Temat: olej z awokado lidl

hej,kupilam olej z awokado delux z lidla,ale nigdzie nie jest podane jak sie go stosuje czy na zimno czy do pieczenia.Jesli ktos jest zorientowany to prosze o informacje.Dziekuje i milego dnia

Tłoczony na zimno i do stosowania na zimno. Ma już trochę za dużo tłuszczy wielonienasyconych żeby go można było bezpiecznie i długo podgrzewać. 

EDIT: Poszukałam jeszcze kwestię punkty dymienia. Od biedy do krótkiego smażenia jeszcze będzie okej.

Pasek wagi

Ojej jaki fajny! Używałabym do surówek :)

Pasek wagi

Corinek napisał(a):

Tłoczony na zimno i do stosowania na zimno. Ma już trochę za dużo tłuszczy wielonienasyconych żeby go można było bezpiecznie i długo podgrzewać. EDIT: Poszukałam jeszcze kwestię punkty dymienia. Od biedy do krótkiego smażenia jeszcze będzie okej.

Dziekuje kochana

ja przyznaje, że tego typu olejów używam do pieczenia i duszenia warzyw, one puszczają wodę, albo sie wodą podlewa, zatem temperatura obróbki jest stosunkowo niska, na pewno niższa niz dymienia. 

Dobry jest? Probowalas juz?

dzem_ze_swini napisał(a):

Dobry jest? Probowalas juz?

jeszcze nie

Mam i używam do twarzy mi bardzo odpowiada 

oleje tloczone na zimno da do używania na zimno. Ja lubie kasze gryczana z dodatkiem oleju awokado, ale pewnie nie każdemu będzie smakowalo takie polaczenie

Pasek wagi

LisekDzikusek napisał(a):

oleje tloczone na zimno da do używania na zimno.

A roślinne rafinowane to gotowe tłuszcze trans w butelce. Więc jak roślinne, to zawsze wybierać na zimno (wyjątek to palmowy i kokosowy).

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.