- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
20 marca 2011, 12:09
Może są tutaj osoby, które troszkę znają się na stylu angielskim i mogłyby mi pomóc.
Wymarzyłam sobie mniej więcej taki torcik na roczek synka :
![]()
I teraz moje pytania:
Nigdy nie robiłam jeszcze piętrowego tortu i nie wiem czy tą górną część mam obkładać masą przed położeniem na górze czy dopiero po położeniu już na tym piętrze, a jeśli trzeba go obkładać masą wcześniej to jak potem przenieść w nieuszkodzonym stanie ? czy trzeba to np. robić dzień wcześniej i poczekać aż ciasto będzie sztywniejsze ?
Drugie moje pytanie to skąd można wziąć takie druciki ? Czy to są druciki florystyczne ?? I co zrobić żeby te gwiazdki się trzymały ?? Też dzień wcześniej trzeba to przygotować i wysuszyć ?
Trzecie pytanie czy możecie polecić jakieś barwniki które dają taką ładną intensywną barwę ??
Podoba Wam się taki torcik ??
Edytowany przez goja86 20 marca 2011, 12:10
- Dołączył: 2006-04-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1027
20 marca 2011, 12:11
Torcik super :) niestety Ci nie pomogę. moje torty (jak twierdzą moi znajomi i rodzina) są "brzydkie ale pyszne" :)))
- Dołączył: 2008-06-06
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 11337
20 marca 2011, 12:11
Hey. Nie pomoge jak to zrobic ale przyznac musze ze torcik jest swietny :D
- Dołączył: 2011-01-06
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 339
20 marca 2011, 12:14
Śliczny torcik. I myśle ,że gwiazdki są z takiej specjalnej masy jak i wierzch tortu. Poszukaj w internecie troche, bo chyba w Warszawie jest cukiernia , która robi torty w przeróżnych kształtach, może w opisie tortów będzie podane jak nazywa się ta masa, a później poszukaj w necie jak ją zrobić. Jedyna rada jakiej moge udzielić ; )
20 marca 2011, 12:20
ale super tort! naprawdę świetny! Ale w kwestii robienia go Ci nie doradzę, bo w kuchni ze mnie noga ;D nigdy nie robiłam tortów :P
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
20 marca 2011, 12:27
Najpierw układasz jedną warstwę na drugą a potem dekorujesz.
Najlepiej kupić barwnik w proszku,płynne za bardzo mogę rozgęścić masę.
A jeszcze lepiej kupić gotową masę kolorową :)
Nie mam pojęcia z czego są zrobione te gwiazdki,ale można spróbować uzyskać taki efekt z karmelu.
- Dołączył: 2010-06-13
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 1431
20 marca 2011, 12:27
Fajny jest to trzeba przyznać =)
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
20 marca 2011, 12:31
Polecam Ci tą stronę: /www.smaczny.pl/forum/topic/7551-tort-pietrowy ,znajdziesz tu krok po kroku jak wykonać taki tort. Ten tort w moim avatarze to jest mój pierwszy tort w stylu angielskim,korzystałam z porad właśnie z tej strony,której link Ci podałam,pozdrawiam,udanego wypieku!!
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
20 marca 2011, 12:38
Gwiazdki zrobisz z masy cukrowej,tylko trzeba je robić parę dni wcześniej,żeby zdążyły wyschnąć.Wycinasz gwiazdki,wkładasz drucik i zostawiasz do wysuszenia.Wszelakie barwniki i masy kolorowe kupisz na stronie:www.tortownia.pl ,najlepsze są barwniki w proszku.Gotową masę cukrową (białą) można też kupić w Tesco.Przypuszczam,że w innych super czy hipermarketach też znajdziesz!!
20 marca 2011, 12:48
Zrobienie piętrowego tortu nie jest proste, ponieważ trzeba wbić w pierwszą część ciasta 4 pałeczki, które będą nie za długie i nie za króttkie(oczywiście nie mogą być też grube). Tak żeby nie było ich widać i rozmieszczone w takim miejscu żeby stanowiły jakby nogi dla części górnej. Zapobiega to zapadnięciu się :) Masę najlepiej położyć najpierw a potem jak już wszystko postawisz jak chcesz to udekorować. Jest ona na tyle plastyczna że w razie czego wyrównasz sobie już ciasto po ułożeniu go :) Gwiazdki zrobione z masy musisz umocować na takich patyczkach, które będą trzymały je w pionie! :) Im cięższa masa tym stabilniejsze muszą być patyczki, jak będzie lekka to takie druciki wystarczą :)