasek wagi

wydaje mi sie, ze bedzie ok. Jest takie ciasto o nazwie piegusek do ktorego wsypuje sie caly surowy mak. Bardzo smaczne.

Pasek wagi

LeiaOrgana7 napisał(a):

Nie jestem pewna, czy z biszkoptem nie będzie problemu, ale dawno temu piekło się ciasto o nazwie Piegusek i sypało po prostu przepłukany mak, bez mielenia. Wychodziło super, ale to chyba było ucierane z masłem, a nie biszkopt.

OOO!!!

Pasek wagi

Tak, będzie bardzo dobre. Też robię pieguska (u mnie to same białka, rozpuszczony tłuszcz i mąka), ale do biszkopta mak jak najbardziej pasuje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.