Temat: Masło sezamowe

Kupiłam sobie wczoraj masło sezamowe słodzone agawą, na kanapki, ale nie mogę... czuję jakbym jadła chałwę z chlebem (mysli) Do czego można tego masła użyć i co z nim zrobić?

Pasek wagi

może do jakiś placuszków albo ciasteczek? To ma konsystencję masła, czy bardziej przypomina słodzoną pastę tahini?

ja bym takie zjadła :o przełozyc ciastka, dodac lyzke do owsianki/jaglanki, slodkich omletow?

do wszystkiego co słodkie, do deserów itp. Logiczne :) Chyba, ze lubisz kombinować z wytrawnymi daniami. I takie eksperymenty możesz robić. 

Podejrzewam, że smakuje jak nutella z chlebem. Nie do każdego chleba pasuje. 

Pasek wagi

Ja tam lubię sobie tahini zjeść prosto ze słoika. Jednak w życiu nie kupiłabym słodzonej agawą, bo według mnie agawa ma paskudny posmak. Kupuję czyste tahini i dodaję około łyżeczkę miodu na 100 g pasty. Smakuje o wiele lepiej. 
Co do potraw, tahini jest składnikiem hummusu. Nadaje się też do jakiś hipsterskich wypieków.

Sernik chałwowy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.